Norske vikinger reagerer på Nabintu Herlands viking-serie: – Herskerfolkpropaganda

– Hanne Nabintu Herlands dårlig skjulte politiske agenda har ingen ting i dette miljøet å gjøre.

b
a

NATT&DAG har tidligere omtalt Hanne Nabintu Herlands nye nettserie «Fryktløse Nordmenn», som nylig hadde premiere.

Serien «hyller norsk kultur, vikingtiden og vår storhetstid» ifølge Herland selv, og den kontroversielle samfunnsdebattanten  mener man bruker mest tid på snakke om andres kulturer, og ikke nok om Norges egen kulturarv.

I løpet av seriens åtte episoder skal hun snakke med vikingeksperter, journalister og prester for å høre om historien om Norge.

Dette har skapt sterke reaksjoner innad i det norske vikingmiljøet.

Seriens første episode tar for seg vikingtiden og er i et intervjuformat. I tillegg til samtalen hun har med «vikinghøvding» Georg Olafr Reydarsson Hansen er episoden krydret med montasjer av fjorder, fjell og Wardruna-musikk.

«Det er veldig spesielt, da forestillingen vi har idag om at det eneste vikingene gjorde var å plyndre og røve og at de var totalt usiviliserte, uten moral- og æreskodeks. Men man ser allerede på 5-600-tallet at det var stor handel på langs norskekysten», kommenterer Herland.

Les: Hanne Nabintu Herland lanserer nasjonalistisk viking-serie på YouTube

Stine Helen Skår er aktiv i det norske vikingmiljøet, og reagerer negativt på serien. Hun uttrykker bekymring for fatale misforståelser i en Facebook-status.

«Hanne Nabintu Herlands dårlig skjulte politiske agenda har ingen ting i dette miljøet å gjøre. Det vil alltid være de som ønsker å bruke symboler og klesplagg fra vikingmiljøet til å fremme rasisme og frykt, og dette har miljøet jobbet beinhardt for å forhindre i mange år. Nå er jeg redd vi er satt langt tilbake i den jobben.»

Hun skriver videre at flere i miljøet føler seg dårlig behandlet av Herland.

«[…] de fikk ikke vite hva opptakene skulle brukes til, og de er frustrerte og sinte over å ha blitt misbrukt på denne måten.»

Også historieformidler Vibeke Koehler er tydelig på at Herlands retorikk ikke er forenlig med viking-miljøet.

 – Serien gir seg ut for å være en historieleksjon, men er klippet og produsert på en slik måte at det fremstår som propaganda, sier hun til NATT&DAG.

Hun synes Herland oppfører seg feigt da hun ikke har vært tydelig på hva hennes motivasjoner for serien er.

– Vi som medvirket i episoden ble forsikret om at dette ikke skulle brukes til noe politisk, rasistisk eller høyrevridd. Vi hadde en dårlig magefølelse fra starten av, men gikk til slutt med på det. Vi tar selvkritikk for å ha tenkt at hun kunne komme til å produsere noe nøytralt eller fellesskapsbyggende reflektert.

Koehler har publisert et notat på Facebook der hun forteller om hvordan hun ble involvert i serien, og at hun tar sterk avstand fra Herlands holdninger. Notatet er signert av elleve medvikinger, og har fått over 90 likes.

– Dette har fått mange av oss som driver med formidling av vikinghistorie til å reagere. Sånt som dette skjer med jevne mellomrom, at noen prøver å bruke vikingkulturen til å fremme sine egne holdninger.

«Det vi er redde for, er den stoltheten Herland maner til. Fordi den er basert på tanken om at «vår kultur» er bedre enn andres. At den ikke skal la seg påvirke. At vi må beskytte oss. Herland sier at hun vil være mer fryktløs, men maner til frykt. Hun ønsker seg trygghet, men oppfordrer til aggresjon.»

NATT&DAG har forsøkt å komme i kontakt med Hanne Nabintu Herland, men har ikke fått noen respons.

Herland har imidlertid reagert på Facebook-notatet til Koehler med å true henne om søksmål dersom innlegget ikke blir fjernet. I følge Herland selv inneholder teksten grove injurierende personangrep.

Selv jobber Koehler med flyktninger, og for filmfestivalen Arabiske filmdager i Bergen.

– Blant menneskene jeg møter i arbeidet med viking-entusiaster finnes det LGHTB-aktivister og utlendinger. De er fra alle samfunnslag. De vil ikke bli brukt som propaganda for å ekskludere noen.

 

Medvirkende vikinghøvding Georg Olafr Reydarsson Hansen ønsker ikke kommentere saken.