Tre nye HBO-filmer om radikal islamisme fungerer som aktuell og grundig opplysning

Tre aktuelle og HBO-klare dokumentarfilmer kaster hvert sitt journalistiske blikk på radikalisering. Fighting ISIS og Oscar-vinneren A Girl in the River er strålende arbeid.

b
a

Er dokumentarfilmen redningen for den nettbaserte dybdejournalistikken, når avisene graver sin egen grav i stedet for i sakene? Tre nye HBO-filmer om radikal islamisme fungerer som aktuell og grundig opplysning, med en reportasjeform som ikke går utover innholdet – i to av tre tilfeller.

De tre filmene tar for seg forskjellige aspekter ved islamisme; om det finnes en fellesnevner er det måten Islam har blitt korrumpert på, av private eller systematiske årsaker. Mest gripende er A Girl in the River: The Price of Forgiveness, som nylig vant Oscar for Beste kortdokumentar. Gjennom den hjerteskjærende historien om Saba, som ble forsøkt drept av sin egen far og onkel, får vi et innblikk i et forvirret, pakistansk rettssystem som for oss i Norge virker absurd. Loven tilsier at man kan slippe unna straff selv for et drapsforsøk, hvis offeret tilgir deg i retten.

Årsaken til drapsforsøket er at Saba ville gifte seg med Qaiser; en mann familien hennes ikke fant god nok, fordi han etter deres syn er av lavere rang. Saba rømte hjemmefra og giftet seg med sin utkårede likevel, men bare timer etter bryllupet ble hun hentet av onkelen og faren sin hos de nye svigerforeldrene.  A Girl in the River er dermed også en gammeldags kjærlighetshistorie, om retten til å få elske den man vil – og til å få ha en ungdomstid.

Gir en stemme og et ansikt

Saba forteller ærlig til kameraet at hun ikke tilgir sin far og onkel, men det juridiske valget hennes har en større, samfunnsstrukturell betydning. Familien hennes vil få økonomiske problemer hvis den forsørgende faren sitter i fengsel, og «de eldre» som har mye makt og nyter stor respekt i landsbyen mener at Saba bør tilgi.

a girl in the riverA Girl in the River gir den 19 år gamle Saba ansiktet og stemmen en avisreportasje ikke kan; hun fremstår som en modig og rasjonell muslim, som tar det enorme sviket fra sine familiemedlemmer med fatning. Hvis hun selv får en datter ønsker Saba at hun skal få ta utdanning og egne valg, men om dette er et håp for fremtidens kvinner i Pakistan, formørkes det av Sabas søstre. Ironisk nok mottar de frierbrev fordi faren hylles for drapsforsøket, og må etter all sannsynlighet føle seg truet, vel vitende om det han er i stand til å gjøre hvis de krenker ham.

Ikke alle rundt Saba er radikale muslimer. Det er rørende å se familien til Qaiser verne om og respektere henne. Det blir også poengtert i filmen at onkelen og faren til Saba feilaktig sverger til Koranen, ettersom den er tydelig på at drap ikke er akseptert. Faren innrømmer det til og med selv, og vi forstår at det egentlig ikke handler om Skriften, men om skammen og æren religionen har bragt med seg inn i samfunnet.

​Føles oppstykket og overfladisk

Radikale tolkninger av Koranen er også utgangspunktet for Homegrown: The Counter-Terror Dilemma. Hvorfor har enkelte muslimer i den vestlige verden blitt radikalisert etter 9/11? Og er det etisk forsvarlig å gå hardt til verks før de mistenkte har gjort noe kriminelt? Philip Mudd, tidligere antiterror-arbeider i CIA og FBI, forteller om sine samvittighetskvaler. Etter 11. september 2001 har tanken vært at man «redder mennesker fra å begå terrorhandlinger» når man arresterer dem før det skjer, men er det riktig å dømme dem for handlinger som ikke er begått?

Artikkelen fortsetter under videoen.

Den terrormistenkte Shifa ble brått kidnappet og arrestert av amerikanske myndigheter i 2006, og vi får høre familien hans uttale seg om de belastende konsekvensene. Homegrowns beste del er i avslutningsfasen, der familiemedlemmene møter Mudd til en trykket samtale. Frem til dette er filmen dessverre for dårlig fortalt til å engasjere og skape ny klarhet; den føles oppstykket og overfladisk, først og fremst på grunn av for mange kilder og brå hopp til andre historier enn den om Shifa. Om man ønsker en spennende og innsiktsfull dokumentar om antiterrorisme, anbefales heller fjorårets (T)error.

​Tilstandsrapport fra fronten

Mens A Girl in the River lar et dramatisk enkelttilfelle skape grobunn for bredere refleksjoner, lider Homegrown under mangelen på fokus i sin kvelende innholdstetthet. Vice-dokumentaren Fighting ISIS er bygget opp over en helt annen form – den er en tilstandsrapport fra fronten og klassisk krigsjournalistikk, der reporter Ben Anderson tar oss med til ulike grupperinger som kjemper mot IS fra et splittet Irak. Kameraet rettes mot IS-baser få kilometer unna, og det smeller rundt Anderson og soldatene. Supplert av intervjuer med urokkelige IS-fanger dannes et urovekkende bilde av den militante islamistgruppen, som oppfører seg som en rovdyrslignende mekanisme.

Kurdisk peshmerga kjemper under sitt eget flagg, mens den sjiamuslimske Badr-brigaden støtter Iran. I løpet av 45 minutter er Anderson innom begge frontene i Irak, og vi får en skremmende leksjon i hvor lite både de og resten av landet har å stille opp med mot IS.  Om Irak aldri var en reell fiende under George W. Bush er de det i alle fall nå, etter at USA sviktet befolkningen og banet vei for en såkalt «islamsk stat» som endte opp med å vende seg mot irakerne – de også.

A Girl in the River, Homegrown: The Counter-Terror Dilemma og Fighting ISIS er tilgjengelig på HBO Nordic.

Fighting Isis