Foto:

Nettavisen-Stavrum: – Jeg er ikke en konservativ, middelaldrende mann

6Nettavisen fikk nylig 300.000 kroner av Fritt Ord til å lage nyheter på polsk og arabisk. Grattis, da. Hvilke godbiter fra fronten kan vi vente oss oversatt?

GIFT «WOW, denne dama er 50 år» eller «16 sexmyter som ikke stemmer»? Bare scroller nedover her.
– Hehe.

GIFT«Kvinnelige psykopater, kom deg bort!» Er det virkelig nødvendig å advare nye landsmenn om dette? Har de ikke nok å bekymre seg for?
– Jo, men hvis de skal integreres i Norge er det vel greit at de forstår det rare folkeslaget som bor her.

6Du mener at fronten på Nettavisen representerer det norske folk?
– Ja, det er i hvert fall en motivasjon vi har.

Les også: TEST DEG SELV: Er du Erna Solberg, Miles Davis eller en annen person enn de to?

6Hva skjer ellers om dagen da? Er det fart i redaksjonen?
– Vi har omorganisert salg, marked og hele redaksjonen. Det skjer noe hele tiden. Vi er i en bransje som er i utrolig forandring hele tiden.

6Så det er god kok på desken? Noen store avsløringer på gang?
– Hehe. Det handler egentlig mer om å være på hele tiden. Være først med det siste, kanskje, mer enn å grave i månedsvis.

6 Har dere en graveavdeling?
– Vi har delt redaksjonen i en ADHD-gruppe som skal jobbe fort og en graveavdeling som skal jobbe med ting som skal sette litt mer spor. Det vi liker godt er ting som diskuteres, som engasjerer. Som noen blir sure for og andre blir glade for.

«Programmet mitt er å gjøre norsk debatt litt bredere. Jeg synes at vi har så utrolig smale diskusjoner.»

6Sånn som at det må være lov å si «neger»?
– Jeg tror ikke det er så mange som har lyst til å si neger. Men vi kommer aldri til å bli forutsigbare og politisk korrekte.

GIFT Kanskje vi kan vente oss en sjokkerende avsløring om at en blogger hos dere mener MDG-Lan er skikkelig dum, men også skikkelig digg?
– Er det en avsløring? Neida, men Lan Marie er smart. Hvordan hun er ellers får være opp til hennes samboer og PR-rådgiver å avgjøre.

GIFTHvorfor hater du Eivind Trædal sånn?
– Jeg hater ham ikke, men han er ganske stor i kjeften, og da må han tåle å få en på trynet han også.

6Hva med en avstemning om hvorvidt hvite, konservative, middelaldrende menn alltid vet best?
– Det vet jeg ikke noe om. Jeg kjenner ikke dem. Jeg vet alltid best, men jeg vil ikke si at jeg er en konservativ, middelaldrende mann.

GIFTDu er ikke en konservativ middelaldrende mann? DET er avsløring!
– Jeg kan røpe at jeg var med i radikal fellesfront da jeg gikk på Universitetet. Men jeg mener at mange av de som tror de er radikale i dag, er stokk konservative og har ikke tenkt en ny tanke på tyve år. Gamle LO-ere er noe av det mest konservative som finnes. ​

Les også: Hadde det bare vært den middelaldrende mannen som var leder i AUF 22. juli!

6Vi drømmer jo naturligvis om å bli Nettavisen-bloggere, og har kladdet litt på noen meninger her.

GIFT Eskil Pedersen, for en feig homo!!!! Hijabbærende seksbarnsmødre som snylter på velferdsstaten er det verste som har skjedd Norge etter statsfeminismen. Stoltenberg-familien er kommunister, damer er fine og jødene fant opp Ho£oca$h.

6Kan vi komme på forsiden?
– Det syntes jeg var dårlig. Jeg forsvarer at vi tidlig laget journalistikk om det som skjedde på Utøya. Men jeg forsvarer overhodet ikke de som håner eller terroriserer Eskil Pedersen i dag. Men går det an å ha et syn på innvandring og trygdemisbruk? Ja. Og går det an å være antifeminist? Helt klart. Deler jeg de to synspunktene? Nei, ikke nødvendigvis. Men min jobb er å la den diskusjonen skje. 

