Her er de nominerte til årets TV!

Lars Vaulars nettserie «Ekte mann», NRKs «Innafor» og «Den norske islamisten» er den beste TV-en vi har sett i år. Stem på din favoritt!

b
a

Prisen for årets TV går til den TV- eller nett-serien (det blir stadig mer populært å se serier på «nett» nå!) som har gitt oss i redaksjonen en god seeropplevelse i 2017.

Det gjelder alle årets tre nominerte, som er valgt ut av NATT&DAGs redaksjon. De er alle vinnere!

Men her kan du stemme på den du liker aller best:

Stem på Årets TV her!

Du kan lese mer om de nominerte i alle kategorier i desemberutgaven av NATT&DAG, som kom ut 8. desember.

Prisutdelingen gjøres på Årets beste-festen på Sentrum Scene 3. februar. Hold av datoen!

De nominerte til Årets TV er:

Innafor

NRK

Innafor har vært et av årets mest omdiskuterte TV-programmer. Dokumentarserien har satt aktuelle saker som intim-kirurgi, sugarbabies, studiedop og pedofili på dagsorden, og har dermed sørget for god kok i landets kronikk-gryter. God research, kreativ presentasjon og en liten dæsj kontrovers har skapt et bredt engasjement rundt hver episode.

​Med Innafor knakk NRK endelig koden for det moderne, granskende dokumentarformatet med personlig utforskning av programleder selv, med virkemidler som «selfies», improviserte refleksjoner og følelsesladde tilståelser. Her representert ved Emma Clare Gabrielsen, som i god nymedial stil gled rett inn i programlederjobben via NRKs Snapchat. Fra DN til DM ;-)

Innafor har blitt kritisert for å belyse kontroversielle temaer, og dermed påvirke et ungt publikum i feil retning. Serien viser at å tie om vonde ting ofte ikke er det beste, og at opplysning trumfer moralisering. Målet til et gravende dokumentarprogram bør være å skape god debatt, en rolle Innafor har lykkes med – og tidvis mislykkes med, men redaksjonen kan ikke klandres for dumme kronikker.

SE OGSÅ: Du er henta! med Emma Clare

​Vi siterer Gabrielsen fordi vi uansett ikke klarer å si det bedre selv: «Å problematisere en utvikling – at noen forsøker å skape et skjønnhets­ideal for vulva – er noe ganske annet enn å si at det «perfekte underliv» finnes. […] Jeg nekter å tro at ikke å vise frem detaljer som vinneren av en uhøytidelig vulva-skjønnhetskonkurranse på internett […] hadde endret det faktum at bare tematikken i seg selv uansett vil være «triggende» for noen.»​

Se Innafor her! 

Den norske islamisten

NRK

Ulrik Imtiaz Rolfsen har – sammen med Adel Khan Farooq – fulgt Norges mest kjente islamist (kanskje bortsett fra 
legenden Mullah Krekar) Ubaydullah Hussain gjennom tre år. Filmen gir et unikt innblikk i hvordan Hussain bruker sin posisjon som leder i Profetens Ummah til å rekruttere potensielle fremmedkrigere til Syria.

Les også: Smil & Gift møter Ulrik Imtiaz Rolfsen

Fremmedkrigerne vi møter er ikke akkurat topptrente soldater, men unge frustrerte menn på jakt etter mening i livet. Spesielt ubehagelige er scenene med 24 år gamle 
Thom Alexander. Som skolegutt ble han diagnostisert med ADHD og læringsvansker. Han ble først heroinist, begynte så med intensiv styrketrening, før han til slutt fikk sitt endelikt etter å ha blitt skutt i Syria. Også i filmen går det fort. Når han først dukker opp i på skjermen misjonerer han for Profetens 
Ummah på Karl Johan. Neste gang vi hører om ham er han død.

Noe det som fascinerer mest med Den norske islamisten er hvordan den viser hvor mangefasettert og paradoksal personen Ubaydullah Hussain er. Så lenge man ikke snakker 
politikk og religion virker han som en hyggelig fyr. Han er høflig, har vært betrodd dommer i Oslo fotballkrets, og var på ingen måte noen drop-out på skolen. Samtidig som han elsker milkshake fra McDonalds, ønsker han også å høre Insha’Allah ljome fra klokkene i Oslo rådhus. Han sender usikre disipler til en like usikker skjebne i Syria uten skrupler, men bruker selv en kronisk sykdom som unnskyldning for å bli hjemme.

