Bylarm
Foto:

By:Larm på torsdag: Øl på app, slapsehelvete og den Neste Store Kvinnelige Norske Popdama

Én øl, takk.

– Har du By:Larm-appen?

Hæ? Nei?

– Du må ha By:Larm-appen for å kjøpe øl!

Hva er det som skjer her nå?

Ok, greit. Jeg laster ned appen, legger inn kortinfo, og velger hva jeg skal ha. Det blir betalt. Jeg viser QR-koden i baren, og får en øl i plastbeger som på magisk vis fylles fra bunnen! Ok, jeg skal ikke være vrang, tenker jeg. Fremtiden er her, og etterhvert finner jeg ut at det faktisk er ganske chill å kjøpe øl på mobilen.

Så fort dette er ferdig, stikker jeg videre, fordi det er By:Larm

BylarmPÅ RED BULL Music Academy-scenen, som man tydeligvis aldri på noe tidspunkt skal glemme at sponses av Red Bull, spiller Smerz, to norske jenter fra København som NATT&DAG mener lager lyden av 2016. Litt sånn minimalistisk techno, med én som synger, og én som ordner og styrer med lydene, og som av og til slår med en trommestikke på noe uten at det gir noe hørbart lydlig utslag. Men dette er fint. Til slutt kommer hiten, «Because», som NATT&DAG nylig hadde premiere på videoen til. Da skal hun andre også synge, eller, hun står i hvert fall foran en mikrofon, men heller ikke nå kan jeg høre noe skjer, før halvveis ut i låta. Kanskje hun bare måtte varme opp med litt miming? Vi må huske at By:Larm er for litt uetablerte artister. Det er lov å være litt nervøs.

MUTUAL INTENTIONSCharlotte Dos Santos, som spiller på Gamla, virker ikke så nervøs. Hun er sykt cool. Hun har med seg fjorten (ok, fem) menn som står rundt og bak og oppå henne på den lille scenen og spiller, mens hun synger det deiligste av deilig soul som tenkes kan. Vi er på Gamla, men vi er ikke i Oslo, i slapsehelvetet i mars, vi er på et annet, varmere sted i verden. Den sørlige delen av Amerika, for eksempel. Jeg vet ikke, jeg har aldri vært der, men jeg føler jeg er det nå.

bylarm

Så fort det er ferdig, stikker jeg videre, fordi det er By:Larm, og det er så mange ting å se og høre, og plutselig er jeg på Internasjonalen, hvor Abra fra Atlanta, Georgia står alene på scenen. Abras kombinasjon av r&b og house er mer 90-talls enn noe fra 90-tallet. Det er så mye varme i stemmen og kulde i produksjonen, temperaturen er perfekt her inne nå. Abra er helt rå på plate (Rose er et av fjorårets beste album), og helt rå på scenen.

HELT RÅ PÅ SCENEN scenen er også Dagny, den Neste Store Kvinnelige Norske Popdama. Men i motsetning til mange av sine forgjengere (halla, Aurora), har Dagny faktisk ganske mye å komme med. Hun har for eksempel en sinnsyk stemme. Problemet er bare at hun, som så mange andre, ser ut til å tro at man må ha med seg rockeband for å fremstå bra og autentisk. Så hun er backet av elgitar, bassgitar og trommesett. Det er fint det altså, jeg har ikke noe imot det – men jeg har heller ikke noe imot streitere, rett-frem-pop, som jeg tror Dagny hadde naila. Men på et fullt Rockefeller er det ingen som klager, og når hun avslutter med «Backbeat» klikker alle.

Tilbake i teltet på Youngstorget er Handerre Linni på scenen, og jeg visste ikke at en yogutt så så vanlig ut uten maske. Jeg avslutter kvelden med verdens beste Madi Banja (se opp for NATT&DAG-intervju snart!), som spiller hele sin fabelaktige ep Det var inte med meningen i en litt annerledes rekkefølge. Rett ut av Stockholm og Gambia, og via dancehall, EDM og 808-trommer, synger Madi med deilig autotuna Future-stemme: «Bylarm, ta hand om mig».

God natt By:Larm, vi ses i morgen.

(I morgen er altså i dag – fredag – og du kan se blant annet Hester V75, hi tom, Liss, Bob Hund, Farida, Madi Banja ++++)

X