6Ja, hvordan lyder egentlig formålsparagrafen til Nettavisen? Formuler MANDATET!
– Programmet mitt er å gjøre norsk debatt litt bredere. Jeg synes at vi har så utrolig smale diskusjoner. «Her er et problem. Hva kan staten gjøre for å løse det?» I den grad vi kan bidra til å lufte ut og få folk til å se ting fra nye vinkler, synes jeg det er viktig. Det er spennende å ta det motsatte synspunktet av alle andre. Ikke bare for å gjøre det, men fordi det trengs. Når alle andre går i flokk er det gøy å stille spørsmål ved deres oppfatning.

«Det finnes mange områder der enigheten er nærmest kvelende.»

GIFTHvem er «alle andre» egentlig? At folk med utenlandske navn begår mest kriminalitet, som dere laget sak på her om dagen, er vel noe av det vanligste å mene i dag?
– Akkurat det er jo et faktum. Så der går debatten mer på om vi skal forholde oss til virkeligheten eller la være fordi det er mer behagelig. Det reelt gode spørsmålet er jo hvorfor utlendinger begår mer kriminalitet enn andre. Og hva vi kan gjøre med det.

GIFTDet er litt typisk for sånn folkelig-koko-høyre? Å mene at «alle andre» går i en annen retning enn dere, mens realiteten egentlig er at både regjeringen og de øvre samfunnslag går rett bak dere?
– Akkurat der er jeg enig. Men et standpunkt blir ikke feil bare fordi mange har det. Og dessuten har det endret seg ekstremt mye de siste par årene. For bare to år siden var det helt pussig illegitimt å påpeke ting som alle kunne se bare ved å lese tall.

GIFTMen det blir jo bare feil å si at man går i motsatt retning av alle andre. Det er faktafeil.
– Ja, men det finnes mange områder der enigheten er nærmest kvelende.

6Kan du komme med et eksempel?
– Ta Telenor. Jeg har alltid ment at Telenor ar vært et utrolig bra selskap med en fantastisk ledelse. De har hatt politikere og opinion mot seg i tyve år. Alle er liksom enige i at der er lønningene for høye og at det er et forferdelig dårlig selskap.

GIFTMen der er Nettavisen modige!

6Har du flere eksempler på kvelende enighet? 
– Ja, nå sist helg, da: «Fy søren så elendig Norge er som fotballag». 

6Men det er jo i hvert fall et faktum.
– Ja, men hva forventer man seg når man møter et lag som slår Brasil 7-1 på hjemmebane? Neida, men hvis folk bare hadde giddet å lese tallene, utredningene, litt statistikk i stedet for å bare la seg flyte med.

GIFTDu er opptatt av dette med at folk skal gjøre research selv og se på tall og statistikk. Men i saker rundt komplekse debatter er du fornøyd med å stille dumme spørsmål med tre alternativer der to av dem er komisk ledende og det siste er «vet ikke». Er det i tråd med det målet?
– Vil du si at det var et åpent eller et ledende spørsmål?

GIFTLedende. Vinnende!

6Dere har jo fått en del kritikk for bruken av avstemninger på nettsidene. Bidrar det til debatten?
– Jeg kveler en gjesp over alle som blir så forferdelig opprørt over vår bruk av avstemninger. Det er titusener som stemmer hver dag. Når du har lest ett eller annet er det bra at du blir tvunget til å ta stilling. Det er viktigere enn å kunne si med sikkerhet at Norges befolkning mener A eller B.

GIFTDere tror vel de mener enten A eller Å.

6Synes du innimellom at dere stiller litt lukkede og ledende spørsmål?
– Ja, det synes jeg. Og jeg liker ikke avstemninger der resultatet er sånn 95 prosent mot fem prosent. Det beste er der hvor leseren må tenke gjennom ting heller enn bare å svare på om skatten burde være lavere. Noen av spørsmålene er dumt formulert, men jeg er helt uenig med dem som er imot konseptet fordi det ikke holder samme nivå som Norsk Gallup.

«Det må være lov å kalle en spade for en spade.»

