«Fru Hjort»-Mina: – Jeg gjorde at Anders Giæver holdt helt kjeft da Prince døde

Smil & Gift møter Mina Ghabel Lunde AKA «Fru Hjort».

b
a

SMIL Etter å ha fått sluttpakke i Dagens Næringsliv skulle du skrive bok og «jobbe med egne prosjekter». Hvor mange Pokémon har du fanget til nå?

– Jeg må sjekke. Tror jeg akkurat fikk merke for 30. Er level fem, kan endelig gå på gymmen.

SMIL Fru Hjort var anonym på grunn av jobben din i DN….

Jeg var anonym på grunn av jobben min i DN.

SMIL Akkurat. Men nå som du ikke jobber der lenger, kan vi ikke få noe saftig mediekritikk fra deg, her og nå?

– Jovisst! Hvem skal vi ta først?

SMIL Ordet er fritt!

– La meg se… Altså, det jeg har skrevet på Fruhjort kunne jeg ha skrevet under fullt navn, og skrev jeg også under fullt navn, frem til et visst punkt. Jeg synes ikke det var noe problematisk, men arbeidsgiveren min synes det. Dråpen i begeret var da jeg i fjor ble kalt inn på teppet av sjefen og fikk beskjed om å slette en tweet jeg hadde skrevet om Dorthe Skappel og sende en skriftlig unnskyldning til God Kveld, Norge-redaksjonen. Da kjente jeg at «okey, nå skal jeg slutte å mene noenting, for det koster litt dyrt». Og da ser jeg at min største feil har vært at jeg der og da burde tatt et valg: Enten så jobber du her og hører på sjefene. Eller så sier du «sayonara, bitches» og skriver det du vil under fullt navn. Jeg valgte pose og sekk, og det backfira.

«Dråpen i begeret var da jeg i fjor ble kalt inn på teppet av sjefen og fikk beskjed om å slette en tweet jeg hadde skrevet om Dorthe Skappel og sende en skriftlig unnskyldning til God Kveld, Norge-redaksjonen.

GIFT …Ok. Men gi oss kritikk, litt brennkvikt!

– Det jeg irriterer meg over er at journalister, programledere og kommentatorer setter seg selv i sentrum av historier de skal formidle. Og i så måte så kommer jeg ikke på noen som overgår Anders Giæver. Det er iblant humoristisk og andre ganger ganske problematisk hvordan han fokuserer på å fortelle om seg selv og skryte av egne referanser og alle steder han har vært, fremfor å fortelle historien han har fløyet business class ned til Paris for å fortelle.

GIFT «Økt terrorfare, fall i oljeinntektene til Norge, og nå Brexit. Noen gode tips for å unngå å bekymre seg ihjel i sommer?»

– Haha! Jeg har jo svart på det spørsmålet allerede hos Kampanje.com.

«Når du går inn på VG så er det Anders Giæver som forteller at han ikke har orka å gå på 22. juli-minnesenteret før nå. Det er foreldre til døde barn som har orka, men ikke Anders Giæver.

GIFT I et intervju der mediefolk intervjuer mediefolk om mediefolks hverdag.

– Jada, det er jævla navlebeskuende, jeg sier ikke noe imot det. Men det jeg har tatt til orde mot handler om store hendelser som er viktige for vårt samfunn og for verden, som folk har et opplysningsbehov rundt, men som blekner i skyggen av stjernen i showet. Kampanje er et bransjenettsted du kan la være å gå inn på hvis du ikke er interessert i mediefolk som har huet opp i sin egen ræv. Men når du åpner nrk.no 22. juli 2016, fem år etter, så er det jævla spesielt at du møter en video der NRK har intervjuet sin egen reporter som forteller hvordan det var å være reporter 22. juli 2011. Eller når du går inn på Dagbladet, så er det «slik opplevdes 22. juli fra DB-desken», og når du går inn på VG så er det Anders Giæver som forteller at han ikke har orka å gå på 22. juli-minnesenteret før nå. Det er foreldre til døde barn som har orka, men ikke Anders Giæver. Men nå nylig tok han en tur, og da kjente han umiddelbart hvorfor han ikke hadde orka. Vet du hva det var? Han kjente «at han var tilbake i terrorens grep».

Les også: Søndag Summarum: Seksuelt frustrerte kronikker og journalistikkens fremtid

GIFT Hvordan klarer mediekritikk i ni av ti tilfeller å være mer enda mer pompøst enn media selv?

