Foto: Rebekka Salzmann

Rapport fra frontlinjen av Anders Anundsens krig 
mot cannabis​

De bakerste radene av auditoriet på Stovner videregående skole er i ferd med å fylles opp av trøtte førsteklassinger. De voksne er allerede på plass foran i lokalet: Politibetjenter i uniform, politifolk i sivil, politikere fra justisdepartementet, lærere, assistentlærere. En «bruker» som skal fortelle sin historie? Nei, det er visst bare en kul vikar. Langs den ene siden av rommet står og sitter pressefolk. Både TV2 og NRK er på plass med digre kameraer og tilhørende reportere. På første rad sitter justisminister Anders Anundsen.

Rektor inntar podiet og eyeballer elevene til stillhet på klassisk lærervis. Arrangementet «Nasjonal markering for en narkotikafri skole» kan begynne.

«Det er så mye villedende informasjon der ute, det er viktig at dere er kildekritiske, sier han. Det er seks dager siden han selv brukte legendariske kilder i NRK-programmet Folkeopplysningens episode om cannabis.»

I presseinvitasjonen sto det at «over 20 prosent av gutta (sic) som går i tredje klasse på videregående skole har prøvd hasj eller marihuana. Tilsvarende tall for jentene er 14 prosent». Dette er utgangspunktet for Justisdepartementets kampanje, som markeres på videregående skoler over hele landet ved skolestart.

Stovner videregående skole øverst i Groruddalen har fått æren av å åpne ballet. I tillegg til justisministeren skal Jan Erik Bresil fra Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF) og Per Jonas Lie fra Alna bydel holde innlegg.​

LES OGSÅ: – Hvordan skal Høie bevare et narkotikaforbud uten straffesanksjoner?

ANUNDSEN ER FØRST ut, holder det kort, effektivt og ekstremt moraliserende, men presiserer at dette ikke er en moraliseringskampanje. I dag skal elevene få vite hva cannabis faktisk gjør. Det er så mye villedende informasjon der ute, det er viktig at dere er kildekritiske, sier han. Det er seks dager siden han selv brukte legendariske kilder i NRK-programmet Folkeopplysningens episode om cannabis.

stovner2

Jan Erik Bresil fra Norsk Narkotikapolitiforening entrer podiet i en svart «Bry deg»-t-skjorte. Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF) er en frivillig organisasjon med medlemmer fra Politi- og lensmannsetaten, Tolletaten og påtalemyndighetene. Foreningen er kjent for sin notoriske forakt for cannabis. Ole Røgeberg, seniorforsker ved Frisch-senteret, har kritisert NNPF for å ha «en udemokratisk holdning til debatt», og beskyldt dem for å basere seg på «gal og utdatert kunnskap blandet med korttenkt politikk» samt «mistro til sine meningsmotstandere i cannabisdebatten».

Bresil selv er kanskje best kjent fra NRK-dokumentaren Politi og røver, der han i sivil «leker katt og mus med hasj-selgende ungdommer», som det heter på NRKs nett-TV-sider. I tillegg fikk han oppmerksomhet i mai i år, som politimannen som spanet på, arresterte og avhørte det psykedelika-forkjempende forskerparet Pål-Ørjan Johansen og Teri Krebs.

LES OGSÅ: Professor ved Politihøgskolen om Actis’ cannabis-notat: – Klassisk stråmanndialog

DEN PROFILERTE spaneren starter med å vise klipp av ham selv i rollen som bad cop i Politi og røver. Han snakker strengt til barnevernsbarn som blir tatt for å kjøpe hasj, truer med å «knuse døra di hvis dette fortsetter». Bresil ser stolt mot lerretet. Anundsen følger storøyd med fra første rad. Men elevene ser apatiske ut. Kanskje noen knallharde fakta kan vekke dem?

Bresil kan nemlig fortelle at cannabisen som røykes i dag, overhodet ikke kan sammenlignes med «den Obama røykte som ung». Det er fordi hasj på 70-tallet bare inneholdt én prosent av virkestoffet THC, mens den nå er opptil 50 ganger sterkere, sier han.

«Cannabis er visst enda farligere på Stovner, fordi hvis man først har begynt, har ikke familien ressurser til å få deg ut av det.»

Så begynner han å snakke om USA, der flere stater har legalisert cannabis. Et enormt feilgrep. Den medisinske marihuanaen i Colorado var for eksempel bare beregnet på noen få tusen som skulle dø av AIDS. Dessverre er det mange som utnytter systemet og bruker cannabis selv om de ikke har AIDS. Og nå er det helt lovlig og reklameres for på TV! Det gjør Bresil «kvalm».

