Dette var Tidens ånd i 2015

Fra Uber, Kygo og Leo til den ENDELIGE peaken av både buzz-sider, konseptbarer og gourmet-fast-food, samt full hipster-forvirring! Dette var 2015.

b
a

I løpet av årets mange papirutgaver har NATT&DAG forsøkt å sette fingeren på det som rører seg i samfunnet og/eller kommentere det Konfuscius kalte «den rare væla vi lever i». Noen steder feilet vi, andre steder traff vi. Stort sett var vi inne på noe, men noen ganger bommet vi grovt. Tidens Ånd er NATT&DAG-spalten som har åndset seg gjennom snart 28 år, og her har vi plukket ut noen av årets betimeligste tidsmarkører.

Januar

UBER
Billigtaxiselskapet Uber er kommet til Norge! Vi er personlig konkurs innen en måned, men skal leve som om vi er Gaddafi og Huneish Nasr frem til det.

Februar
jesuisferdig
JE SUIS FERDIG
To ting alle kan slutte med nå: Å lage vitser på «Je suis …» samt si at noe eller noen er eller ikke er Charlie. Det toppet seg med parlamentarisk leder i Frp Harald T. Nesviks sutrete kommentar «Skriv mer Marie!» om Marie Simonsens påståtte «valgkamp for Jonas og Arbeiderpartiet». Ikke bare skriver Nesvik «Hun er ikke, og har aldri vært Charlie», men Dagbladet trekker også poenget opp i bildeteksten og vrir det om til at Simonsen «aldri har vært noe Charlie». Vi setter strek der.

 

hvitmaned
HVIT MÅNED ER OVER
Din hvite måned er over, uten at du dævva. Så hva skal en gjørra? Skal en legge seg ned? Eller slå ut håret, og stikke ut et sted? Januar er over, og det er på tide å skru hedonismenivået opp til elleve igjen etter at du har kastet deg på den mest forutsigbare og selvdestruktive trenden i verden, bare for å kunne føle på det syltynne samholdet av det å være en del av denne slepphendte gjenoppfinnelsen av selvet. Det hjelper faktisk ikke å kutte ut alkohol én måned om du er på druen resten av året, bare sånn at det er sagt.

STANDUP
Hva er egentlig greia med at så mange begynner med stand up for tiden? Kan det ha noe med at norske medier tilsynelatende er gærne etter humor for tiden? TV 2 er svanger med en 24-timers humorkanal, TVNorge fortsetter å støvsuge NRK og TV 2 for humorister, og NRK satser knallhardt med humorsatsningen Latter Live, hvor seeren har gleden av å se at norske humoristers bakromspassiar er like umorsomt som det de leverer på Norges største stand up-scene. Likevel: Hva skjer med at alle står stand up? Samtlige småscener tiltrekker seg nykommere, og selv beske stand up-kritikere kryper til scenen.

Mars
byplanlegging
BYPLANLEGGING
«Her skal byen ligge, og her skal den utvikle seg i tråd med omskiftelige trender og innfall» sa Kong Christian IV og tok seg en lugn gourmetburger en gang etter bybrannen i Oslo 1624. Noe mindre hybris har ikke Norges nyutdannede byplanleggere, som hveser «her skal det faen meg legges by» gjennom IPA-våte fortenner i små hjørnekontorer litt utenfor de mest urbane områdene i Norges storbyer. Fjøl-spekemat, Yo! Sushi og grovbrygget kaffe fra Abu Dhabi på «Ø» i lokalene til gamle Østbanehallen; ur-okser, luftballonger, gentrifisering OG fargerikt fellesskap har blitt foreslått i noen av de mange skissene plan- og bygningsetaten har fått inn som fremtidsvisjoner for Hovinbyen – hvor skal vi egentlig ende opp?

EEEEH … VENT.
Den digitale transformasjonen setter mediehusene under press, og vi tar oss friheten til å la denne teksten fra Kampanjes sak om Aftenposten nye satsning på det stadig voksende eventmarkedet stå for seg selv, som et virrende fyrtårn i et frådende hav av nyvinninger og dårlige ideer fra mediehusenes markedsavdelinger: A-magasinet går live: Blant ideene Aftenposten jobber med er «A-magasinet  live» der innholdet fremføres på en scene, og hvor annonsørene blir en naturlig del av eventet. Publikum skal kjenne igjen elementene fra papirutgaven, men vi tar i bruk virkemidler som musikk, «live» portrettintervju, lyssetting, film, for å nevne noe. Og kanskje vi kan kjøre vinsmaking «live» med vinspaltisten Ingvild Tennfjord, eller la skuespillere gjøre annonsene live? Her finnes det mange kreative muligheter, også for annonsørene.

