– Chemsex-miljøet er så lukket og hemmelig at det er vanskelig å få kontakt

I kveld vises dokumentaren «Chemsex» på Eldorado bokhandel. – Chemsex er ikke et narkotikaproblem, men et sexproblem, sier ekspert David Stuart som gjester Oslo i forbindelse med visningen.

b
a

– Sex i 2016 er i mange tilfeller det motsatte av intimitet. Det handler om å ta forholdsregler og om selvbevissthet. Å bruke narkotika gjør at disse følelsene blir enklere å takle.

David Stuart presenterer seg på twitter som «The dude in THAT ChemSex documentary.» Han sikter til filmen som vises under årets Pride-festival i Oslo – den mye omtalte Vice-dokumentaren Chemsex (2015), hvor han er en av de medvirkende. Dokumentaren har vakt stor oppsikt ved å gi innblikk i chemsex-miljøet, en for mange ukjent del av homsekulturen i London.

Chemsex er ikke er noe mer eller mindre enn det høres ut som. Det er sex påvirket av «chemicals»– for å oppnå bedre nytelse eller utholdenhet under sex. Det som gjør at rusen skiller seg ut er at den brukes på fester og i sammenhenger der sex er hovedformålet, og der visse typer rusmilder brukes fremfor andre. Mefedron, for eksempel – et kortvirkende stimulerende stoff som gir eufori og energi. I tillegg kommer stoffer som GHB, ketamin og amfetamin.

Chemsex, ifølge Stuart, er «ikke et narkotikaproblem, men et sexproblem». Stuart er sjef for chemsex-avdelingen ved 56 Dean Street, en hiv-klinikk i London. Avdelingen han leder tar imot 3000 menn hver måned, og gir råd om tryggere sex, eller hjelper menn som vil ut av chemsex-miljøet.

Selv har Stuart vært hiv-positiv i 28 år. Han mener sex for mange homofile handler om å forholde seg til 30 år med hiv-epidemi, risiko og fare.

– Jeg har vært vitne til at hiv og aids har ødelagt vennegjenger og hele miljøer. Jeg har sett kampen for seksuell frigjøring gå gjennom ulike stadier, for eksempel ved at apper som Grindr har endret fullstendig hvordan vi organiserer sexlivet vårt. Jeg har også vært vitne til at nye og mer farlige typer stoffer blir mer og mer tilgjengelig.

I England viser spørreundersøkelser at stadig flere føler at de ikke klarer å ha sex uten å ruse seg. De som driver med chemsex er også en høyrisikogruppe når det kommer til smitte av sykdommer. I London er én av syv homofile menn hivpositive.

– De fleste smittetilfellene i London skjer fordi man har ubeskyttet sex uten å vite at man er hivpositiv. I tillegg til gonoré, klamydia og syfilis har hepatitt C-smitten økt urovekkende mye i chemsex-miljøet. Sistnevnte handler om at mye av dopet som brukes i forbindelse med chemsex injeseres – noe som er svært lite utbredt i andre ruskulturer, og hovedsakelig forbindes med tyngre stoffer som heroin, sier Stuart.

Det er vanskelig å kartlegge omfanget av chemsex i Norge. De som har innsikt i fenomenet, som Helseutvalge, mener likevel at miljøet er lite.

– Men det er såpass lukket og hemmelig at det er vanskelig selv for oss å få kontakt. De fleste som driver med chemsex i Norge drar i stedet til andre storbyer, som Barcelona, Berlin og London. Varigheten av disse festene kan være flere dager i strekk, og det finnes mange historier om grove og brutale overgrep i forbindelse med folk som for eksempel tar for mye dop, blir blir bevisstløse og gjengvoldtatt, sier Aksel Skorm Refsdal, prosjektmedarbeider i Helseutvalget.

Chemsex vises på Eldorado bokhandel klokken 18.00 lørdag 18.juni