Smil & Gift møter Bjørnar Moxnes

Han er både sexsymbol og ytringsfrihetsmartyr, men som hvit cis-mann mener Bjørnar Moxnes han har dårlig utgangspunkt for å vinne Årets stemme.

b
a

Les hvorfor Bjørnar Moxnes er nominert her!

SMIL Gratulerer med nominasjonen til Årets stemme!
– Tusen takk!

SMIL Du har jo vært mye i vinden i det siste, og med dommen i tingretten føyer du deg inn i en stolt tradisjon av varslere: Dr. Stockmann, Vanunu, Snowden – og nå deg?
– En ubrutt rekke, ja, det er akkurat sånn jeg ser på det selv. Men dere glemte kanskje Nelson Mandela? Han var jo en slags varsler om apartheidregimet?

GIFT Du vil gjerne være i hans selskap, det er jo forståelig.
– I all beskjedenhet.

GIFT Men spørsmålet er jo: Tok du egentlig noen risiko da du publiserte den rapporten, eller var det en enkel måte for deg å bli martyr og få oppmerksomhet på?
– Nei, jeg kunne jo blitt dømt i tingretten, og et samlet bystyre utenom SV og Rødt mente jo at jeg hadde brutt loven. Det samme mente kommuneadvokat Hanne Harlem, som er tidligere justisminister. I et notat til bystyret skrev hun at Moxnes har brutt loven. Så det var åpenbart risiko for å bli dømt. Men tingretten var jo enig med oss da, og ikke Fabian Stang & co.

GIFT Har det vært noen kleine forsoningsforsøk fra folk i bystyret i ettertid?
– Det kleineste var da Live Nelvik prøvde å forsone meg og Fabian Stang i forbindelse med opptakene til Dama til. Hun tok meg med til en luksusvilla på Oslo vest, der jeg fikk champagne, massasje og par-yoga. Så ringte det på, og Fabian Stang kom inn. De ville filme at vi skværet opp. Det ble veldig pinlig. Det ble ikke tatt med i programmet heller.

SMIL Det skulle vi gjerne sett!

GIFT Hvordan er stemningen mellom deg og Carl Ivar, har dere skværa opp?
– Vi var ikke akkurat bestevenner fra før. Da bystyret gikk inn for anmeldelse i mars 2014 sa han fra talerstolen at han følte seg sveket, fordi jeg hadde brutt internjustisen politikere imellom om hemmelighold. Han ble sint og lei seg.

SMIL Kan du komme med noen nye, saftige, eksklusive avsløringer her og nå?
– Nei ikke her og nå. Men jeg sier ifra, jeg har jo vist at jeg lekker som en sil. Det er forskjellen på meg og Deep Throat i Watergate-skandalen, at jeg står fram.

GIFT Du er til og med modigere enn Deep Throat!
– Jeg vet ikke helt, det var vel fare for verre represalier fra FBI enn fra Fabian Stang, sånn tross alt.

GIFT Men du er blitt en fanebærer for ytringsfriheten nå? Er du blitt den nye Per Edgar Kokkvold?
– Å herregud, det håper jeg ikke. Nå har han jo begynt å etterlyse høyrevridd satire. Men jeg er altså den første folkevalgte som blir politianmeldt av mine kollegaer gjennom en politisk prosess. Det er mange som har påpekt at dette vitner om en svak demokratiforståelse blant Oslo-politikerne. Men nå tror jeg ikke Høyre eller Arbeiderpartiet kommer til å prøve seg på sånt tull med oss igjen. Det slo jo litt tilbake på dem selv.

SMIL Har du gjort deg opp noen store tanker om ytringsfrihet?
– Nei, men jeg har lært mye om offentlighetsloven. Det er en vanvittig god lov, hvis det finnes politikere lokalt som forsvarer lovens prinsipper, også når det koster dem noe selv.

SMIL Snart jul, Mox. Helt ærlig: Lager du julegavene dine selv?
– Nei, det gjør jeg ikke, jeg shopper de fleste julegavene siste uka.