VELDIG KONKRETE UTESTEDER
De popper opp som barer som spesialiserer seg på paddehatter: Utesteder som alle følger noenlunde samme formel: [bydelsnavn] + [navn på offentlig etat eller fordums arbeidsplass] + [innhold]³. Torgata Kennel Klubb. Oslo Mekaniske. Det begynner å bli så mange at det kan være vanskelig å finne på nye navn for de som alltid har ønsket å åpne sin egen Oslo-bar. Og hvor langt er et shuffleboard? Hvor komplisert burde en IPA være? Hvor mange kilo pulled pork får du på én gris? Og ikke minst, hva skal baren hete? Sjekk NATT&DAGs bar-generator, så kanskje det blir litt enklere. Obs:  Jordal Hattemakeri, med fokus på bærekraftig utvikling, diskriminerende dørvakter og Pogs-byttekvelder, er ifølge generatoren allerede en greie, så der må du tenke nytt.

April
tronsmo
TRONSMO-GATE
Hele landets hobbykommunister vasser i krokodilletårer når senkapitalismen som daglig fucker oss alle endelig går utover deres helligste ku. Trist opplegg, ass! Tenk om vi var så heldige å ha et bybilde vi selv hadde en innvirkning på ‘a? Tenk om dette var et ansvar vi alle deler? Det hadde vært rare greier, du… I mellomtiden: Pass på å holde de røde strømpene ute av maskinen når du hvitvasker din egen samvittighet.

tidal
TIDAL
Vi har allerede glemt hva dette er.


NOK SKJEGG NÅ
Venninner diskuterer hvordan hinte til fyren de hooker opp med/kjæresten at han kler tredagers bedre enn fullskjegg. (OBS: Turnoff dersom fyr tar skjegget for fort etter hint, man skal jo ikke være pussywhipped heller. I en perfekt verden skal mannen selv innse at helskjegg er helnørd, fjerne det, og gå videre. Aldri se seg tilbake).

vaksineskepsis
VASKINESKEPSIS
Det finnes så utrolig mye annet å være skeptisk mot, så hvorfor velge vaksiner? Hvorfor velge noe som ikke bare setter barnet ditt i fare, men som også setter andres barn i fare? Åja, fordi hun dama til han skuespilleren sa det i VG. Joda, men da skjønner vi jo at det ligger noe i det. Du har lest en artikkel på nettet om det også? Jasså gitt,  da beklager vi. Hva sa du der, mellom hostene og den leie tendensen til å trekke benet etter deg og miste kroppsdeler i en stadig akselererende fart? Du kjenner «en som ble nøsi på av ei som nylig hadde tatt ei vaksine» og vedkommende døde av kreft tre år senere? Vi kondolerer, men du vet: Man kan ikke skrive kondolerer uten *ler*, så se det fra den positive siden: Vi skal alle dø en dag. Du også.

Mai
dadbod
DAD BOD
Da har det skjedd, folkens. Normcore har nådd mannekroppen. Nå synes jenter «vanlige» overkropper er diggest. WTF, når skjedde det, spør du kanskje, mens du står der og rører i proteinshaken din. Etter at teksten «Why Girls Love The Dad Bod» gikk viral, vel. Rart med det! Nå er det digg med pappakropp. Nå har menn bæsj i skjegget. Nå har de det ikke. Ting endrer seg kjapt, folkens, her er det bare å nyte den økte selvtilliten så lenge det varer.

Juni/Juli
DAD BOD 2.0
Det var egentlig en greie i mai etter at teksten «Why Girls Love The Dad Bod» gikk viralt, men det er nå i sommermånedene vi ser virkningen av medias fokus på den kroppslige varianten av normcore (hvis noen husker dét). Den pløsete og vanlige kroppen er overalt, og det  er vel og bra og fint mot kroppspresset og viktig å elske seg sjøl og alt det der, men: Det er lov å ta på seg t-skjorta selv om kroppen din er selve prakteksempelet på en mediahype. Vi i N&D skrev  at «Ting endrer seg kjapt, folkens, her er det bare å nyte den økte selvtilliten så lenge det varer», men nå kan vi slutte å nyte, folkens.

