Tegneseriekollektivet N1b er på vei til verdensherredømme

– Vi bruker veldig mye tid på å se for oss hvordan N1b skal se ut i fremtiden. Kommer vi til å ha en filial i hver eneste by, for eksempel?

b
a

Narves1biblioteket (N1b) gjør en stor figur på tegneseriefestivaler både inn- og utenlands. De setter opp hjemmelagde kiosker og pynter den pent med hjemmelagde papp-machefigurer og serverer gratis kaffe til forbipasserende på markedsområdene. De har bøttevis med selvlagde tegneserier og fanziner, ved siden av å distribuere andres.

Deres mest kjente utgivelse er kanskje Mennesker Med Håp For Fremtiden. En slags antologi som smelter sammen en rekke kunstformer med hovedfokus på tegneserier. I fjor arrangerte N1b Hypermarked i Oslo hvor de fylte et galleri i Oslo til randen med fanziner, trykk og tegneserier.

Det kan virke som om N1b med sine mange armer er på vei til verdensherredømme. N&D snakket med Christa, Sunniva og Herman, Narves1s multikonserns tre utsendte.

Hva er Narves1biblioteket?

Christa: Man kan si det er en blanding av en kiosk og et bibliotek. ​

Sunniva: Men biblioteket er bare en av underkategoriene i Narves1-multikonsernet.

Hva er de andre underkategoriene?

C: Vi har Narves1Clothing som produserer både billige og dyre klær og N1b Tech arbeider med teknologiutvikling.

S: De jobber for en ny digital hverdag. Det er for eksempel de som bygger nettsiden og de jobber mye med VR-teknologi.

Herman: – Så har vi N1b Academics. Det er den vitenskapelige avdelingen vår. De jobber med vitenskapspublisering og lignende. Det finnes noe som heter Institutt for Bruk og N1b ble invitert til et samarbeid med dem for å formidle deres forskningsresultater.

SMIL OG GIFT MØTER FLU HARTBERG

C: De hadde forsket på bruk og N1b Academics lagde filmer og en messe som viste frem resultater fra den forskningen. Du kan lese om det på våre nettsider.

H: Også har vi DeichmannDeLuca som kan ligne på N1b men prisene er skrudd opp 5 kroner og de er opptatt av hashtags.

C: De prøver å utkonkurrere Deichman som monopol-bibliotek.

S: N1b-Cinemateket distribuerer film og N1b-TV produserer film- og TV-innhold.

ILLUSTRERT TWEETENSKAP

H: Vi er veldig inspirert av de store skiltene som står utenfor kjøpesentrene hvor man ser alle butikkene som finnes der. Slik ønsker vi at N1b skal bli. Vi har også en annen kategori som heter Scandinavian Design on a Budget hvor vi selger billig skandinavisk design. Vi har også N1b Catering som står for matservering på arrangementene våre.

C: Det er snakk om at N1b Catering skal begynne å samarbeide med DeichmanDeLuca. Vi har også NarvesTruck1bib. Et truckfirma som hjelper oss med arrangering og forflytting.

H: Og Glut1diskoteket. De lager musikken til arrangementene våre for å skape den riktige atmosfæren. Vi vil arrangere et diskotek med de en gang. De er også veldig for gluten.

Hvorfor startet dere antologien Mennesker Med Håp For Fremtiden (MMHFF)?

C: I forkant av oppstarten til MMHFF hadde vi vært på en del salgsarrangementer med våre egne ting og vi startet også et opplevelsessenter i Bergen hvor man, blant annet, kunne bli bedre kjent med N1bs historie. MMHFF ble startet opp etter dette.​

H: Vi opplevde en avstand mellom ulike miljøer. At tegneseriefolk var i en leir, tekstfolk i en leir og fotofolk i en annen leir. Så da inviterte vi forskjellige folk fra forskjellige steder til å bli med. Vi ønsket å korte spriket mellom ren tekst og tegneserier.

Kan dere fortelle mer om Opplevelsessenteret og N1bs historie?

C: Det var et sted hvor man kunne lære om N1bs historie på en interaktiv og spennende måte.

S: Og andre temaer som romfart og teknologi.

C: Det hører med her at vi er forvaltere av N1bs drift, mens det egentlig ble startet av Gunna Salves i 1966. Hun slo ned en vegg mellom en Narvesen-kiosk og et bibliotek og forente de to institusjonene for en billig og folkelig penge.

Hva gjør dere utenom dette?

H: Vi lever en N1b-lifestyle.

S: Jeg vil si den livsstilen handler om komfort, luksus og gode verdier.

H: Og gode leseopplevelser, ikke minst.

C: Og formidling til andre. Men vi er først og fremst N1b-arbeidere.

H: Vi vil også at folk skal være snille. Det er viktig å få fram. Det skal først og fremst være hyggelig.

Hva er det neste for N1b?

H: Vi bruker veldig mye tid på å se for oss hvordan N1b skal se ut i fremtiden. Kommer vi til å ha en filial i hver eneste by, for eksempel? Vi ser for oss en kiosk på kanskje 100 kvadratmeter i alle de store og mindre byene. Da kan folk komme og produsere fanziner hos oss og lære mer om distribusjon.

C: Med fontene i midten. Vi har et mål om å komme på Norge Rundt og komme oss Norge rundt. Det er i hvert fall i femårsplanen vår. Vi ønsker også å bli en alternativ distribusjonsordning etterhvert. Via post, sykkel og internett. Vi prøver også å få til et samarbeid med rådhuset. Vi skal også lage et illustrert vitenskapsmagasin hvor vi illustrerer vitenskapsartikler. Da kan vi få gjort viktige ting.

S: Men det neste konkrete vi skal gjøre er å starte en fabrikk i Bergen. «Narves1 Direktoratet inviterer til arbeid». Da skal vi søke arbeidstakere som kan være med å produsere innhold for oss som skal ut til kunder.

H: Det blir på Bergen Art Book Fair. Folk kan komme og jobbe for oss og produsere varer for oss. Vi gir god opplæring.

C: Og en smått anstendig lønn.

S: Og konkurransedyktige arbeidsvilkår.

H: Det er også snakk om å lage et kjøpesenter på nyåret.

S: Det er i hvert fall i femårsplanen vår. N1b Amfi skal det hete.

C: Vår store drøm er å kjøpe en giga-hall utenfor Moss i forbindelse med dette. Den kan huse en 20 meter høy byggehall, kontorer, soverom for arbeidere og café.

S: Hypermarkedet på Grafill før jul var en slags demo for dette.

C: Det ville vært en butikk i det store senteret, sikkert i kjelleren.

For mer informasjon om Narves1s multikonsern, besøk www.narves1biblioteket.no. ​

n1b