SMIL Du får ikke vond smak i munnen når du går og kjøper ting?
– Nei, jeg gjør ikke det altså.

GIFT Er kapitalismekritikk noe du gjør på fritiden, mens du er på løkkalørdag, Bondens marked og spiser kortreist syltetøy?
– Det virker som om noen tror at det å være venstreradikal handler om livsstil. Men jeg tror ikke livsstilsmarkører er viktigst, det er heller hva du står for og gjør politisk. Jeg syns det er viktigere å ha en alternativ politikk enn alternativ livsstil.

SMIL Ja, apropos alternativ: Med MDG har det jo nå kommet noen nye gærninger i bystyret. Er det kjedelig å ikke lenger være de radikale bajasene som sier oppsiktsvekkende ting?
– Nå går jo de Grønne inn i maktposisjon i mange kommuner, og blir fort en del av etablissementet. Jeg tror vi kommer til å beholde vår friske rødfarge, mens de kommer til å falme.

GIFT Men Lan Marie Nguyen Berg er en muldvarp fra Rødt som skal sabotere MDG? Hun gjør jo i så fall en god jobb så langt.
– Var ikke hun fra SV opprinnelig? Jeg tror hun var med i SU.

SMIL Så hun jobber ikke for dere i skjul?
– Nei, hun er jo i byrådet nå, og det blir spennende å følge henne videre.

GIFT Det der var dårlig skjult sarkasme, Mox.
– Er det ikke sånn politikere skal svare da?

SMIL Joda, kjempeflink er du.

GIFT Må dere mene enda mer radikale ting for å kompensere nå da?
– Ja, legalisere heroin for eksempel? Dele ut gratis på apoteket? Jeg har i hvert fall liten tro på å «outgreen the greens». Vi får heller holde oss til de sakene som er viktige for Rødt, tenker jeg.

GIFT Det er jo ingen som kjenner til noen andre Rødt-politikere enn deg. Finnes Rødt bare for din skyld?
– Nei, når Rødt får 15 prosent i Tromsø, 10.2 prosent i Bodø og 16 prosent i Kragerø er det ikke på grunn av mitt navn eller ansikt. Vi har mange politikere lokalt som er godt kjent blant folk, men vi må også bygge opp flere nasjonale profiler. Det blir nok litt lettere når vi kommer inn på Stortinget om to år.

SMIL Men hvis du gir deg så kollapser hele partiet? Hvem skal liksom ta over sjappa etter deg?
– Nei, vi har mange flinke folk.

GIFT Men du har ikke egentlig lyst til å fremheve de tullingene i Tromsø som bare snakker om Mao?
– Altså Jens Ingvald Olsen er en veldig folkekjær politiker i Tromsø og sa noen rare ting om Mao i et intervju i Dagbladet. Men jeg tror folk i Tromsø kjenner han såpass godt at de vet hva han står og ikke står for. Og det virker ikke som det hadde så mye å si for valget der oppe.

SMIL Hvis godteriet Fox og Nox skulle fått selskap av Mox – hva ville smaken vært?

GIFT Rettferdighet?
– Det må være en bitter smak. Det krever jo så mye arbeid å få rettferdighet.

SMIL En rettferdig frukt?
– Som i rettferdig handel da? Da er jo sjokolade uaktuelt, fordi kakaobønner … det er et eller annet der. Samme med soyabønner.

GIFT Veldig presist!

SMIL Nå er du jo inne på dette med livsstil da?
– Ok, da sier jeg skikkelig juicy hubba bubba-smak, som eksploderer i kjeften. Og så kommer det en jævlig vond, bitter smak etterpå. For å minne om smerten som trengs for at rettferdigheten blir oppfylt. Rettferdighet kommer aldri gratis.

