NATT&DAGs matanmeldere Ketsjup & Sennep besøker Hitchhiker: – Tunger og taco, takk!​​

Jæææævlig møre tunger, mann!

b
a

ET TANDEMLONGBOARD suste nedover Uelandsgate. Sennep, som stod foran, plantet venstre knebeskytter i asfalten ved Kuba, og brettet gjorde en brå sving mens Ketsjup kjempet med vektoverføringen. Dette var ikke første gang guttene skulle besøke Mathallen. De hadde vært her før, i en butikk med fantastisk utvalg. Den hadde alt fra brød og melk til kjøtt og øl. Øl kunne man riktignok bare kjøpe noen ganger, for Ketsjup opplevde en gang at det ikke var lov til å kjøpe øl, på grunn av noe med tid.

– Butikken heter Reme eller noe, mimret han.

– Ja, Reme, og så et tall bak, sa Sennep.

Ketsjup & Sennep fant fort ut at det var en annen mathall de skulle besøke denne gangen. Øyeblikk senere hadde de funnet frem til Hitchhiker. En karaffel og to vannglass kom på bordet. Glassene var tidsriktige: lave og brede.

– Jeg skjønner meg ikke på disse lave glassene. Hva er poenget, at mer av vannet skal komme i kontakt med luft? spurte Ketsjup syrlig.

– Ja, de minner mer om noen slags nøtteskåler. Det er i alle fall bra at de er gjennomsiktige, da! sa Sennep.

– Bra og bra, fru Blom. Det eneste det er praktisk til er om man er interessert i å kunne se om det er nøtter i skålen fra siden av skålen, eller om man er så lav at hodet er på høyde med skålen, kommenterte Ketsjup.

– Joda, men folk som spiser nøtter på bar har ofte hodet på bordet, og da er det jo faktisk praktisk, konkluderte Sennep.

En tom blikkboks midt på bordet inneholdt alt det vanlige av bestikk, altså kniv og gaffel, men også noen papirpakninger med noe guttene aldri hadde sett før. Ketsjup åpnet en av disse pakkene og betraktet innholdet møysommelig.

– De ser liksom ut som noen slags tre … streker? De er lagd av tre i alle fall, sa han og slo dem mot hverandre som en opptellende trommis.

– De lå sammen med bestikket, da! Kanskje det er meningen at man skal spise med dem? At de er spise…pinner? foreslo Sennep.

LES OGSÅ: Små, islandske burgere på Tommis Burger Joint

TUNGER OG TACO, TAKK

Kelneren ankom bordet, og kunne informere om at det dreide seg om noen kinesiske matpinner. I menyen han delte ut til våre to venner kunne de lese om måltider som bar navnene «Los maxi» og «Los mini», noe Sennep – som hadde hatt søramerikansk nanny som barn – kunne sverge på at var meksikanske ord. Med matpinnene i bakhodet la Ketsjup & Sennep to og to sammen, og skjønte at Hitchhiker måtte være en blandingsrestaurant med innslag fra hele verden. Dette fikk de bekreftet da de løftet blikket og så på interiøret: Det bestod blant annet av kinesiske lamper, noen meksikanske flyveblader i tøy, og en jævlig svær hjort.

Sennep lurte på om han skulle velge Laksacurry.

– Æsj, fisk! utbrøt Ketsjup.

– Nei, det er ikke fisk, det er kylling! Laksa er sikkert en type krydder, sa Sennep.

Ketsjup, som hadde hatet fisk fra fødselen av, gikk overraskende nok for glaserte og crispy torsketunger. Sennep måpte forbauset, og Ketsjup måtte oppklare:

– Nei, nei, nei, torsketunge er ikke fisk. Det er tunge! Tunga er jo som regel utenfor munnen, så teknisk sett er den ikke en del av torsken.

Ketsjup snudde seg til kelneren.

– Hva er Friday Taco?

– Det er liksom fredagstaco, svarte kelneren.

– Er den god?

– Ja, jeg synes den absolutt er god.

