Kjetil Rolness «vrikker» julen inn: – Er det noen slemme pikebarn her?

En mann i 50-åra titter på journalistblokka og spør smånervøst:

– Det er ikke en sånn Me too-sak, vel?

Det er «damene» som har bestemt hvor turen går i kveld, kan han og kompisen fortelle, og peker på «det gamle røklet» bak seg. Foran scenen venter en damegjeng i førtiåra, alle med røde, fluffy reinsdyrhorn på hodet og GT-glass i hendene.

Etter et ganske intetsigende warm up-nummer fra to av koristene, som ligner veldig på hverandre utelukkende fordi de har lik panneluggfrisyre (tenk Stine Buer fra Reser), er det tid for Penthouse Playboys’ tradisjonsrike julekonsert.

Det starter overraskende nørd: Kjetil Rolness & co har blitt grepet av tidens ånd, og åpner ballet med Star Wars-introen. Galaktisk krig er byttet ut med lovnader om at Penthouse Playboys skal «frigjøre alle kvinner fra mørkets diktatur», Jørn Hoel og Silje Nergaard krysser lasersverd, og ut kommer Jens Pikenes i kongekappe.

Les også: Smil & Gift møter Kjetil Rolness

Det gjør egentlig ingenting at «mannen som aldri sover alene» ikke har tidenes sangstemme når han drar i gang «Last Christmas», for publikum kan hver eneste linje i hver eneste slager og allsangen ljomer. Bandet rekker å bytte antrekk fire-fem ganger, og samlet er det mer paljetter på scenen enn i den perioden alle landets tenåringsjenter siklet etter tettsittende Balmain-kjole.

«Er det noen snille barn her?» «Er det noen snille pikebarn her?» «Er det noen slemme pikebarn her?» «Har dere tatt med dere hoftene i kveld?» «Skal vi vrikke jula inn?» Hele Norges interiørsosiolog stiller mange spørsmål, og får god respons fra middelaldrende woo-girls. Jubelen går i taket når «alle kvinners drøm» snur rumpa mot publikum og vrikker løs.

Men i disse #metoo-tider kan ikke Jens Pikenes bare shake, han må også si oss noen alvorsord. Ønsket seksuell oppmerksomhet har livets rett, forteller han, og det er det Penthouse Playboys er her for å gi. Så er det rett på Marius Müllers udødelige ord: «for jeg er den du veit, sier aldri nei».

– Rolig, rolig, Me too gjelder begge veier, sier en mann i 60-åra til damene bak oss.

Les også: Livet som lineær-TV-publikum på Stjernekamps hiphopkveld

Så er det tid for at årets gjesteartister, Jørn Hoel og Silje Nergaard, skal få vist frem sin egen katalog. Det er god Hver gang vi møtes-stemning når Jørn Hoel får sine seks minutter i spotlighten, mens Silje Nergaard tar det såpass ned at det føles som en helt vanlig julekonsert et lite øyeblikk. Det er ikke lett å hoppe etter Jørn Hoel som synger «Like a Virgin» som om han mista jomfrudommen i går, og ikke i en eller annen fjære på 70-tallet.

Det vrikkes til forsøksvis sexy «Levva livet»-cover, knyttnevene pumpes til «Celebrate» og Jens Pikenes gjør en slags fremoverlent slutdrop så uanstrengt at det bør imponere alle som våkner opp litt skamfull og støl i lårene på søndager.

Publikum er såpass voksent at de tar seg råd til garderobe og drar litt tidlig så de slipper kø, men stemningen går i taket når Pikenes går tilbake til sine Harstad-røtter og det er tid for «Æ vil bare dans». «E det nån som vil dans med mæ?» spør han, og opp på scenen dras fire, blonde damer i 30-åra. «Rumpeballa over alt, æ føl æ bli overfalt» synger Pikenes mens han gnir seg mot en av dem.

Men blir damene gærne av Kjetil Rolness?

– Jeg blir ikke vill av ham, men jeg blir vill av å drikke for mye! Hvitvin er bra! sier en 71-åring som har fått konsertbillett i julegave av døtrene. Hakket opp fra Elton John-konsert i Praha året før, mener alle tre.

En dame i 30-åra synes Johnny Lotion, en slags paljettkledd David Byrne-lookalike, er kjekkere.

– Det er som Spice Girls, det er noe for alle, tilføyer kompisen hennes.

– Han er vanvittig kjekk, men ikke like kjekk som Jørn Hoel, sier en dame på rundt 50.

– Kjetil Rolness er mye i media og har mye meninger om alt mulig. Det bryr jeg meg ikke så mye om, mener en dame i 30-åra.

Hun har helt rett. Det beste med konserten er uten tvil at Kjetil Rolness ikke har tid til å skrive Facebook-statuser når han er dandy på scenen.

Hadde Dante levd i dag skal du ikke se bort fra at Penthouse Playboys-konserter ville fått sin rettmessige sirkel. Likevel er «hovedstadens mest kvinnevennlige julekonsert» et så mye deiligere sted å være enn ute i virkeligheten. Verden hadde rett og slett vært mye bedre hvis Jens Pikenes tok plassen til Kjetil Rolness på permanent basis.

Les også: Silje Nergaards u-be-ta-le-lig nedrige kover av Michael Jackson-drittlåta «Black or White» – og 24 andre internett-øyeblikk

X