Kebabsjapper kan få lov til å holde døgnåpent: – Wow, gratulerer til oss!

– Hæ, er det sant? Wow, gratulerer til oss!

Det sier Baban Daniel, kokk på kebabsjappa Parthenon i Torggata, når NATT&DAG forteller at de kanskje får holde åpent så lenge de vil. På torsdag skal byrådet nemlig samles for å diskutere åpningstidsforskriften, en forskrift som siden 2007 har pålagt flere serveringssteder å stenge dørene 03:30.

Byrådet mener ordningen er urettferdig, og foreslår at serveringsstedene selv skal  bestemme når de stenger for natta.

– Hvis vi får holde åpent så lenge vi vil så kommer det til å endre alt, vi kommer til å servere mat fram til solen står opp, sier han, og oversetter samtalen vår fortløpende til kollega Sami Bilal.

Bilal reagerer umiddelbart med å ringe broren, innehaveren på Parthenon, for å overrekke beskjeden. Ingen av de tre var klar over at dette var noe som skulle diskuteres i byrådet.

Parthenon

At kebabsjappene skulle stenge klokka 03.30 var i praksis en sovende paragraf, og  det var ingen som brydde seg om de holdt åpent lenger enn de skulle.

I 2015 bestemte plutselig politiet seg for å følge opp kommunens regler, og begynte å gå fra kebabdør til kebabdør i Torggata for å påse at de faktisk stengte når klokka slo halv fire.

Da NATT&DAG omtalte saken i 2015 møtte vi fortvilte kebabsjappe-eiere, som kunne fortelle at de gikk glipp av de mest lønnsomme timene. Det førte til dårlig økonomi, oppsagte medarbeidere og unødvendig kasting av mat.

Les også: – Slipp kebaben fri fra myndighetenes åpningstidstyranni

Men det har ikke vært umulig å oppdrive nattmat i Oslo, for kioskvirksomhet har vært unndratt reglene i åpningstidsforskriften. Daniel og Bilal forteller at det har vært frustrerende å se potensielle kunder lunte videre til pengesterke kiosker som Deli de Luca og 7 eleven, mens de har slitt med å få det til å gå rundt.

– Vi har ikke hatt lyst til å stenge klokka 03:30, men vi har vært nødt til det på grunn av regelverket, sier Bilal.

Daniel følger opp:

– Vet du hvorfor vi ikke har Parthenon-klistemerke på det vinduet der, spør han, og peker bort på det ene, tomme vinduet.

Jeg ve…

– Jo, det er fordi at folk blir så sure når de ikke får kebab, at de knuser vinduet. Ja, og du kan jo bare gjette hvor mange ganger det Parthenon-skiltet utenfor har blitt stjålet fordi at folk har blitt sure når de ikke har fått mat.

To gode kollegaer: Baban Daniel og Sami Bilal.

Men nå ser det altså ut som om at ting kan bli som før. 12. mai i fjor la byrådet inn et forslag om frie åpningstider for serveringssteder som ikke serverer alkohol, slik som Parthenon og resten av kebabsjappene i Torggata. I forslaget trekkes det fram at det «I Oslo sentrum er særlig etterspørsel etter nattmat på tidspunktet når nattklubber og barer stenger. Denne etterspørselen blir i dag håndtert av kioskvirksomhetene som har fri åpningstid».

Dette mener næringsbyråd Kjetil Lund (Ap) er urettferdig.

–Til nå har bare kiosker, storkiosker og noen hamburgerkjeder hatt muligheten til å ha åpent hele døgnet. Mange serveringssteder har opplevd dette som urimelig forskjellsbehandling. Nå sikrer vi like konkurransevilkår for alle disse serveringsstedene, sier han.

Les også: Russiske jenter poserer med rullekebab – norske gutter med kebab i pita

I forslaget som nå skal diskuteres pekes det på at det har vært storstilte endringer i kioskvirksomheten de siste åra: de tilbyr nå et stort sortiment av hurtigmat, og mange er i tillegg utrustet med bord og stoler. De  bærer således preg av å være tradisjonelle serveringssteder. Dette er noe av grunnen til at det har blitt reist spørsmål ved om de skal være unndratt åpningstidsforskriftens regler.

De fleste av høringsinstansene er positive til forslaget, kan vi lese av høringsnotatet, der et tungtveiende argument har vært hensynet til konkurransevilkår. I tillegg til dette har Brann- og redningsetaten lagt fram tall som viser at forslaget vil kunne redusere antall kjøkkenbranner i helgene.

Men det er ikke alle som er like begeistret. NRK har vært i kontakt med politiet som tror at døgnåpne kebabsjapper vil kunne føre til enda mer bråk.

– Vårt operative mannskap har en klar opplevelse av at utvidet åpningstid vil føre til flere ordensforstyrrelser og uønskede hendelser. Det sier fungerende seksjonsleder ved Forvaltningsseksjonen, Camilla Lein Damsleth, til statskanalen.

Kokkene på Parthenon er uenige i det, og avslutter med et (selvlagd?) ordtak:

– Folk er mer aggressive når de ikke får mat.

X