LES OGSÅ: – Hjemmebrenning er forbudt, men man kan likevel bli justisminister om man er fan

Som Anundsen er han opptatt av kildekritikk. Det er viktig å bruke refleksjon og være kildekritiske, forteller han elevene. Til og med NRK har jo begynt å reklamere for cannabis! Bresil omtaler Folkeopplysningen som et «tendensiøst program som vinkler akkurat som de vil».

Elevene viser foreløpig null interesse for det som blir sagt, men for dem kan det uansett allerede være for sent. De kommer nemlig fra «ikke rike familier», forklarer Bresil dem. Cannabis er visst enda farligere på Stovner, fordi hvis man først har begynt, har ikke familien ressurser til å få deg ut av det.

Han avslutter foredraget med å si at han «må få lov til å skryte litt av justisministeren» og viser til en slide med screenshot av VG-saken ANUNDSEN KRAFTIG PROVOSERT AV «UFARLIGGJØRING AV CANNABIS». «Jeg er veldig bekymret,» sier Anundsen i undertittelen, over et bilde der han ser veldig bekymret og kraftig provosert ut.

Elevene virker fortsatt uberørte.

seatedanundsen
Illustrasjon: Ida Helen Gøytil

MEN SÅ HAR de heller ikke møtt neste taler Per Jonas Lie fra bydel Alna ennå. Lie leder prosjektet «Ut av tåka – bydel Alna», har hestehale og et enormt skjerf rundt halsen. Lie er av typen som henvender seg direkte til kidsa. ​

«Noen som har sett Pablo Escobar på Netflix? Dere vet hvordan det gikk med ham? Død på et tak. Og han røyka jo ganske mye… Jeg regner med ingen av dere har lyst til å bli skutt på et tak?»

Boom! Den satt, tenker jeg! Det er fortsatt laber respons i salen, men la oss være ærlige: Ingen har jo lyst til å bli skutt på et tak! Bresil kan true med å knuse døra di så mye han vil, det er ikke før en bydelsansatt fyr med hestehale begynner å sammenligne det å røyke cannabis med Pablo Escobars Netflix-død, at det virkelig begynner å bli alvor!

Lie er typen som sier ting som «hvor fett er det egentlig å tømme kjøleskapet til mora til Ali fordi dere hadde munchies?» og bruker uttrykk som «jazztobakk» og «jungelsigaretter». Fyren er avskrekkende i seg selv. Det absolutt siste man vil som 16-åring er å bli tatt for å røyke hasj og ha masse samtaler med en voksen fyr som «vet hvordan det er å være kid».

Men fortsatt er det lite respons å spore i salen. Den eneste som virkelig ser ut til å la seg påvirke av foredragene er justisministeren, som stadig snur seg til rådgiveren sin og rister vantro på hodet på alle de rette stedene, ler på de rette stedene, strammer ansiktet i en kul, men bekymret, men bestemt mine på de rette stedene, som om hele opplæringen egentlig var tiltenkt ham.

14522519_624072581104300_288675660_o
Illustrasjon: Ida Helen Gøytil

DET TREKKER UT. Vi er nå godt over de 45 minuttene forskere for lengst har dokumentert at konsentrasjons-spennet til skoleelever varer.

En gutt som har forvillet seg helt frem til andre rad har sovnet, og henger fremoverlent med hodet mot stolryggen til Anundsen. Klokka nærmer seg 11 og elevene har begynt å klappe unaturlig ofte, gjerne midt i setninger, i tapre forsøk på å markere en slags slutt på arrangementet.

Omsider reiser rektor seg og takker for besøket, og auditoriet tømmes for elever i en fart som umulig kan tolkes som noe annet enn et uttrykk for betydelig lettelse. De strømmer ut i gangen, forserer informasjons-standene som er satt opp, kommer seg ut i friluft. Tilbake står representanter fra politi og departement forlatt ved hver sin stand. Som barn som har stelt i stand til bursdagsfeiring og invitert alle i klassen, men så kommer det ingen.

stovner-1-7

To elever har blitt igjen for å snakke med Anundsen. Mens NRK filmer, forteller jentene fnisende at de syntes det var et veldig interessant foredrag, og at de aldri kommer til å prøve hasj. Anundsen smiler og sier at det er bra. Senere overhører vi NRK-reporteren i en fortvilet telefonsamtale med desken. Han har glemt å sjekke om jentene er gamle nok til å intervjues på TV uten samtykke. Intervjuet kan ikke brukes.​

LES OGSÅ: Topp 9 jobber Anders Anundsen kan søke på om han får sparken som justisminister

X