Kritisk twitterkonto permanent sperret etter masserapportering fra Visjon Norge

Den omstridte, frikirkelige TV-kanalen rapporterte kontoen @smultringer for en mengde tweets bestående av videoklipp av kirkens leder, Jan Hanvold.

b
a

– Jeg oppdaga at kontoen var sperra fredag morgen. Har også sett mange reagere på Twitter, sier @smultringer til NATT&DAG.

Varslene hun fikk på e-post var undertegnet Dan Aksel Jacobsen, sosiale medier-ansvarlig i Visjon Norge. Grunnlaget for rapporteringen er i følge Visjon Norge misbruk av opphavsrett.

NATT&DAG har prøvd å komme i kontakt med både Dag Aksel Jacobsen og Jan Hanvold, men fikk til svar at Jacobsen ikke ville uttale seg om hendelsen til media, og at Hanvold er utilgjengelig grunnet vond hofte.

Visjon Norge har uttalt seg offentlig i en Facebook-status.

Kvinnen bak @smultringer antar også at Twitter tok ned kontoen fordi det kom så mange varsler på én gang.

Nettavisen Mediablikk har også blitt tvunget til å slette en tweet etter Visjon Norge rapporterte dem.

– Jeg har spurt et par advokater på Twitter om det jeg driver med er lov, og de har sagt at jeg befinner meg i grenseland. Jeg synes egentlig det er litt merkelig at Visjon Norge ikke har reagert på det før nå, hvis det jeg har drevet med er ulovlig.

Les også: – Gud vil at du skal gi 5000, 10.000, 100.000!

Tweetene bestod som regel av videoklipp av Jan Hanvold, filmet fra TVen. Noen var presentert med humoristiske kommentarer, andre klipp stod på egenhånd.

– Det kommer mye drøyt fra Hanvold. Man trenger ikke se så lenge på Skapende tro (program der Jan Hanvold er predikant og programleder, red.anm.) for å komme over noe oppsiktsvekkende. Jeg har sett han tidligere hevde at Obama er muslim, feks.

– En gang så jeg han legge en gjeng 5-åringer i bakken for å la den hellige ånd fylle dem. Da var faktisk TV2 hjemme hos meg for å ta opptak av programmet, for Visjon Norge slettet det dagen etter det ble sendt.

Journalist Kjetil H. Dale fra TV2 har svart Mediablikk på Twitter, og mener dette er «Åpenbar sitatrett, eller «fair use» på engelsk».

@smultringer ønsker å holde seg anonym. NATT&DAG kjenner til hvem som står bak kontoen.