Komikere: – Vanskelig å varsle om seksuell trakassering

Etterlyser ordnede former etter avsløringer om seksuell trakassering i humorbransjen.

b
a

Forrige fredag skrev vi at en kjent norsk komiker i 40-årene anklages for overgrep og systematisk, seksuell trakassering gjennom mange år i bransjen.

I etterkant av saken har seksuell trakassering vært et mye omtalt tema i humorbransjen. Stand Up Norge, bookingbyrået som forvalter scenen Latter og flere av landets største standup-komikere, har avsluttet samarbeidet med mannen.

Nå etterlyser flere komikere en debatt om hvilke tiltak bransjen kan ta, for å gjøre det enklere å varsle om, og reagere på, seksuell trakassering. 

Standup-komiker Sofie Frøysaa mener det bør etableres noen klare retningslinjer for hvordan slike saker skal håndteres i humorbransjen. Selv jobber hun frilans, i likhet med en stor andel komikere, og etterlyser ordnede juridiske rettigheter for denne gruppen.

– Jeg vet ikke hvem jeg skal gå til dersom en kollega, altså en som jobber med det samme som meg og som jeg deler scene med, men som kanskje er på kontrakt et annet sted, oppfører seg dårlig.

Hun kaller arbeidstid og kollega-aspektet i bransjen for «ullent».

– Det er en vanskelig balansegang. Det er ingen tydelige grenser for når man er på jobb og når man ikke er det, fordi man er så «privat» på jobb. Er jeg for eksempel på jobb når jeg er backstage etter et show, og hvem skal jeg varsle til hvis noe skjer der?

Sofie Frøysaa, Foto: Kristina Lang-Ree

– Det koster mye å si ifra

Frøysaa forteller også at hun har vært redd for å melde fra om seksuell trakassering.

– Selv om det er helt i bakvendtland så kan man jo være redd for å miste jobber, og det er derfor seksuell trakassering er så vanskelig å varsle om. Det koster mye å si ifra. 

Per i dag finnes det ingen organisasjoner eller fagforbund som jobber med å bedre arbeidsvilkårene for komikere spesielt. Frøysaa tror det kunne hjulpet om hele humorbransjen hadde fått noen felles kjøreregler.  

– Kanskje det faktisk ville blitt lettere å melde fra om seksuell trakassering dersom komikere hadde blitt organisert gjennom et eget forbund, slik som med Skuespillerforbundet. 

Hun trekker også fram at tydelige reaksjoner – å se at det å varsle faktisk har en nytteverdi – kan gjøre det lettere å stå fram med opplevelser.

– Med tanke på saken som nylig ble publisert i NATT&DAG, så tenker jeg også at det er bra at så mange tar avstand fra slik oppførsel og at det får konsekvenser. Det hjelper når mannlige kolleger sier tydelig ifra om at sånn oppførsel ikke er akseptabel.

Nå håper hun at sakene som har vært i mediebildet de siste månedene kan bidra til at flere får retningslinjene på plass.

– Metoo-kampanjen er ikke bare en døgnflue, og jeg håper det endrer praksisen i alle bransjer, også på sikt, sier hun.

– Et miljø som tuller med alt

André Jerman er en av flere komikere som har engasjert seg i saken NATT&DAG publiserte forrige fredag. I et Facebook-innlegg på sin egen profil skriver stand up-komikeren og podcasteren blant annet at han selv har «feid historier under teppet» og at han er flau over at kvinner føler seg utrygge i humormiljøet.

Til NATT&DAG forklarer han innlegget slik:

– Jeg ønsker at sannheten kommer for en dag, og jeg vil ikke lenger bli assosiert med en kollega som gjør arbeidsplassen utrygg for kvinner og flau for menn.

André Jerman, Foto: Stand Up Norge

Hvorfor har ikke oppgjøret kommet tidligere?

– Andre saker, med samme person, har jeg sett på som rykter og sladder. Likevel, nå når alle sakene kommer fram, ser vi at det er grovere og hyppigere usmakelig oppførsel. 

Jerman tror ikke at det er direkte vanskelig å varsle om seksuell trakassering i humorbransjen, men mener at det sikkert kan være vanskelig å bli hørt i en bransje der man «kødder om absolutt alt». 

– Men ett dårlig eple i humorbransjen gjør ikke at vi trenger spesielle retningslinjer i vår bransje. Jeg tror det beste er om alle bare tenker over oppførselen sin og bidrar til sunne arbeidsforhold.

Jerman trekker i likhet med Frøysaa også fram at mange komikere jobber frilans, og at det derfor ikke er innlysende hvem man skal varsle til dersom noe skjer, fordi man er sin egen sjef.

– Byråene som leier inn meg har ikke personalansvar på lik linje som de som jobber på kontoret deres. Vi er et miljø, ikke en bedrift, og dermed blir ting snakket om, men ingen har lederansvaret.

Redd for å miste oppdrag

– Hvis man jobber som frilans og ikke har noe management i ryggen så er man selvsagt mer utsatt.

Det sier komiker Trine Lise Olsen. Selv har hun ikke vært utsatt for seksuell trakassering, og tror det kan handle om at hun for det meste er alene når hun turnerer; det er ingen der som kan trakassere henne.

Hun tror likevel at det kan være ekstra vanskelig å varsle om seksuell trakassering som komiker.

Trine Lise Olsen, Foto: Eva Stensland

– Vi er jo også i en bransje hvor det konstant snakkes om krenking, det spøkes og det drikkes alkohol. Det tror jeg også kan være med på å heve terskelen for varsle om seksuell trakassering, sier Olsen, og legger til:

– Det er også vanskeligere med tanke på at vi er fullstendig avhengig av hva folk sier etter en endt jobb. Hvis man jobber frilans er man såpass avhengig av å få oppdrag.

 

– Påstander om dårlig oppførsel tar vi alvorlig

Komikeren som i forrige uke ble anklaget for systematisk seksuell trakassering, har i flere år vært knyttet til Stand Up Norge. Flere komikere vi har snakket med, kritiserer Stand Up Norges håndtering av oppførselen hans, som skal ha vært en «åpen hemmelighet» i bransjen.

Eier og daglig leder Elina Krantz svarte i forrige uke at de «ikke kan håndtere personalsaker basert på ubekreftede rykter». I forbindelse med publisering av saken, sendte hun mailer til komikerne hun forvalter med forsikringer om at Stand Up Norge tar trakassering på alvor. I etterkant har hun også informert komikerne om hvem i byråets ledelse de kan varsle, om de synes det er vanskelig å komme til henne.   

Krantz vil ikke kommentere hvilke tiltak som er tatt eller planlegges, og synes ikke det blir riktig å snakke om den mannlige komikerens kontrakt i mediene. Hun utdyper: 

– Vi forventer at alle som jobber for og med Stand Up Norge og Latter oppfører seg skikkelig. Påstander om dårlig oppførsel tar vi veldig alvorlig og følger opp.