peakburger
PEAK GOURMET BURGER
«Oslo har fått en ny burgerhimmel» skrev Aftenposten om nyåpnede Kverneriet på Majorstua. Det må isåfall bli byens syvende burgerhimmel? Eller syttisyvende? Eller sekshundreogsekstisjette?! Snart finnes det ikke serveringssteder i Oslo som IKKE steker «hjemmekværna» kjøtt på kullgrill og serverer det i kurv. Ser ikke Jan Vardøen-aspirantene at sommeren 2015 vil bli husket som sommeren da burgerbobla sprakk? Som en overmoden kvise i trynet på gentrifiseringsmonsteret!!! Neida, men det holder nå. Høøørt om ramen-burger, eller? ;)

PEAK AUTENTISK OSLOBAR / BRUN PØBB REVIVAL
Apropos gentrifiseringsmonsteret, her er en gladnyhet: Mens det stadig blir flere ekstremt jålete påtatt ujålete konseptbarer (siste tilskuddet er Heimkok i Youngs gate, som har som konsept at menn i apotekerfrakker skal servere deg lite øl av gangen), flokker alt fra toneangivende hipsterungdom til HiOA-studenter seg rundt jukeboksene på byens bruneste buler. Og de synger i kor: «We don’t need no IPA tasting / we don’t need no quality control / no dark lager in the classroom / bartender, leave those kids alone»

August
KLAGEMUREN
Det er sommer, det er sol og køene foran skranker, kasser og disker over hele landet fylles opp av folk som hevder de vet hva de har krav på. Men foran enhver forulempet kunde står en kundebehandler som drømmer om hevn. Tenk litt på dem, oppi all viraken. Tenk på dem som plukker opp søpla di, og søpla til familien din.

plagiat
PLAGIAT
Plagiat (fra senlatin: plagium, som opprinnelig betegnet «tyveri av mennesker» eller «menneskerov») er urettvis imitasjon, etterligning eller kopiering av et åndsverk som hevdes og fremstilles, enten i sin helhet eller deler av, som noe man har skapt selv; litterært, vitenskapelig eller kunstnerisk tyveri. Etter åtte uker på reisefot (fra senlatin det også, seff) for å dekke sommerens festivaler oppdaget vi i NATT&DAG noe merkelig i en DN-artikkel. Artikkelen så ut til å hente sentrale poenger og sitater fra The New Yorker? Endelig! Fritt frem for å naske til seg av det beste fra utlandet. Skjønt: Med litt kløkt og fordekkelse blir det tyvlånte mye bedre.

skytforst
SKYT FØRST, RØR ETTERPÅ
Først skjøt de løven Cecil, så skjøt de broren Jericho, og så skjøt de faen meg en sjiraff som ikke har navn, men som kanskje kalles noe på sjiraffsk som vi ikke klarer å uttale. Hvem vet? Det får vi vel heller aldri vite, nå som medieoppstyret tar av som det gjør.

jordbarmus
JORDBÆRMUS
Vi har ikke lest boka til Aune Sand (venter på filmen!), men vi har lest i riksavisene at jordbærmus er en greie. Det er egentlig ikke stort mer å si om det, annet enn at jordbærmus er en greie. Godt jobba, Aune. Du får til ting.

kygo
KYGO I ALLE KANALER
Det er like greit å si det: KYGO er større enn Jesus. Ikke bare har den sykt tropiske unggutten lagt verden for sine føtter, han har også bedehusmiljøet i sin hule hånd:  Judith Moi fra Søgne i Vest-Agder vant nemlig både juryens og publikums pris (i bibelen kalles dette en «double whammy») i lovsangskonkurransen En ny sang, i regi av Mediehuset Dagen og lovsangsmiljøet Impuls. En ny sang fikk bidrag fra over 70 låtskrivere, men det var altså Moi som stakk av med seieren med «en KYGO-inspirert lovsang mot slaveri». Seff! Det er 2015, folkents, du vinner ikke EN DRITT hvis du ikke er KYGO-inspirert.

tldr
FIZZEN UT AV BUZZEN
DN legger ned Bizzbuzz, VG legger ned TLDR, og vi skrinlegger vår høstsatsning HIPSBUZZ. Det tok ikke lang tid før alle slags nørds hadde skrevet ræva kommentarer om at dette var en sier for ulne begreoer som «den gode journalistikken» og «samfunnsoppdraget», «rollen som vaktbikkje». Hvis dét er det som kommer etter buzzen, så foretrekker vi en god listesak om briller du ikke skulle tro eksisterte.