6Du er gift med Kjersti Løken Stavrum, avtroppende generalsekretær for presseforbundet og viden kjent i pressen som en sitatmaskin som kan komme med sterk kritikk på bestilling, omtrent uavhengig av hvor godt grunnlaget for kritikk egentlig er. Hva synes hun om Nettavisen?
– Hun vil sikkert komme med sterke, negative sitater på bestilling hvis du ringer henne. Vi har en avtale om at hun ikke skal snakke nedsettende om Nettavisen og så skal jeg la være å si noe om PFU.

GIFTMen egentlig har hun mye negativt å si?
– Vi er uenige om mye, men også enige om mye. Vi er enige om at det verste som finnes er konstruerte historier, folk som skriver mot bedre viten. Gi meg heller folk som tar grandiost feil, men som skriver ting de tror på.

GIFT Men det har du jo allerede massevis av, i redaksjonen din!

6Du virker jo opptatt av hvordan Eivind Trædal påvirker troverdigheten til MDG-Lan. Hva gjør du med troverdigheten til Kjersti?
– Det kommer ikke til å skje noen gang at jeg blir Kjerstis talsmann.

GIFTMen det er jo litt rart å skulle ta på alvor pressekritikk som kommer fra kona til sjefredaktøren i den desidert verste riksavisen i Norge.
– Hehe. For det første er jeg ikke enig i premisset. Og for det andre synes jeg det er et alderdommelig og mannssjåvinistisk synspunkt å mene at kona hefter for synspunktene til mannen. Forskjellen mellom oss og MDG-paret er at Trædal er pressetalsmann for kona. Hvis du spør henne om noe er det han som svarer.

Les også: Kjersti Løken Stavrum: – Aldri følt noe behov for å forsvare Arild

6Du blogget nettopp om at Oljefondet går ut av tobakksindustrien. «Her mister vi milliardgevinst», var overskriften. Hvor kynisk kapitalist er det egentlig mulig å være?
– Det er jo sant!

6Men her har du liksom sjansen?
– Det den bloggen handler om er dobbeltmoral. Vi har ikke noe problem med å ha tobakk i norske butikker. Men med en gang det kommer en bølge av moral så skal liksom Oljefondet ut av arbeidsmarkedet. Personlig røyker jeg ikke og kunne gjerne forbudt røyk. Men for hver gang vi går ut av noe tar vi på oss en svær risiko vi ikke skjønner.

GIFTHvem er norsk presses mest ideologisk fanatiske kapitalist-redaktør, egentlig: Deg eller han drittungen til Kåre Valebrokk?
– Det må være meg.

6Du er den mest overbeviste?
– Det er et felt med hard konkurranse. Trygve Hegnar må også inn på den lista. Men jeg tror vi er relativt overbeviste kapitalister alle tre.

6Er dere gode venner?
– Jeg kjenner begge to. Jeg har ikke noe imot dem. Det er vel det nærmeste jeg kommer vennskap.

6Like barn leker best!
– Det er to merkelapper jeg ikke kjenner meg igjen i. Det ene er konservativ, hvit, middelaldrende mann…

GIFTDu ER jo konservativ, hvit, middelaldrende mann?
– Ja, men jeg kjenner meg ikke igjen. Jeg er progressiv. Og jeg er opptatt av miljø. Da passer jeg ikke inn.

6Hva er den andre?
– Det er at man ikke kan kritisere utfordringer knyttet til innvandring og folk med annen opprinnelse uten å bli beskyldt for å være langt ute i det brune, politisk. Det må være lov å kalle en spade for en spade.

GIFTJa, for det MÅ da være lov å kalle folk neger?
– Haha, altså. Hva skal man kalle de da?

6Hvem er «de»?
– Nei, men altså. Folk som er mørke i huden, hvis man skal omtale dem som gruppe.

GIFTHvorfor skal man det?
– Hvis man skal si noe om folk som er mørke i huden, da. Hva skal man si?

GIFT Kriminelle?
– Nei, haha.

6Du reagerer jo på merkelappen hvit, middelaldrende mann, men neger må være lov?
– Neida, men jeg kjenner meg bare ikke igjen i det.

X