Quiz: Hvor godt har du egentlig fulgt med i år? Et spørsmål fra hver måned i 2017!

Årets beste quiz: Ett spørsmål fra hver måned i 2017, med fokus på det viktigste du bør huske fra året.

b
a

Quizmaster Andreas Dahls tre første ord var «Donau», «Mekong» og «Kangchenjunga», og allerede som tolvåring var han med i det danske quiz-mesterskapet «Spørreleg på Skagen», hvor han tok en knepen sisteplass. Til daglig skaper han quizer i et laboratorium under ruinene av trafikkmaskinen Bispelokket. Han har ikke sett dagens lys på fem år. 

Det er 12 spørsmål. Like mange som det er måneder, tjukken!

1) Den tyrkiske slakteren Nusret Gökçe tar over internett med sine elegante håndbevegelser i januar. Hva er kallenavnet hans?


2) Nintendo Switch lanseres i februar! (Vel den lanseres 1 mars, men det var sikkert som sto i kø allerede i februar. Hvem er du? Quiz-politiet?). Uansett (*Påskenøtter-stemme*), vi skal til Super Mario-universet og vi skal ha navn på følgende:
a) Den homonormative soppen som er Marios venn
b) Dinosaur-greia som til Mario sporadisk bruker som hest
c) Hovedantagonisten som stadig vekk kidnapper prinsessa

3) Vi er kommet til mars, og den lettere korka UiO-studieretningen Medievitenskap annonserer at de starter opp et nytt fag fra høsten av. Hva er temaet for faget?

Les også: BI lanserer sinnsvak, firkantet forelesningsball

4) Vi velger oss april, og media går bananas fordi et «nytt» rusmiddel for første gang kan knyttes til et dødsfall i Norge. Middelet får kallenavnet sitt fra en av de «fem store» afrikanske dyrene. Så, kalles det bøffeldop, løvedop, elefantdop, leopardop eller nesehorndop?

5) De nye sedlene kommer i omløp i mai. Alle vet at det er en torsk på 200-lappen, det har Morgenbladet-quizen brukt som spørsmål to ganger allerede (Quiz-burn!), men hva er avbildet på 1000-lappen aka. den seddelen jeg helst vil ha, men som 
jeg aldri kan få fordi jeg er en lavtlønnet quizmaster?

Les også våre forslag til hva som BURDE vært på sedlene, forresten.

6) Sommerferie! Fidget spinnere «peaker» og dør så ut, ca like fort som Pokemon Go gjorde året før. Jeg låner et spørsmål fra en PoGo-kronikk fra i fjor, som lyder slik: «Hvor lenge var egentlig Adam i Paradis?» (Her er det lov å bruke både Muslimske og Kristne kilder, jeg diskriminerer ingen!)

7) Ifølge norsk Wikipedia skjedde det INGENTING i juli, men JEG mener å huske at godeste Mosul ble frigjort. Spørsmålet er, hva heter gratisavisen som ISIL ga ut fra 2014 til 2016? (Nei, det er ikke NATT&DAG, din moroklump)

8) Havnesjefen (إنا لله و إنا إليه راجعون) blir dømt til døden i august, uten å ha fått prøvd saken sin for retten (jævla 
artssjåvinister). Spørsmålet er som følger: Er det mulig for mennesker å bli dømt til døden i Norge?

Les også: 8 tegn på at Havnesjefen var tilknyttet IS

9) En kontroversiell ny pizza lanseres i norske daglivarehandler medio september. Hva er hovedingrediensen i (på?) pizzaen?

 

10) Det er oktober og DNB bruker 60 (!) workshops og sikkert halve statsbudsjettet til Eritrea på å finne sitt nye purpose. «Verdiordene» ( ) «profesjonell», «initiativrik» og «hjelpsom» byttes ut med tre nye ord. Du får tre sjanser på 
å nevne ett av de (minuspoeng hvis du har alle riktig!!!!).

11) Idrettsforbundets episke reiseregninger legges ENDELIG 
frem i november. Under en særlig fuktig aften på London-restauranten Il Baretto svies det av 240 000,- breddekroner #guttastemning. Spørsmålet er, sorter de følgende fire drikkevarene etter hva #gutta brukte mest penger på: 
Coca-Cola (både vanlig og diet!), San Pellegrino-vann, Grappa, og Cappuccino. Her skal jeg være snill og gi 2 poeng for alle riktige, 1 poeng for å ha to riktige.

12) Desember! På tide å krølle seg sammen under dynen med en god kopp kakao, og våkne opp forvandlet til et uhyrlig insekt. Hvilken bok er det jeg sikter til her?​

POENGSCORE:

2 til 3 riktige: «Men 2017 var året jeg virkelig skulle vie tid til skrivingen så jeg har ikke fulgt 
så mye me…» SLUTT! Du har sittet på Twitter fem timer hver dag, idiot.

4 til 7 riktige: Quiz er ikke ditt purpose. 
Jeg har workshoppet litt på dette og kommet frem til at ditt nye verdiord er «streetwise».

8 til 11 riktige: Havnesjefen ser ned på 
deg fra himmelen og mumler for seg selv «bra quizzet… veldig bra quizzet» (på svanespråk).

12 til 13 riktige: 2017 var året ditt. Det kommer aldri til å bli det samme igjen. Det gjøkke det vøtt. *Spinner trist på spinner*.​​

SVAR:

1: Saltbae

2: a) Toad b) Yoshi c) Bowser. Minuspoeng for å bruke japanske navn!!!!!

3: MEVIT3515 – Digital fortelling: Webserien SKAM

4: Elefantdop – Carfentanil. Seriøst farlige greier, hold dere unna, barn!

5: En bølge

6: Jeg spurte EN FAKTISK PREST om dette og han hevder at det er et sted mellom 0 og 130 år. Vi vet (eheheh) at Seth ble født når Adam var 130 og vi vet at dette skjedde etter at den der crazy slangen fikk dem utvist. Samtidig er det min personlige oppfatning at det må ha tatt minst en halvtime å navngi alle planter og dyr, så jeg tar en sjefsavgjørelse og sier at alle svar mellom en halvtime og 130 år gir poeng. ​

7: Dabiq

8: Nei. Grunnloven sier nei, Kvinneguiden sier ja. Kvinneguiden er jo på mange måter folkets grunnlov, men her velger jeg å sette ned foten. Nei.

9: Sjokolade :o

10: «Nysgjerrig», «modig» og «ansvarlig».

11: I stigende rekkefølge (stemningen er vel alltid stigende når #gutta er på tur si!): Cappuccino: £31, San Pellegrino: £91, Cola: £108, Grappa: £171

12: Forvandlingen (Kafka)​