Jakob og Fridtjof fra «Kollektivet» redder NRKs humorvår

Jakob Schøyen og Fridtjof Josefsen fra «Kollektivet» redder NRKs humorvår med det velspilte og veldig morsomme sketsjeprogrammet «Hit for Hit».

b
a

NRK har vært litt uheldige med humorsatsningene i det siste. Statskanalen har mistet flere populære komikerprofiler til private og godt betalte beitemarker, og det virker ofte langt mellom nye humortalent og nyskapning i den tidligere talentfabrikken.

Derfor er det deilig å se at statskanalens siste humorsatsning, Hit for Hit, treffer på de aller fleste punkter.

Hit for Hit er Jakob Schøyen Andersen og Fridtjof Stensæth Josefsen (begge eks-Kollektivet) sitt siste prosjekt, og parodierer på kjente figurer og tendenser i musikk-Norge. Premisset er enkelt nok: Det lages mer musikk enn noen gang tidligere i Norge, og Hit for Hit lar oss bli kjent med noen av landets artister.

Les også: «Nesten Voksen» minner mest om et krampaktig skoleprosjekt

Vi møter blant annet en artist som spesialiserer seg på såre og akustiske coverlåter av intense pop-låter (med et lenge etterlengtet spark til P3), et Kvelertak-aktig band som synger om frontmannens manglende evne til å svette under de intense konsertene deres, samt en singer/songwriter som er så redd for å selge sjela si som artist at han blir skuffet hvis noen faktisk dukker opp på konsertene hans.

Det mangler altså ikke på gode idéer, og gjennomførelsen er heldigvis like god. Sjeldent føler man at det blir for mye av det gode i Hit for Hit, selv om dødpiunktene finnes. Noen sketsjer holder på et halvt minutt for lenge eller dveler vel lenge ved en svak punchline, som den ellers ganske morsomme Norgesvenner-sketsjen i episode 4,

Les også: «Hvite gutter» balanserer på en hårfin grense mellom å være rart og direkte uforståelig

De beste elementene fra Kollektivet dukker opp i Hit for Hit. Sketsjer som baserer seg på det som i utgangspunktet er svært smale, men gjenkjennelige, premiss utnyttes på en ufattelig effektiv måte. Seriens mange absurde grep fungerer strålende med Schøyen og Josefsens upåklagelige Tim & Eric-aktige timing og mimikk, og man sitter igjen med følelsen av at gutta har fått frie tøyler og nok av rom til å eksperimentere.

Det har heldigvis gitt resultater.

Hit for Hit er både snodig, nyskapende og gjenkjennbart, og fortjener å bli en suksess. Eller i verste fall ende opp som en kultklassiker à la Kollektivet. Etter å ha sett fire av seriens seks episoder sitter jeg igjen med følelsen av å ville ha mer.

Gi meg mer!

MER.

«Hit for Hit» kan du se på NRK Nett-TV fra 12. januar, eller på NRK1 fra 14. januar. 

Les også: Det beste fra «Kollektivet» (R.I.P.)