Filmen kulminerer med forberedelsene til at en anonymisert 18-åring skal sendes til Syria via Landvetter flyplass. I prosessen er seeren flue på veggen sammen regissør Farooq. Disse scenene var hovedårsaken til at PST beslagla materiale hjemme hos Rolfsen, men også helt essensielle for å forstå hvordan Hussain har jobbet og viktigheten av at Rolfsen vant frem i Høyesterett og fikk vise materialet. Godt var det.​

Se Den norske islamisten her!

Ekte mann

Larsvaular.no

Lars Vaular har for lengst etablert seg som en av Norsk popmusikks mest kompromissløse og nytenkende artister. Her kunne vi jo så klart kommet med en lang rekke eksempler for å underbygge den påstanden, men dette er jo ikke introduksjonen til en føkkings Spellemanns-ærespris heller, så vi nøyer oss med å nevne at Lars var involvert i en nominasjon i fjor også. Den gang var det den audiovisuelle forestillingen Pyramiden på Henie Onstad-senteret, som ble nominert til Årets Live! I år er han altså nominert igjen. Denne gangen i kategorien Årets TV. Og det selv om han faktisk er MUSIKER! En kompromissløs og nytenkende en, åpenbart!

Les også: Smil & Gift møter Lars Vaular​

Ekte Mann er en miniserie på 5 episoder publisert på Youtube og Lars Vaulars egen Facebook-side. Gjennom 50 smått absurde og lavmælte minutter følger vi rapartisten og småbarnsfaren Lars, og hans vaklende selvfølelse på ulike arenaer. I en scene spiller han basket med kompisen 
Leo Ajkic og bommer konsekvent på basketkurven mens Ajkic forteller Lars at han ikke lenger er en artist med gate-kred. I en annen scene blir han ferska av kona si i å fake hvor mange push-ups han tar. Han lykkes ikke lenger med vanlige praktiske gjøremål og det kan virke som om det lurer en merkelig antagonist bak hvert eneste gatehjørne. Hvem er Lars egentlig, og hva vil det si å være en ekte mann? For Lars virker Thorbjørn Harr å være svaret. Thorbjørn Harr aka Norges mest sexy mann 2014 (et år Lars ikke var inne på Topp 10-listen en gang).

En sårbar rapartist med identitetskrise som mister sønnen av syne på lekeplassen og har vanskeligheter for å gjenopprette et internettdomene, er ikke en ihjelskildret karakter-
type. Det er heller ikke en typisk måte å fremstille seg selv på som rapper, på høyden av karrieren i en musikksjanger med lange tradisjoner for machokultur og maskulint mannsideal. Ekte mann er noe så sjeldent som en normkritisk serie om mannsrollen, selv om den kødder med sin egen kritikk. For eksempel finnes det ikke ingen kvinner (avbildet forfra) i hele serien – bare kona Malin er med, og da bare som stemme og bakhode. En mann som sliter med mannsrollen i en verden av bare menn.Det at serien i tillegg glir sømløst mellom virkelighetsnære samtaler med karakterer som spiller seg selv og vagt surrealistiske sekvenser akkompagnert av synth-musikk, bidrar til at Ekte Mann føles som en serie midt mellom alt. Midt mellom humor og drama. Midt mellom virkelighet og fiksjon. Midt mellom TV-serie og lanseringsstrategi for den uutgitte låta om Kronprins Haakon som avslutter siste episode. Men langt unna de videoene artister flest poster i SoMe-feeden sin. Resultatet er til tider veldig morsomt og hele tiden 
jævlig bra!

Se Ekte mann her!

(I teamet bak Ekte mann er blant andre Kasper Häggström (regi og foto) og Bendik Aunan (manus og skuespill), som også er bidragsytere i NATT&DAG. Kasper og Bendik har ikke vært involvert i nominasjonsprosessen.) ​​

SE ALLE DE NOMINERTE OG STEM STEM STEM STEM!