Kommentar: – Legaliser MDMA

Tilgjengelig kunnskap om MDMA har endret seg, men lovverket henger etter, mener Jon Olsen og Sturla Haugsgjerd.

b
a

Sturla Haugsgjerd skriver blant annet for NATT&DAG, er fast kommentator i Morgenbladet og styremedlem i Foreningen Tryggere Ruspolitikk.

Jon Olsen er NATT&DAGs ruskommentator.

«Skal jeg kjøpe med noe fra tax free?».

Den tilsynelatende normale meldingen kom fra en venn, og omhandlet en nært forestående sammenkomst. Like normal var imidlertid ikke melding nummer to: «Hvis dere ikke tar noe om dagen, mener jeg – vi andre drikker nemlig ikke lenger». Meldingen kom ikke per SMS, men ble sendt på en kryptert meldingstjeneste. Og «noe» refererer ikke til vitaminer, men rusmidler som LSD, 2C-B og MDMA.

Likevel var ikke dette en sammenkomst for batikkledde hippier med fast teltplass på Roskilde; gjestene var streitinger – folk i høystatusyrker med anstendig livsstil og mastergrader i fleng. Syre er blitt mainstream.

Les også: – Det er ikke politiets ansvar å legge ned festivaler

Sturla Haugsgjerd og Jon Olsen.

Sturla Haugsgjerd og Jon Olsen.

Psykedelika er et fellesbegrep for en rekke stoffer som virker på serotoninsystemet i hjernen. Å beskrive opplevelsene med språk er utfordrende, men det snakkes gjerne om forsterkede følelser og inntrykk, frie tankeassosiasjoner og synestesi – det vil si at ulike sanser, som hørsel og syn, påvirker hverandre. Psykedelikabruk har foregått i de fleste kulturer, fra urfolk som benyttet seg av viltvoksende vekster, til dagens moderne brukere som også inntar nyere, syntetiske varianter. Deres opplevelser er blitt beskrevet i hulemalerier, antikke skrifter og nå blogger.

I 2009 tok MDMA-debatten av i England da den britiske regjeringens rusfaglige spesialrådgiver, David Nutt, skrev i en forskningsartikkel at bruk av MDMA ikke er farligere enn å ri på hest. Til tross for at utsagnet hadde statistikken på sin side, skulle det koste ham jobben. Samtidig, på den andre siden av Nordsjøen, var MDMA-markedet i ferd med å gjenetableres etter en lengre tørke. 2015 ble et rekordår for beslag av MDMA i Norge, og ifølge analyser av hovedstadens kloakkvann, skjøt bruken i været for alvor mellom 2013 og 2014 – og ligger i dag per innbygger på nivå med byer som Berlin.

«Vi kunne fremlagt en bibeltykk bunke med forskning som forklarer hvorfor alkohol er det nest farligste vi mennesker putter i munnen etter blykuler fra en revolver

Som følge av denne utviklingen har politiaksjoner blitt et vanlig innslag på utestedene i flere norske byer, og brukerne risikerer å få ødelagt både kvelden og fremtidsmuligheter hvis de blir tatt. Politiet følger dessuten med på ruspolitiske ytringer, og nylig ble to profilerte psykedelikaforskere pågrepet i en tvilsom aksjon og avhørt om sitt ruspolitiske engasjement. Mange frykter at en lovendring vil sende feil signaler, men undervurderer hvilke signaler som sendes med dagens politikk. Myndighetene vil ikke hjelpe brukerne, kun straffe dem. Og at det ikke legges til rette for informert og veloverveid rusmiddelbruk, gjør bruken uinformert og spontan, med den ytterligere risiko dét medfører.

Les også: – Vårt behov for rus er like naturlig som det er problematisk

I USA, landet som eksporterte narkotikaforbudet, er psykedeliske rusmidler plassert i kategori 1, under beskrivelsen «drugs with no currently accepted medical use and a high potential for abuse». Rusmidlene i kategorien skal kjennetegnes ved at de skaper risiko for «potentially severe psychological or physical dependence». I dag er det bred faglig enighet om at psykedeliske stoffer ikke er avhengighetsskapende, men til tross for at kategoriseringen manglet vitenskapelig grunnlag da den ble foretatt, kreves det tungtveiende beviser for å endre på den i dag. Dette sier mer om vår ruspolitikk enn om de aktuelle stoffene.

Vi vurderer våre alternativer. Vi kjenner godt alkoholkulturen, som er preget av vold og bråk. Vi kunne fremlagt en bibeltykk bunke med forskning som forklarer hvorfor alkohol er det nest farligste vi mennesker putter i munnen etter blykuler fra en revolver (ikke finn på det, unger!), men som de autodidakte gratismagasinskribentene vi jo tross alt er, nøyer vi oss med å plukke lavthengende frukter fra anekdotenes verden: Den samme drikken som har gjort Torkjell Berulfsen rød på nesetippen i en mannsalder, får mindre kultiverte utgaver av samme dyreart til å stikke sine artsfrender i ansiktet med en knust utgave av flasken nevnte drikke er ment å oppbevares i.

«Fakta har endret seg, men ikke lovverket

På den andre siden søker brukere av psykedeliske rusmidler typisk opplevelser som alkoholkulturen ikke kan by på. Enkelte av stoffene garanterer ikke nødvendigvis nytelse, men gir mystiske opplevelser av ulike sorter. Effektene ser også ut til å inneha medisinsk potensial: MDMA-assistert terapi har gitt gode resultater i behandling av posttraumatisk stress og angstlidelser. Nylig viste også en studie publisert i The Lancet til et gjennombrudd i behandling av pasienter med tung depresjon ved hjelp av psilocybin, virkestoffet i fleinsopp. Da stoffene ble forbudt, var dette ukjent. Fakta har endret seg, men ikke lovverket.

Den største faren ved inntak av psykedelika eller MDMA, er faren for at det man inntar viser seg å være noe annet. Dette er en forbudskonsekvens. Dødsfall grunnet fravær av kvalitetskontroll kan reduseres ved legalisering og nøye regulert omsetning, et forebyggende tiltak som har god effekt.

«Istedenfor å bruke ressurser på å forfølge offerløs psykedelikabruk, kunne politiet like gjerne gått ut i den samme skogen og satt fyr på pengene

Elden-advokat Inger Silka Zadig påpekte i Morgenbladet tidligere i år et poeng som burde være åpenbart for de fleste: «Vi kan ikke ha et politi som lar overgrepssaker ligge i skuffen i 16 måneder grunnet «manglende ressurser» når de samtidig prioriterer å jage fredelige mennesker rundt i skogen fordi de plukker sopp».

Istedenfor å bruke ressurser på å forfølge offerløs psykedelikabruk, kunne politiet like gjerne gått ut i den samme skogen og satt fyr på pengene. Våre politikere har ansvar for å oppdatere lovverket. I mellomtiden må psykedelikabrukerne gjemme seg for politiet. Noe de heldigvis stort sett klarer.

«Nei takk, du trenger ikke kjøpe noe med fra tax free,» svarer vi etter litt betenkningstid.

MDMA