Norges Idrettsforbund kaster seg på #metoo med veldig rar pressemelding

Også late og dårlige drittpersoner som ikke driver med idrett burde se Norges Idrettsforbunds fem filmer mot seksuell trakassering som blir linket til i pressemelding om #metoo.

b
a

Etter at #metoo-kampanjen tok av i oktober har seksuell trakassering og overgrep blitt et tema i de fleste bransjer. Det har imidlertid vært stille fra idretten. Helt til nå.

«Norsk idrett tar seksuell trakassering og overgrep på alvor. Vi vet også at dette er et tema som må løftes opp for å bli tatt på alvor. Allerede i år 2000 vedtok Idrettsstyret egne retningslinjer mot trakassering og overgrep for hele norsk idrett.», det sier leder i Norges Idrettsforbund, Tom Tvedt i en pressemelding som ble sendt ut via NTB tidligere i ettermiddag.

En pressemelding som forøvrig er litt …rar?

(Skjermdump: Pressemeldingen fra Norges Idrettsforbund)

Ingen skal anklage idretten for å ikke ta seksuell trakassering på alvor. Ikke bare ble noen retningslinjer vedtatt for 17 år siden, Norges Idrettsforbund laget i 2013 også fem kortfilmer om temaet for å bevisstgjøre både trenere og utøvere.

– Vi har fått gode tilbakemeldinger på filmene, som også er oversatt til engelsk og fransk, og ble brukt av IOC under Ungdoms-OL på Lillehammer i 2016, sier rådgiver Håvard B. Øvregård.

Og det er ikke rart. Disse fem filmene er verdt en titt uansett om du er trener, utøver eller bare en dårlig og dritt person som ikke driver med idrett (sånn som oss). 

Alle filmene heter «Trenerens ansvar» og handler om situasjoner som kan oppstå mellom trener og utøver. Eksempelvis at en trener ber en utøver med på hotellrommet, kysser en utøver eller på annen måte utviser krenkende adferd. Etter hver snutt sitter vi igjen med en vond klump i magen og det retoriske spørsmålet som lyser opp på skjermen:

«Hva er ok?»

– Ikke dette i allefall, hvisker samvittigheten vår.

LES OGSÅ: Guide: Hvordan ikke sextrakassere kvinner

Ikke bare får filmene seeren til å tenke over hva som ikke er greit. De er også et ekstremt fascinerende skue i kraft av dårlig skuespill, irriterende gitarmusikk og rett frem hodeløs casting. 

LES OGSÅ: Quiz for menn: Klarer du å komme deg deg gjennom quizen uten å trakassere noen?

Men ikke alt Norges Idrettsforbund gjør for å forhindre seksuell trakassering i idretten er helt off. De har også faktisk noen seriøse tiltak. Som planlegges å gjennomføres snart.

«Norges idrettsforbund jobber med å utvikle en anonym nettbasert varslingskanal for alle ansatte i Norges idrettsforbund som vil være klar før utgangen av nyttår. Foruten å fungere som en intern varslingskanal, kan også personer utenfor organisasjonen varsle om kritikkverdige forhold tilknyttet ansatte i NIF.»

På tide.