September
VALG / VALGVIDEOER
Ajajaj! Valg igjen. Mye fint er sagt om Anundsens herlig tetosteronladede skrytevideo (pang, boom), men hele A-laget av pinlige politikere ruller som en evig blooper-reel over nettavisene. Per Sandberg stormer av scenen fordi en Raga Rockers-cover ble for sterk kost, Arbeiderpartiet og Høyre konkurrerer om å ha mest glimt i øyet rundt egne skrivefeil, og Trude Drevland får ikke engang være med. Men glem hva som stjeler showet, det er på Snapchat valgkampen virkelig holder lavt nivå. Ikke snakk til oss om politikerforakt og likegyldighet før du har sett videoer fra innsiden av en Arbeiderpartiet-buss på stemmesanking i Trøndelag.

ungdommensvalg
UNGDOMMENS VALG
Apropos valg: Hvor lenge kan ungdom gå med på at NRKs eneste måte å formidle vanskelige temaer på er å sette Leo Ajkic inn i alle settinger? Hva ER egentlig TV-satsningen Diktaturet? Et elevrådsprosjekt fra ungdomsskolen satt til et dystopisk samfunn hvor kringkastingspenger kastes etter hva som helst? En smart kommentar om fallgruvene ved for sterk statskanal? Uansett må noen la Leo slippe snart. Alle programmer kan ikke innledes med «ke det går i folkens?».

Oktober
MILJØPARTIET DE GØNNE PÅ
Politikkens svar på en femtenåring som for første gang har kommet inn på bar med falsk legitimasjon turer videre og flørter med det som er av politiske retninger. Er vel ikke så nøye om du samarbeider med FrP (et parti som fortsatt ikke er helt sikre på om miljøet finnes) så lenge du får gjennomføringskraft til å innfri kule løfter som kjøttfri mandag (faen da, mandag er den dagen vi virkelig TRENGER kjøtt) og forbud mot reklame (Hva skal vi med bachelor i digital markedsføring til kr. 209 700,– gjøre nå, MDG?).

hipster
HIPSTERE
Vi har mistet litt oversikten over dette også, men det startet altså med at tre av Oslos ypperste hipstere fikk spørsmålet «hva synes dere egentlig om at vi synes at dere er så kule at vi har invitert dere til å være med i en hipster-episode» fra MinMote-Martine på VGTV, før de surret seg gjennom et innslag om bøttehatter, normcore og et alltid uavklart forhold til egen benstilling. Når MinMote-Martine tenker på hipstere, tenker hun ifølge innslaget på «saker vi har skrevet om på MinMote», men vi vet ikke hva vi skal tenke om noen ting lenger. Jommen får vi ikke dokumentarserien Hipsters på NRK1 også. Godt vi ikke behøver å være stråmann-representanter lenger, i hvert fall.

November
POESI PÅ SOSIALE MEDIER
Ikke fortell oss om «Instagram-mediets iboende kraft» eller «det uendelige i Twitters utilstrekkelighet». Nørds.

westerdals
STUDENTOPPRØR MED SØT BISMAK
Westerdals-eierne er visst skurker, og westerdølene er naturligvis rasende. Men til tross for en alvorlig situasjon, kan man skimte små smil hos studentene, som aldri har fått føle på opprør før nå. Det er lite å klage på for norsk middelklasseungdom, kanskje vil denne muligheten til å oppleve samhold, engasjement, opprør mot makta og kampen om rettferdighet gjøre at elevene får noe ut av Westerdals-oppholdet likevel.

Boblere: farvel bokhyller, «alle» elsker satire, sad-boys-miljøet i Norge er skikkelig trist, matkassen er den nye TV-serien (hehe, neida), Hvor er alle Charliene?, hevnporno, Facebook-statuser av kulturugler på 40+, Instagram-kronikker av journalistspirer på 25+, «raske» shades, øvre Twitter, nedre Twitter, bæsj i skjegget, ikke bæsj i skjegget likevel, #ndfestival, drittsommer, Premier League, et oppgjør med overforbruket av «nå snakker vi», Varg Vikernes sitt rollespill, Deez Nuts, flyktningkrise, oljekrise, børskrise, mediakrise, Trude Drevland (-krise), SMS-anmeldelser, snart jul, Mayhem i alle kanaler, snu noen kalde backlash, Pepsi Max cherry, BLODMÅNE, Sport 33 – genuine sportspub, Sport 33-capsen, podcast til ALLE!, drømmetrekning, kritikk av IPA-kritikk, fraping, content marketing, native advertising, bla bla bla, farvel til Bieber, Bieber-spekulasjoner.