Madi Banja: – Jeg føler at jeg kan være som Drake

Madi Banja mener han snakker med beaten, men da NATT&DAG forsøkte å prate med ham var dét enklere sagt enn gjort.

b
a

Hypen rundt den svenske artisten Madi Banja startet høsten 2014 da den korte og mystiske videoen til «BJL – ARN» dukket opp på YouTube, med Banja i bar overkropp, gående gjennom et tomt lokale, som en bokser på vei inn i ringen.

Lenge var det det eneste man kunne finne om og fra Banja på Internett. Men da Banjas første singel, «Inga problem», kom ut sent i 2014, ble den en umiddelbar hit med  tre millioner avspillinger på Spotify – hittil. I 2015 kom den oppsiktsvekkende gode EP-en Det var inte med meningen, der flere av låtene er som utdrag fra selvbiografien til Banja, som kom fra Gambia til Sverige som 13-åring. Etter to nominasjoner til P3 Guld og Grammis, opptrådde han i januar han på Sveriges Guldgalaen sammen med den noe mer kjente Lorentz. Alt tatt i betraktning har det gått fort i oppoverbakke de siste årene.

Det var inte med meningen, heter ep-en din. Hva var det som ikke var med meningen?

– At jeg er her, at jeg synger. For to år siden hadde jeg aldri trodd det. Det var da jeg begynte å synge. Og nå er jeg her. Det virker fortsatt som det er en drøm. Jeg våkner kanskje neste år, eller når jeg slipper et album. Det har vært som en rakett, som en take off.

Hvordan skjedde det?

– Jeg var langt nede, på bunnen. Og så fant jeg musikken. Jeg fant den i skogen, alene, blant trærne. Helt fredfullt.

Men hvordan skjedde det, sånn konkret?

– Min beste venn Vittorio Grasso er Sveriges beste produsent, han har produsert hele EP-en. Det er han som produserer for Lorentz også. Han er min barndomsvenn. Så jeg prøvde ut å synge for ham og Lorentz, og de syntes det var fett.

LES OGSÅ: Videopremiere med Madi Banja & Lorentz

Det var mens Grasso og Lorentz lagde sistnevntes Kärlekslåtar at Banja ved en tilfeldighet var med i studio og spurte om å få prøve å synge. Det funket umiddelbart.

På konsert sier du «Jeg er Madi Banja, jeg er fra Stockholm, Gambia». Det høres nesten ut som om Stockholm er en by i Gambia? Som om du har ditt helt eget, unike hjemsted?

– For meg så finnes bare Stockholm og Gambia, ikke enten-eller, men begge to. To adskilte verdener. Madi og Banja.

Kan du si noe om hva som kommer fra det ene og hva som kommer fra det andre?

– Det er vanskelig. Jeg har lært mye fra Gambia, og lærer meg fortsatt mye i Sverige. Jeg blander dem sammen, og det blir magisk.

Hvordan da, magisk?

– Det blir bare magi.

På «Inga Problem» synger Banja at han har «hjärta i min hjärna». Han er tydeligvis glad i store ord. Suksessen og hans sterke posisjon kan komme av at inderlighet og følsomhet står sterkt i popmusikken i Sverige – det er fortsatt mange sad boys som skal opp og fram. Men få er like sentimentale som Madi Banja.

Selv forteller han at han er inspirert av den svenske sad boy-legenden Cornelis Vreeswijk og Ray Charles. Blant annet.

Jeg tenker også på Drake og Future: Stemmen din minner om Future, mens tekstene er mer Drake. Hvem liker du best, og hvem er mest deg?

– Drake. Han har flere side … han er bredere enn Future. Future har nesten bare én stil, mens Drake har mange. Jeg føler meg som Drake. Men jeg er ikke Drake. Men jeg føler at jeg kan være som Drake. Future er mer hype. Jeg blir ikke så inspirert av ham. Jeg blir mer inspirert av Drake.

Tenker du at du er rapper eller sanger?

– Begge to. Jeg elsker musikk og jeg snakker med beaten. Den snakker til meg. Er det en dansebeat, så danser vi. Skal vi snakke om politikk, det kan vi også. Det avhenger av hva den sier til meg. Jeg har ingen begrensninger.

Hvordan fungerer samarbeidet med Vittorio Grasso? Kommer han med beats til deg?

– Vi bare sitter i studio, og så spiller han en beat, som jeg liker, og da kan jeg ikke holde meg. Jeg begynner som oftest med å freestyle melodien. Hvis han er fornøyd da, så skriver jeg tekst. Det er sånn vi gjør det, LMTH-livsstil.

LMTH – lets make that happen – er plateselskapet til Lorentz og Madi Banja, og blir markedsført som deres motto. Banjas forbindelse til Lorentz har utvilsomt hjulpet – er du med Lorentz, er du på riktig sted: Etter å ha utgjort Lorentz & Sakarias sammen med sin bror, gikk den 24 år gamle rapperen solo i 2014, og ble enda mer populær. Da han fremførte singelen «Du och jag» sammen med Banja på P3 Guldgalan i januar i år, jublet publikum som om de var Sveriges svar på Marcus & Martinus. Bare bedre.

Banja var i studio med Arif dagen før, og vil gjerne vise meg låta. Jag och min bror är efterlyst, synger Madi, både på mobilen og i sofaen ved siden av meg. Det har også skjedd tidligere i intervjuet: Når man refererer til sangtekstene hans begynner han umiddelbart å synge. Nå snakker han om gambisk mat.

– Jeg lager den beste domodaen, har jeg fått høre. Du skal få smake neste gang jeg er i Norge. Skulle fått det til nå, men tiden går fort og jeg vil gå enda fortere.