«American Honey» er antageligvis årets beste film

618 år gamle Star (Sasha Lane) er drittlei av å måtte ta vare på småsøsknene sine, etterlater dem hos den motvillige moren på line dance-klubben – og rømmer inn i det som antageligvis blir stående som årets beste film. 2016 har så langt vært et veldig overbevisende filmår, men American Honey er noe helt spesielt, i sitt utstrakte og frihetstematiske road movie-format.

Filmen er på mange måter en klassisk oppvekstfortelling, som skildres fra innsiden av USA, men likevel i ytterkanten – gjennom en gjeng unge utskudd langs motorveien. Dette er appellerende i seg selv, men regissør Andrea Arnold tilbyr også et sjeldent stramt blikk på ungdommelig psyke og amerikansk kultur, og filmen har et like stramt blikk til «reiseskildring» å være. Vi får riktignok en del bilder av hus, store kjedebutikker og industribygg gjennom bilvinduene, men det er Stars perspektiv som er bærende. Vi trekkes inn i alle hennes nye inntrykk gjennom Arnolds oppmerksomme kamera.

Les også: Kinoaktuelle «Weiner» er en av årets mest fascinerende og underholdende dokumentarer

Da Star bestemmer seg for å rømme fra den kjipe småbyen i Oklahoma, er hun utsultet på impulser og preget av den vanskelige familiesituasjonen hjemme. Hun henger seg på et høylytt crew som kontinuerlig er underveis i en kassebil, og som gjør kalkulerte stopp gjennom den amerikanske Midtvesten for å svindle folk med falske magasinabonnementer.

american-honeyKrystal (Riley Keough) er dronningen i det småkriminelle vepsebolet. Hun holder kontroll over gruppa, og det er fascinerende å se hvilke regler som holder det lille arbeidsmiljøet samlet. Jake (Shia LaBeouf) er den som først lokker Star med på ferden, og når de innleder et forhold, begynner eierskapet han føler overfor henne å bli problematisk. American Honey er en kvinnelig regissørs film om en kvinnelig karakters ønske om løsrivelse, men Arnold overrasker oss. I stedet for å utnytte våre fordommer konfronterer hun oss med dem, i særlig to scener, der Star er etterlatt til seg selv sammen med menn.

Sasha Lane er omdreiningspunktet og skinner som Star i sin skuespillerdebut, men American Honey er hele ensemblet sin film. Andrea Arnold skildrer svindlerne utilslørt, men med stor menneskelighet – både som individer og som en gruppe som støtter seg på hverandre.

X