– Er det det, da? Det er jo isåfall fordi den mediekritikken som slipper gjennom er tannløs. Det som kommer for en dag er jo enten postet av Sven Egil Omdahl eller Doremus Schafer. Jævla juicy…

GIFT Påstander som «Journalister er selvopptatte» og «Kan bli vel mye når en kjendis dør» er begge godt inne på listen over topp ti vanligste ting å si i Norge.

– Er det topp ti vanligste ting å si, eller er det NATT&DAGs definisjon på topp ti vanligste ting å si? Det er jo ikke det, hadde det vært det så hadde det ikke vært noe behov for å si det. Jeg mener personlig at måten jeg holdt på med Bowie og Anders Giæver og Lemmy og sånn gjorde at Giæver holdt helt kjeft da Prince døde! Haha.

SMIL Takk!

– Men herregud, pompøst er det ikke, om du mener det er repetitivt så kan det godt hende, men det er ikke pompøst å påpeke pompøsitet, det er noen ganger helt nødvendig og det skjer alt for sjelden. Folk er så JÆVLIG redde for hva de skal si når de treffer den de har kritisert på Aschehougs hagefest eller Litteraturhuset, folk er så LIVREDDE for å si ting.

«Det er flere mediehus der det er langt mindre strengt enn det det er i DN å mene ting.

SMIL Men du er ikke redd?

– Nei, jeg er egentlig ikke så veldig redd.

GIFT Men du hadde anonym konto.

– Ja, og det hadde jeg fordi jeg hadde lyst til å fortsette å ha en inntekt.

SMIL Men andre folk har jo også jobber?

– Ja, det gjelder nok til en viss grad andre også, men det er mange, kommentatorer for eksempel, som er i litt mer frie stillinger. Frilansjournalister, meningsbærere i en eller annen form, som helt uten kostnad kunne kritisert hverandre. Og så vet jeg at det er flere mediehus der det er langt mindre strengt enn det det er i DN å mene ting.

Les også: Vi klippet ut adjektivene i Aftenpostens Highasakite-anmeldelse og kalte det poesi

SMILYtringsfriheten er truet i DN, er det det du sier?

– Det som jeg synes er litt påfallende er at man er så ekstremt livredd for intern kritikk og diskusjon. Og det står i så grell kontrast til at man jo har som sitt eget levebrød å eksponere andre som har gjort noe kritikkverdig, mens på innsiden av mediehusene der man lever av disse historiene, så er det en slags stilltiende enighet om å ikke kritisere hverandre. I så måte er DN intet unntak.

GIFT Det var bare du som sto bak Fruhjort, ikke sant?

– Nei.

SMIL Thomas Seltzer lokket med å donere 10.000 kroner til Syria hvis du navnga de andre?

GIFTPå grunn av en «white christmas»-tweet, en vits om at dama hans var dekket av sæd på julaften eller noe?

– Haha, jeg synes jo det var raust av Thomas Seltzer å legge 10.000 kroner på bordet, og så synes jeg det var tilsvarende tarvelig av ham å ta dem bort fordi de andre som står bak en twitterkonto ikke ville si hvem de var.

Les også: Smil & Gift møter Thomas Seltzer

GIFT Fin butterfly effect! Nødhjelp holdt tilbake fra kids i Syria fordi du ikke outet forfatter bak sæd-tweet.

– Jævlig tarvelig å holde 10.000 kroner som gissel for sultne barn. Haha.

«Jeg synes det er flere uinteressante flerkulturelle stemmer der ute. Jeg synes Shazia Sarwar i VG er en av dem. Jeg synes Mazyar Keshvari i FrP er en annen.

SMIL Ok, men hvis det var noen andre da, kan vi gjette?

– Jeg kommer ikke til å si ja eller nei.

GIFT Du trenger ikke si noe, du kan bare blunke to ganger hvis vi gjetter riktig.

– Nei.

SMIL Knut Olav Åmås?

– Haha!

GIFTTrine Grung?

– Trine Grung sendte meg melding.

SMIL Javel?

– Hun sendte en slags melding som kanskje skulle være en støttende melding, men jeg skjønte ikke helt. På den ene siden var det fra en som hadde vært i hardt vær selv, men plutselig sier hun noe sånt som «du tror kanskje at du takler det bra nå, men det gjør du ikke. Du kommer til å kjenne hvor jævlig det blir». Haha.

Les også: Smil & Gift møter Marta Breen

SMIL Over til noe annet. Norges fremste ekspert på innvandrere, Aslak Nore, har…

– Hahahahaha.

SMIL … Har i denne spalten tidligere sagt at Norge ikke har noen kule innvandrere. Er du enig?

