– En av oss dreit i buksa utenfor en trivelig diner i Missouri

Hva ønsker rockebandet som har alt (store refrenger, kule gitarsoloer, platekontrakt, plekter etc.) seg? Death By Unga Bunga fyller ti år som band i april, og feirer med å slippe sin femte plate, So Far So Good So Cool. Dette etter å ha tilbragt store deler av fjoråret på veien, blant annet med en haug av konserter i USA.

Fredag 2. februar slapp Moss-kvartetten singelen «Soldier», en låt som er såpass ROCK at den ene gitarsoloen avløser den andre i en modulering:

Hva ønsker DBUB seg i bursdagsgave, vokalist Sebastian Ulstad Olsen? 

– Vi ønsker oss 80 000 NOK i kontanter.

Bortsett fra å slippe plate, hvordan skal dere feire?

– Vi er ikke så oppfinnsomme, så det blir vel å surre rundt på Revolver og samle fernetflekker på finstasen. Vi bestemte oss for å kjøre 10-års turnuser i besetningen da vi starta, så fra 1. mai er jeg trommeslager, Ole på leadgitar, Even blir vokalist og Stian blir bassist. Preben kan jo allerede spille alt, så han får fortsette på gitar.

Les også: Tropical house-artister er mer misantropiske enn oss

Hva er det beste dere har opplevd som band til nå?

– Det beste med å spille i band er at vi fortsatt føler oss som en gjeng kvisete 16-åringer. Vi får lov til å være fulle og dumme uten at folk rundt oss virker særlig bekymra. Helt greit for meg.

Og det verste?

– Stemningen var rimelig laber da vi skulle overnatte hjemme hos en promotør en iskald januarnatt i Nord-Italia. Han antok at vi hadde med soveposer. Det hadde vi ikke! Jeg kan ikke fatte og begripe hvorfor det må være så kaldt inne hos folk i det landet. Etter at de har isolert husene kan de begynne å sette dolokk på dassene sine.

Hva kommer du til å svare på dette spørsmålet om nøyaktig ti år: Hva skjer?

– Har forhåpentligvis begynt å tjene penger på min lille sidebusiness. Jeg prøver å spekulere i havsalt, men hittil taper jeg sinnsykt mye penger på det. Si gjerne fra hvis noen finner bra tilbud på Maldon.

Får heftige high school pop punk-vibber av «Soldier»-verset! Favoritter innen den sjangeren?

– Pop-punk er en livsfarlig sjanger å operere i. Det er enten helt forferdelig eller helt fantastisk. Det finnes ingen mellomting. Den eneste måten man kan holde seg «helt fantastisk» på er å slavisk låte som Ramones, og det klarte Riverdales med bravur da de ga ut sitt andre album, Storm the Streets, i 1997. Av nyere band anbefaler jeg Mean Jeans.

NATT&DAG spør: Charlotte Dos Santos

Er det en MODULERT gitarsolo jeg hører? Det er også en OFF THE CHARTS modulasjon på «Young Girls» som avslutter deres forrige album, Pineapple Pizza. Topp tre modulasjoner i rock?

– Vi er meget glad i triks, og modulasjon tror jeg faktisk er det definitivt eldste trikset i boka. Nå skal det sies at det ikke er en modulasjon i «Young Girls», men siden den går opp til parallell-tonearten kan det sannelig høres sånn ut selv om det er samme faste fortegn.

Her er våre tre favoritter:

1. Bobbysocks – «La Det Swinge» (de bruker begrepet «rock’n’roll» i refrenget, så det må vel være innenfor?)

2. KISS – «Crazy Crazy Nights» (her moduleres det TO ganger, red. anm.)

3. Personal & The Pizzas – «Tear Jerker» (refrenget er teknisk sett ikke en full modulasjon, bare et tonalt utsving. Jævlig fett da)

Noe som kanskje ikke er så kjent her i Norge er at dere var en av de mest spilte artistene på college radio i USA i 2016, over navn som Aphex Twin! Det er jo sjukt, mann! Noen stories fra de to USA-turneene dere gjorde i fjor?

– Vi er som kjent en gjeng med idioter, og vi roter oss opp i myyye rart, men veldig lite av det egner seg på trykk. En ting jeg kan avsløre er at én av oss dreit i buksa utenfor en trivelig diner i Missouri.

Les også: The Switch presenterer: 20 fremmedord vi gjerne skulle hatt på norsk

X