Ukas High Five: MELK bokhandel gjør opprør mot coffe table-bøker

– Å leve av å selge kunstbøker kan du bare glemme, sier Christian Tunge.  

b
a

Hver uke high fiver vi noen som fortjener det – og spør om det du ikke visste du lurte på.

Hvorfor? MELK bokhandel åpner i dag 12:00- 17:00

I dag: MELK åpner bokhandel på St. Hanshaugen

Hvem: MELK er et kunstnerdrevet initiativ for skandinavisk fotografi. Blandt de tre MELK-gutta er NATT&DAG-fotograf Christian Tunge.

Gratulerer med ny sjappe! Hva blir det beste med å komme i nye lokaler?

– Takk! Det er mye mer som skjer i St. Hanshaugen-området, og gøyere for oss å være på gateplan. Forhåpentligvis kommer det også flere forbipasserende gjester.

Hva er nytt annet enn lokalene da?

– Vi har bøker fra ikke-skandinaviske forlag. Vi har reist mye rundt på bokmesser og funnet frem til fem kule forlag som har holdt på en lang periode. Vi har kjøpt seks-syv titler av hvert forlag, som får sin egen bokhylle. Så kan man se hvordan deres produksjon utvikler seg, hvordan forlaget ser på boken og hvilke kunstnere de jobber med. Bokhandelen blir på mange måter mer som en utstilling, også kan man kjøpe bøkene om man vil. 

Hvor mye må man egentlig hustle for å kunne leve av kunstbøker?

–  Jeg vet ikke om jeg vil si at vi hustler på MELK, vi jobber hard og det tror jeg er nødvendig for å overleve. Å leve av å lage kunstbøker kan du bare glemme. Vi lager ikke utstillinger der vi selger mye kunst, og vi åpner ikke denne boksjappa for å prøve å bli rike, men fordi vi er interessert i å pushe ny skandinavisk fotografi.

Du driver forlaget HEAVY books der du utgir kunstbøker i små opplag. Hvorfor så små opplag?

– Det handler om mange ting. Når du lager bøker i små opplag har du helt andre muligheter. Du kan være mye mer eksperimentell og ta mye større sjanser. Du kan for eksempel gjøre store deler av produksjonen for hånd – det kan du ikke gjøre med et opplag på tusen bøker.

Må det være smalt og fysisk for å være god kunst?

– Nei, ikke i det hele tatt. Det som gjør bokformatet interessant er at det varer. Man kan gi ut en bok, og så endrer konteksten seg. Det gjør at kunstverket hele tiden er i forandring fordi verden er i forandring. Jeg tror at bokbegrepet er i endring. Der det nå er et miljø for at boken begynner å få like mye verdi som et kunstverk. Det lages for eksempel silketrykk i større opplag enn jeg lager bøker. Det blir noe skulpturelt over boken når man vet at den er vanskelig å få tak i, og at kunstneren har mer kontroll. Man sender ikke bare en fil til Kina og får en bok. Man lager det selv.

Hva er den best tenkelige skjebnen for en kunstfotobok? Coffee table book?

– Det jeg driver med er en motstand mot Coffee Table-boken. Når man lager en Coffee Table må man liksom leve opp til standarder. Man har visse forventninger til trykk, metode, størrelse, kvalitet, antall bilder på en side, antall sider, i det hele tatt. Mens med en Artist Book så har man ikke det hengenede over seg på den måten. Da kan man jobbe friere med bokformatet.

Så hva skjer i dag?

– Vi ny bokhandel i første etasje. Etterhvert skal vi pusse opp nede. Jeg tror det kommer til å bli sinnsykt bra! Så åpner vi med en utstilling 19. august, og kjører fire utstillinger til på høsten.