Sister-hood.com er nøyaktig det vi trenger, alle sammen

På det internasjonale nettmagasinet sister-hood.com skriver kvinnelige muslimske skribenter om temaer som rasisme, menstruasjon, identitet, terror, dating, fuckboys, æresdrap og mer.

b
a

Den norske filmskaperen og aktivisten Deeyah Khan står bak magasinet som ble lansert i mai. Nå er magasinet allerede plukket opp av flere internasjonale medier, og har fått seg et samarbeid med selveste Queen Bey.

Nettmagasinet inviterer kvinner med muslimsk opprinnelse fra hele verden til å bidra i debatt for en mer fredfull, rettferdig og likestilt verden, uavhengig av deres nåværende religiøse tilknytning, etnistitet, alder eller seksualitet.

Khan skriver på sister-hood.com at formålet med magasinet er å gi muslimske kvinner en stemme i tematikker som angår dem mest, der media ofte fremstiller dem som ofre. Selv som deltakende debattanter hylles ofte kvinnelige muslimer i media som eksepsjonelt modige og sterke, som om fra en offerrolle.

Sister-hood er derimot alt annet enn et pity-party.

Med den samme selvsagthet hamrer skribentene ut analyser av ekstremistisk propaganda, hard satire om forventninger rundt ekteskap og såre skildringer om tvil. Formålet er sterkt og tydelig slik Negar Rabbani skriver i introduksjonen til sitt bidrag om hvordan hun opplever å være muslimsk kvinne i Saudi-Arabia:

«But, first, let me give you a disclaimer: you may not use this article for your Orientalist wet dream of liberating the Muslim woman. Our liberation may only come from ourselves. Our liberation will not be on your terms, and our liberation does not require your permission»

Dette betyr likevel ikke at sister-hood ikke er aktuell lesning for alle. Etter denne utenrikspolitiske helvetessommeren er det enda viktigere å øke kunnskapen rundt ekstremisme og islams rolle i den moderne verden. Sister-hood lykkes i å fremme muslimske stemmer og skape et inkluderende debattklima som er etterspurt, men ikke oppnådd i denne grad, i den offentlige debatten
om islam.

LES OGSÅ: Smil & Gift møter Hege Storhaug

Nettmagasinet har rukket å samle 80 kvinner med ulike utdannelser, yrker og livssituasjoner, fra et vidt geografisk spekter, og klarer å holde en gjennomgående høy kvalitet. For et ungt nettmagasin er dette intet annet enn imponerende, og den internasjonale oppmerksomheten er vel fortjent.

Beyoncés kvinneinitiativ «chime for change» har nå startet et samarbeid med magasinet, som neppe vil gjøre sister-hood noe mindre fett.

Selv om dette er et magasin av og for kvinner er det hverken hyperfeministisk eller sippete. Sister-hood er et nettverk av rå, progressive damer som skriver godt og underholdende om hyperaktuelle problemstillinger.​