Ketsjup – som var en hund etter rømme – gikk nå hen og gravde etter detaljer om rettens rømmeratio. Etter noen kjappe forhandlinger hadde han bestilt Friday Taco med ekstra rømme, og en ekstra skål med rømme.

Da Ketsjup & Sennep hadde bestilt ferdig, spurte kelneren om de ønsket alle rettene på en gang, eller om han skulle porsjonere dem ut. Tanken på å ha mye mat på bordet samtidig fristet guttene. I tillegg foretrekker Ketsjup alltid kald mat, så de inngikk et kompromiss med kelneren om at alt skulle komme på bordet samtidig, bortsett fra knokeburgeren Ketsjup hadde bestilt, som han gjerne ville ha servert som dessert.

– Ok, da kjører vi tunger og taco, laksa og texmex, og steambun’en til slutt? sa kelneren kjekt.

– Tunger og taco! Det høres helt sykt bra ut, hvinte guttene i ekstase.

LES OGSÅ: Ketsjup & Sennep kjører vareheis på Hendrix Ibsen

JÆVLIG MØRE TUNGER

Med ett var guttene omringet av tunger og taco. Ketsjup var straks TOTALT out of character, der han satt og gaflet i seg glaserte torsketunger ved hjelp av matpinnene.

– Jævlig møre tunger! hylte han.

Sennep var ikke mindre entusiastisk.

– Quesadillassene mine ser ut som sånne lefser man kjøpte på ungdomsskolen! Hva het det igjen?

– VESTLANDSLEFSE! skrek guttene i kor.

– Lurer på om det heter Vestlandslefse på vestlandet også, lurte Ketsjup.

Les også: Dyrt øl og vondt vann på Brewdog

HULL I KURVPAPIRET … IGJEN!

– Åh … Det problemet igjen … Det er hull i kurvpapiret …

Ketsjup & Sennep hadde vært utsatt for problemet (hull i kurvpapiret) utallige ganger tidligere, på burger- og tacorestauranter over hele Europa. Hull i kurvpapiret er et moderne fenomen, som oppstår når sauser og dressinger væter det SYLTYNNE papiret som i teorien skal fungere som en hygienebegrunnet hinne mellom mat og kurv.

– Heldigvis er ikke kurven kurvmønstret i bunn, ropte Ketsjup.

– Prøv å ikke dytt tacoen opp til veggene, skrek Sennep.

– Hvis det går hull i papiret langs veggene sliter du!

Ketsjup stirret opp på kameraten sin.

– Da er jeg fucked, sa han stille.

– Er det sjanse for å få papiret i seg, spurte Sennep bekymret.

– Overhengende fare. Det er klare hulldanninger her, her og her, sa Ketsjup mens han pekte ned i kurven med en laserpenn.

Han visste hva som måtte gjøres. Manøveren er høyst risikabel, men Ketsjup hadde ikke noe valg. For å unngå papirspising utførte ketsjup en manøver der han lemper tacoen fra kurven og over på en tallerken. Manøveren var vellykket. Guttene hadde fått seg en støkk, men måltidet kunne fortsette.

LES OGSÅ: Ketsjup & Sennep på Peloton – en kombinert bar, kafé og sykkelverksted

JÆVLIG VÅTE BURGERBRØD

– JÆVLIG våte burgerbrød!

Ketsjup stirret fascinert på den halvspiste knokeburgeren. Brødet så ut som en blanding av svele og julepølse.

– Eller en sånn rekediskos man får på kinesisk restaurant, sa Sennep.

Ketsjup klagde over det dampede brødets uortodokse konsistens, samtidig som han ikke greide å skjule entusiasmen.

– Litt bagelaktig. Mye rekyl i brødverket!

Ketsjup driftet inn og ut av burgertranse. Noen biter inn i burger nummer to våknet han til liv igjen.

– Sennep.

– Ja?

– Nei, det smaker sennep, sa Ketsjup.

– Mye sennep. Kan det være sennep i den sprøstekte løken? Sprøstekt løk smaker egentlig litt sennep, sa Ketsjup.

– Det er fordi du forbinder det med pølse, forklarte Sennep.

– Åja, sa Ketsjup.