– Folkeopplysningen hadde skrevet konklusjonen på forhånd

– Jeg ble klippet bort fra programmet, og det er jeg glad for, skriver Ingrid Kleiva Møller.

b
a

Ingrid Kleiva Møller, miljøansvarlig på Øya

I fjor ble jeg intervjuet av NRK-programmet Folkeopplysningen på NRK, som nå har sluppet sin kontroversielle episode om økologisk landbruk. Intervjuet med meg ble ikke brukt, og det er jeg glad for nå.

Etter å ha sett programmet sitter jeg igjen med et inntrykk av at journalistene har inkludert og ekskludert innspill på bakgrunn av en konklusjon som var skrevet på forhånd, hvor økologi er nevnt i samme åndedrag som healing, selvhjelpsbøker og spåkoner.

Etter å ha jobbet med økologisk mat på Øyafestivalen i seks år, blir jeg fortsatt overrasket over hvor mye tid som går med på å avverge angrep mot økologien. Nei, økologisk landbruk er ikke perfekt. Men det er dessverre ikke annet, norsk landbruk heller. Hvis Folkeopplysningen vil holde på med nettopp folkeopplysning, burde spørsmålet deres kanskje vært et annet: Er norsk landbruk egentlig miljøvennlig?

Les også: – Det Actis leverer er ideologisk forblindet og helt i tåka

Episoden om økologisk landbruk er norsk klimadebatt i et nøtteskall. I stedet for å se på vårt levesett med kritiske øyne og lete etter løsninger, kaster vi bort verdifull tid på å gjøre det gode til det bestes fiende. De fem prosentene av norske gårder som drives økologisk skal under lupen – igjen og igjen, i stedet for at vi ser på hva som kan gjøres bedre i de resterende 95 prosentene av gårdene – eller undersøker hva vi kan lære av hverandre.

Folkeopplysningen anklager økologibevegelsen for å være ideologisk styrt og for å ikke lytte til forskerne. Men vi har faktisk mer forskning i dag som peker på farene ved dagens sprøytemiddelbruk og industrielt landbruk, enn vi hadde mot giftstoffet DDT før det ble forbudt på 70-tallet. Hvorfor nevner ikke Folkeopplysningen det konvensjonelle landbrukets rolle i utryddelsen av bier og humler, i forurensning av grunnvann, i nedhogging av regnskog for å dyrke soya til norsk kraftfôr, i antibiotikaresistens i industridyrehold?

Les også: Bryr vi oss mest om sexisme når det kjem frå svarte?

Det er synd at Folkeopplysningen virker mer opptatt av å gjøre sjokkerende «avsløringer» enn å finne løsninger på en av vår tids store utfordringer. Jeg vil gjenta det jeg sa til Folkeopplysningen da de intervjuet meg i fjor: Matproduksjon er en av de største bidragsyterne til klimagassutslipp i verden. Vi kan ikke akkurat slutte å produsere mat, så vi må finne måter å gjøre det på som er mindre belastende for miljøet. Derfor velger jeg økologisk – fordi troverdig forskning sier at det er den mest miljøvennlige måten å produsere mat på.

Jeg skulle ønske vi kunne bevege oss et skritt videre og snakke mer om hvordan vi skal gjøre framtidens matproduksjon mer bærekraftig.