Samfundet kritiseres for å invitere «rasistklovn» til å tale

Studentersamfundet i Trondheim har invitert Alliansen-leder Hans Jørgen Lysglimt til å snakke om Trump. «Finnes det ikke Trump-supportere som ikke sprer jødehat og organiserer nazister», spør nystartet aktivistgruppe.

b
a

Om en drøy uke er det ett år siden Donald Trump ble innsatt som president i USA. I den forbindelse arrangerer Studentersamfundet i Trondheim «Samfundsmøtet: Ett år med Trump». Det som ikke kunne eller skulle skje, skjedde, skriver Studentersamfundet om innsettelsen av presidenten.

Flere mener det samme om Samfundets valg av talere. Det er nemlig Hans Lysglimt Johansen, leder i partiet Alliansen (0,1 prosent oppslutning, 2017), som skal «lose oss gjennom årskavalkaden» i Storsalen den 20. januar.

Nå kritiseres Samfundet fra flere hold for at de gir taletid til en «fascist» og en «rasistklovn».

Blant dem som har uttalt seg på Twitter er Ingrid Reinholdtsen, tidligere funksjonær på Studentersamfundet.

Til NATT&DAG utdyper Reinholdtsen at hun synes det er skummelt at Johansen, som er kjent for sine anti-semittiske uttalelser, gis en plattform der ingen stiller spørsmål ved holdningene hans.

– Han er tilsynelatende invitert i sin kraft av å være trump-tilhenger, men det er jo ikke det han står for først og fremst, selv om han har en meningsfelle i Trump.

Hun tilføyer:

– Og det at han skal snakke om en annen person, uten å bli stilt til veggs for sitt politiske syn, det er en legitimering av hans holdninger som jeg synes er hårreisende fra Samfundet sin side.

Reinholdtsen kaller det «usmakelig» at Samfundet inviterer Johansen til å tale, uavhengig av om tanken bak er å provosere. Hun mener at Studentersamfundet feiler i å se konsekvensene av å lefle med denne typen holdninger, og trekker fram Nazi-festen Studentersamfundet arrangerte i november i fjor, der studentene kunne bestille Auschwitz-drinker av SS-uniformerte bartendere.

– Jeg tror ikke Samfundet ser konsekvensene av å spøke med, eller å gi plattform til, denne typen ting. Det er faktisk snakk om folkemord og nazisme, avslutter hun.

John Færseth, forfatter av boka KonspiraNorge, har også poengtert på Twitter at gjesteutvalget på Samfundet er spesielt.

– Jeg synes det er litt rart å omtale Lysglimt Johansen som Trump-supporter i 2018, etter en valgkamp der han hovedsakelig gjorde seg bemerket med grove antisemittiske og rasistiske uttalelser, skriver han.

Færseth trekker fram uttalelser der Johansen hevder at «negerkulturen» ødelegger ungdommen og påstander om at jødene kontrollerer samfunnet.

– Det kan godt være han fortsatt støtter Trump, men det er jo ikke lenger dette han er mest kjent for. Resultatet er at hele arrangementet fremstår som litt rart, mener han.

Aktivistgruppe mot fascisme

– Det å gi Lysglimt plass er det samme som å gi fascismen plass!

Det skriver den nyetablerte aktivistgruppen «Ingen fascisme på Studentersamfundet» på sin Facebook-side. Aktivistene kritiserer Samfundet for å «gi en talerstol til en fascistleder som sprer jødehat og rasisme.»

Foto: Facebookgruppa «Ingen fascisme på Studentersamfundet»

Til NATT&DAG forteller de at de mener det åpenbart finnes bedre kandidater til å diskutere Trump enn en «rasistklovn» som Hans Lysglimt Johansen. Ingen i gruppa ønsker å stå fram med navn.

– Det er 5 millioner mennesker i Norge. Finnes det ikke Trump-supportere som ikke sprer jødehat og organiserer nazister? Selvsagt finnes det andre som kan belyse Trump mye bedre enn Lysglimt.

Nå oppfordrer de alle studenter og antirasister til å be Samfundet om å sette foten ned for nazipropaganda.

– Samfundet bør trekke invitasjonen og aldri invitere fascister til talerstolen igjen. Etter «nazi-festen» burde Samfundet kanskje tenke seg om to og tre ganger før de gir jødehatere en talerstol og behandler en rasistklovn som en seriøs debattant.

– Dette handler ikke om Lysglimt personlig

Når N&D ringer leder i Studentersamfundet, Tale Bærland, er hun på vei til et møte der de skal diskutere kritikken som har kommet etter at de annonserte at Hans Lysglimt Johansen skulle tale på arrangementet. Hun forklarer Johansens deltakelse slik:

– De to vi har invitert til Samfundsmøtet 20. januar snakket om Trump under valgvaken vi holdt knyttet til det amerikanske valget i fjor. Derfor ville vi gjerne ha de samme tilbake i år.

Flere vi har snakket med mener at det er rart å invitere ham til debatt uten å problematisere holdningene hans?

– Møtet er om presidentskapet til Trump, ikke om Allianse-lederen personlig. Han er ikke invitert for de holdningene han har, men fordi at han er en av de som trodde at Trump faktisk kom til å vinne, og derfor kanskje var en av de som har realistisk syn på velgerne i USA.

Men det spiller ingen rolle at mange mener han har et forkvaklet syn på mye annet? 

– Det er jo mange som mener at både han og Trump har et forkvakla syn på mye. Folk skal få stille han de spørsmålene de vil og da får han svare for seg, sier Bærland.

Vurderer dere å trekke invitasjonen hans?

– Det er en av de tingene vi skal snakke om.

Johansen er ikke fornøyd med å bli kalt «rasistklovn»

Hans Lysglimt Johansen synes det er trist at flere mener at han ikke bør få tale på Samfundet, og mener at det er viktig at studentene i Trondheim får høre meninger fra noen med litt andre perspektiver.

– Skal det være sånn at de politisk korrekte skal bestemme hvem som får si noe i offentlige debatter? Det er jo totalitært, sier han.

Til N&D forteller Johansen at han i aller høyeste grad føler seg skikket til å snakke om Trump, og han kjenner seg overhodet ikke igjen i karakteristikkene av ham.

– Jeg er verken fascist eller rasist, dette er merkelapper venstresiden har skapt for å beskrive folk de ikke liker. Konfronter dem med hvilke utsagn de fester dette på, så skal du se at det stopper opp ganske fort.

At «negerkulturen» ødelegger ungdommen og påstander om at jødene kontrollerer samfunnet? 

– Jeg har ikke brukt ordet «negerkultur». Alle disse tingene er unyansert, for det jeg faktisk har sagt kan jeg forsvare. Det jeg konkret har sagt er at den negroide rapkulturen, der det oppfordres til å skyte politifolk, kan påvirke norsk ungdom i en negativ retning.

Det er vel ikke forbeholdt «negroide», dette er vel mer en generell rapkultur i så tilfelle? 

– Ja, det er jeg enig med deg i, og derfor har jeg nå slettet tweeten.

Foto: Andreas Åkre Solberg/Flickr.com