Er «grafittiens Bonnie & Clyde» endelig tatt?

Grafitti-paret Danielle Bremner og Jim Clay Harper, bedre kjent som Utah og Ether, har de siste årene blitt et fenomen på den internasjonale graffitiscenen. I 2010 rømte de fra prøvetid og rettsforfølgelse i USA og flyttet til Asia, hvor de siden har reist rundt og malt tog. Paret er nå aktuelle med ny bok, og har lenge vært på rømmen fra rettsapparatet. Men en nylig arrestasjon kan være slutten på eventyret.

Ifølge den australske avisen The Age ble nemlig Harper (AKA Ether) nylig pågrepet, siktet for ransforsøk, overfall, besittelse av en kniv og hærverk (maling) på offentlige bygninger og tog flere steder i Australia.

Utah er fortsatt på frifot.

Det er kanskje derfor paret fortsatt gir ut videoer, som episode 7 av serien «Probation Vacation: Lost in Asia», som kom denne uka, etter Ethers arrestasjon:

UTAH & ETHER – PROBATION VACATION: LOST IN ASIA (Episode 7 – Taiwan) from The Grifters on Vimeo.

Serien utgis i sammenheng med boka ved samme navn som ble utgitt 5. mai, og viser maling av flere eksotiske tog i det enorme asiatiske nettverket. Totalt skal de to amerikanerne ha malt 30 ulike togsystemer i Asia. Mange av dem hadde aldri vært sprayet på tidligere.

Det finnes nemlig få etablerte graffitimiljøer i Asia, sammenlignet med vesten. Da paret var i Singapore i 2011 ble det offentlig oppstyr. Deres besøk i en lokal toghall utløste nasjonal frykt i det lille landet som er svært opptatt av kontroll. Lokale medier lagde saker om at vandaler hadde lykkes med å spraye en malingsflekk på hovedstadens t-banesystem, og trakk frem sikkerhetsaspektene. Hendelsen resulterte i en stor offentlig debatt, og togselskapet SMRT ble bøtelagt cirka 1,7 millioner kroner for brudd på egne sikkerhetsrutiner. Det hele endte med at selskapets administrerende direktør måtte gå av. Dette er også første gang maling av et tog i Singapore har blitt festet på film.

Boka Probation Vacation: Lost in Asia kan kjøpes via The Grifters og serien kan følges samme sted og på Utahether.com (frem til episode 6).

 

X