NATT&DAG tar del i den norske suksess-
grenen «amerikansk valgeksperting»: Derfor vant Clinton/Trump

N&Ds ekspertkommentarer i anledning Clinton/Trumps valgseier.

b
a

NATT&DAG har ikke råd til å sende politiske eksperter til USA for å videreformidle tall fra realclearpolitics.com og fivethirtyeight.com, intervjue amerikanere på gatene eller stappe en mikrofonhette med logoen vår foran det oransje fjeset til Trump.

Siden vi ga ut novemberutgaven av papirmagasinet vår i FORRIGE UKE, hadde vi av deadlinehensyn heller ikke mulighet til å vente til valget faktisk er over med å kommentere resultatet.

Men når voksenmedia ikke tar noen hensyn til åpenbare mangler og shortcomings (som man sier i UNAITEN) hvorfor skal vi? ​​

Her er derfor N&Ds ekspertkommentarer i anledning Clinton/Trumps valgseier.

Bob (college-utdannet amerikaner): – Fire år med Trump hadde jeg ikke orket

Etter en historisk skitten og kynisk valgkamp kom endelig resultatet i natt. Hilary Clinton blir USAs første kvinnelige president, den andre folkevalgte demokraten på rad. ​

Hillary Clinton

Meningsmålingene pekte lenge i hennes favør, og blant ekspertene var det liten tvil om at det til slutt ville bli  nettopp Clinton som tok over nøklene til the Oval Office (Det ovale kontor). Amerikanske presidentvalg er kjent for sin forutsigbarhet, og det er sjeldent det kommer store overraskelser. Faktisk har det i moderne tid nesten aldri skjedd store endringer i meningsmålingene de siste ukene før et valg.

Stemmeopptellingen viser at Clinton, som forventet, hentet støtte hos den fremdeles svært viktige hvite middelklassen. Clinton overrasket heller ikke mange eksperter ved å vinne mange viktige vippestater. En av de som forutså dét var statistikkguru Nate Silver, som fornøyd uttalte at selv om hans spådommer hviler på kompliserte statistiske metoder, er de nettopp det, bare spådommer.

Da Clinton ved fire-tiden i natt endelig nådde den magiske 270-poenggrensen, var det mer lettelse enn ellevill feiring å spore i amerikanske gater. Bob, en college-utdannet amerikaner i tredveårene jeg snakket med, var lettet og glad for at Hilary vant.

«Fire år med Trump hadde jeg ikke orket», fortalte han.

Amerikanerene sendte en sterk beskjed med sine stemmer denne kvelden, og det var at etter åtte år med Obama var de slett ikke lei av demokratisk styre. Forretningsmannen og republikaneren Trump, med sin utradisjonelle stil og mange kontroverser, var ihvertfall ikke den type forandring amerikanerene ønsket.

Trumps popularitet virket lenge upåvirket av hans mange skandaler, men nattens resultat viser noe annet. «Det han sa under valgkampen såret og sjokkerte meg. Det var ikke bare retorikk.», sa Debbie, en amerikansk hjemmeværende mor fra Ohio.

Selv ikke lekkede mailer som avslørte at Hilary hadde mailet «danke memes» om håret til Trump til en fremstående IS-leder, eller at hun i en mail sa hun ikke «skjønte» hvorfor Sopranos er regnet som bra, påvirket støtten hennes.

Naturlig nok var ikke alle amerikanere like fornøyde med resultatet. På Trumps valgvake lå frustrasjonen, i likhet med de mange amerikanske flaggene, tett. Hovedpersonen selv, Donald Trump, virket sliten men karakteristisk fattet, og hans første smil kom først da publikum takfast ropte «2020, 2020», en oppfordring til å stille igjen om fire år.

Nå venter store utfordringer for Clinton, som øyeblikkelig vil begynne å sette sammen et såkalt «transition team», et overgangs-lag, for å gjøre omstillingen til 20. januar så smertefri som mulig. «Vi har en tøff jobb foran oss», uttalte 69-åringen til pressen før hun trakk seg tilbake til hotellrommet for natten, «men om vi jobber sammen kan vi klare det umulige».

Den nye presidenten tok seg også tid til å gi en liten kommentar til meg i pressesonen etterpå, hvor hun fortalte at hun følte seg «strålende». ​​

Les også: Er Hillary Clinton en kattedrepende, lesbisk antikrist?

 Bob (college-utdannet amerikaner): – Fire år med Hillary hadde jeg ikke orket

Etter en historisk skitten og kynisk valgkamp fikk vi endelig resultatet i natt. Donald Trump blir USAs neste president, den første folkevalgte republikaneren siden George W. Bush.

Donald Trump

Meningsmålingene pekte lenge i Clintons favør, men blant ekspertene var det få som helt hadde utelukket at det skulle bli nettopp Trump som tok over nøklene til the Oval Office (Det ovale kontor). Amerikanske presidentvalg er kjent for sin uforutsigbarhet, og det kommer ofte store overraskelser sent, som for eksempel i 1948, da Harry Truman overraskende tok innersvingen på Thomas Dewey.

Stemmeopptellingen viser at Trump, som forventet, hentet støtte hos den fremdeles svært viktige hvite middelklassen. Trump overrasket heller ikke mange eksperter ved å ta mange viktige vippestater. En av de som forutså dét var statistikkguru Nate Silver, som fornøyd uttalte at selv om hans spådommer hviler på kompliserte statistiske metoder, er de nettopp det, bare spådommer.

Da Trump ved fire-tiden i natt endelig nådde den magiske 270-poenggrensen, var det mer lettelse enn ellevill feiring å spore i amerikanske gater. Bob, en college-utdannet amerikaner i tredveårene jeg snakket med, var lettet og glad for at Trump vant.

«Fire år med Hillary hadde jeg ikke orket», fortalte han.

Amerikanerene sendte en sterk beskjed med sine stemmer denne kvelden, og det var at etter åtte år med Obama var de lei av demokratisk styre. Forretningsmannen og republikaneren Trump, med sin utradisjonelle stil og mange kontroverser, var akkurat den type forandring amerikanerene ønsket.Trumps popularitet virket lenge upåvirket av hans mange skandaler, noe nattens resultat bekreftet. «Det han sa under valgkampen hverken såret eller sjokkerte meg spesielt mye. Det er bare retorikk.», sa Debbie, en amerikansk hjemmeværende mor fra Ohio.

Selv ikke en lekket video av Trump hvor han kaller Lincoln en «nigger» mens han dabber under en 9/11-minnemarkering virket å ha påvirket støtten hans.

Naturlig nok var ikke alle amerikanere like fornøyde med resultatet. På Clintons valgvake lå frustrasjonen, i likhet med de mange amerikanske flaggene, tett. Hovedpersonen selv, Hillary Clinton, virket sliten men karakteristisk fattet, og hennes første smil kom først da publikum takfast ropte «2020, 2020», en oppfordring til å stille igjen om fire år. ​

Nå venter store utfordringer for Trump, som øyeblikkelig vil begynne å sette sammen et såkalt «transition team», et overgangs-lag, for å gjøre omstillingen til 20. januar så smertefri som mulig. «Vi har en tøff jobb foran oss», uttalte 70-åringen til pressen før hun trakk seg tilbake til hotellrommet for natten, «men om vi jobber sammen kan vi klare det umulige».

Den nye presidenten tok seg også tid til å gi en liten kommentar til meg i pressesonen etterpå, hvor han fortalte at han følte seg «strålende». ​

Les også: Donald Trumps guide til ting fra boken «Tenk som en milliardær» 

Hillary Clinton Donald Trump