– Så Shabana Rehman holder ikke altså? Ikke kul nok for Aslak?! Jeg kommer bare på alle disse indiske og pakistanske damene som mener masse, jeg.

GIFTNørdene?

– Ja. Jeg kommer ikke på noen kule.

GIFT Dårligste, da?

– Dårligste? Er jo endel uinteressante stemmer der ute da, synes jeg. Vet ikke om jeg skal nevne navn.

SMIL Du er jo fri nå!

– Ja, jeg er fri, absolutt! Hadde jeg ment det så sterkt at jeg ville at vedkommende skulle lese dette om seg selv så hadde jeg sagt det, men det blir kanskje ikke rettferdig å nevne navn. Men jeg synes det er flere uinteressante flerkulturelle stemmer der ute. Jeg synes Shazia Sarwar i VG er en av dem. Jeg synes Mazyar Keshvari i FrP er en annen.

GIFT Hva med Abu Hussain, synes du han har morsom innvandrerhumor?

SMIL Ledende spørsmål!

– Jeg hadde veldig sansen for Abu, men så gikk han litt i Karpe Diem-fella, synes jeg. Skjønner dere hva jeg mener med Karpe Diem-fella?

SMIL Ja, men det er ikke sikkert leserne våre gjør det.

GIFT Leserne våre vet ikke hva Karpe Diem er!

– Så befriende! Karpe Diem-fella er at de startet med å skulle være stemmen til de svake, skulle skildre hvordan det var å tilhøre en minoritet, de som alltid ble spytta på og mistrodd og vokste opp med det. Men på et eller annet tidspunkt, antakelig ganske proporsjonalt med platesalget, så gikk de over til å tilhøre Oslos desiderte elite, den derre Angst-gjengen. Altså, når Chirag ivrig og ampert forsvarer Vanessa Rudjord mot kritikk for hva hun har gjort i Costume, så føler jeg at de har mista litt av det jeg trodde de levde og åndet for. Og Abu var mer real før.

GIFTDer ble det sagt! Abu var mer real før!

– Haha. Så ble han også en del av Angst-gjengen.

GIFTOver til noe ekstremt uinteressant: Er det du som er Doremus Schafer også?

– Nei, fy faen. Jeg kan ikke så mye som ham.

SMILDet er oss! Nå må vi få sluttpakke av NATT&DAG. Tips til ting å bruke sluttpakkepenger på?

– Hvis ikke jeg skulle skrive den boka, hadde jeg reist til et varmt og digg sted.

GIFTFor å unnslippe norsk offentlighet?

– Norsk offentlighet er dessverre med meg over alt.

GIFT Så utrolig deprimerende sagt!

– Det er helt jævlig! Ved et par anledninger har jeg faktisk unnsluppet norsk offentlighet ordentlig, og det som er så jævlig fucka er at jeg nå har blitt stilt til ansvar for ting som har blitt postet på den fruhjort-kontoen i de to tilfellene hvor jeg faktisk har vært avskåret fra å bruke twitter! Den ene gangen lå jeg på sykehus og var i narkose, den andre gangen var jeg i Teheran, der twitter er blokkert.

SMILSå du har alibi, sier du?

– Nå er jo kontoen sletta, men hvis noen kunne oppretta kontoen igjen og finne de datoene, så kan man finne datoer på tweets da jeg kan dokumentere at jeg har ligget på sykehus, samt en åtteukersperiode hvor jeg har vært i Iran.

SMIL Dette er jo en jobb for…

– Gard24?

SMIL Nordlendingen fra medier24, han som avslørte deg?

– Faen for en fyr!

SMIL Hvordan var det å møte ham på en benk og få overlevert DOKUMENTMAPPA?

– Han Gard24 er jo en type som man har hørt om, men som man kanskje ikke tror eksisterer før man treffer ham.

GIFT Et fabeldyr?

– Jeg hadde jo prata med ham flere ganger, men aldri truffet ham. Han er jo litt sånn som man kanskje kan forestille seg. En ganske heseblesende figur. Han kom syklende med sykkelhjelm, en altfor trang blazer… og capribukser! Haha! Og en dokumentmappe, sånn Arne Treholt-style. Jeg tror ikke han har lyst til å være slem, jeg tror han synes hele den greia der var litt ubehagelig. Han virker ikke som han godter seg personlig over å ramme noen, men etter et år her så tror jeg Oslo kanskje ikke ble helt det han hadde sett for seg.

SMIL Hadde han sånne sykkelklyper i buksene også?

– Han trengte jo ikke det, han hadde capribukse!

Les også: Bildeserie: Soldiers of Odin looking at things