GIFT Når Rødt kommer til makta, får vi da Marx hamburger? Eller kommunistepakke i barnehagen? Hva med TV-kanalen MARX, der du kan lede din egen versjon av Luksusfellen, med planøkonomi for alle deltakere?
– Er det ikke det allerede da? Er ikke det hele poenget, å få en plan for bruken av penger. Det kalles budsjett.

SMIL Nå snakker du som en ekte Luksusfellen-programleder. Du hadde gjort det bra.

GIFT Det er noe å tenke på når Rødt nok en gang ikke kommer inn på Stortinget om to år.
– Jeg kommer åpenbart til å trenge en jobb da, ja.

GIFT På et eller annet tidspunkt må jo du stå til ansvar for at resultatene uteblir?
– Ja, da må jeg ta min hatt og gå. Og det er få andre heltidsjobber i politikken for meg. Fabian Stang ble komitéleder i bystyret etter at han gikk av som ordfører. Så han har sikret seg lønn et par år til. Mens jeg må søke jobb hos TV3.

GIFT Litt bittert å ikke få ham ut helt?
– Ja, han er til og med blitt min komitéleder!

SMIL I kampen om å bli kåret til Årets stemme kjemper du mot Luca Dalen Espseth og Warsan Ismail. 

GIFT Har egentlig du – en hvit cis-mann fra Nordstrand – noe å stille opp med mot disse? Du ville jo kvotert ut deg selv, ville du ikke?
– Cis, hva betyr det?

SMIL Nå må du skjerpe det kjønnspolitiske begrepsapparatet ditt, Mox! Det er det motsatte av trans.

GIFT Poenget er at du er kjedelig!
– Nei, det ville jo være en seier for A4-personen da! I NATT&DAG-universet stiller jeg jo 100 meter bak startstreken sammenliknet med Warsan og Luca. Er ikke det litt fint at også vi kjedelige folk kan gjøre noe bra en gang i blant?

GIFT Jo, det er akkurat det offentligheten trenger, flere kjedelige, hvite menn.
– Det trengs i hvert fall flere som tar opp kampen mot hemmelighold, og for innbyggernes innsyn – og for ytringsfriheten, ikke minst. Det vil vise at til tross for at jeg er heterofil, og hvit, og fra Nordstrand …

GIFT OG mann!
– Ja, så kan jeg likevel gjøre noe riktig.

GIFT Vi har også en kåring av Årets verste stemmer. Der er de nominerte Mina Gerhardsen, reklamebyrået TRIGGER og Fahad Qureshi. Hvem er verst av disse?
– Mina Gerhardsen er jo leder i en organisasjon som skal bekjempe rus, så hun gjør vel bare jobben sin?

GIFT Synes du hun gjør en god jobb?
– Det er vel ikke en jobb man gjør for å bli kul og likt av NATT&DAG, kanskje. Men Qureshi bør vel bli årets verste stemme. Han preker jo salafisme, og inviterer foredragsholdere som støtter selvmordsbombing, som mener at jøder er etterkommere av aper og griser, at kvinner er mindre verdt enn menn og at homofili bør straffes med døden. Han er med på å legitimere en ideologi som har mye til felles med IS. Han har også lyktes i å få mange til å tro at det er viktig med toleranse for den typen standpunkter, at det er det som kjennetegner et sivilisert samfunn.

SMIL Så sånne som han må vi få bort fra offentligheten?

GIFT Og hva med ytringsfriheten da, Mox?
– Vi skal jo ikke ha sensur, men i Dagsnytt 18 fikk han uimotsagt påstå at IslamNet er en del av det demokratiske mangfoldet, selv om målet deres jo er å innskrenke demokratiet, og at det ikke skal gjelde for grupper som de ikke liker. Han sier at IslamNet bekjemper ekstremisme, samtidig som de inviterer høyreekstreme hatpredikanter til Norge. Det er jo en sammenheng mellom ideologiske standpunkter, det å argumentere for dødsstraff for homofile – og det at noen faktisk gjør det. Vi må skjerpe den ideologiske beredskapen mot den typen grupperinger som fremmer ekstremisme.

SMIL Et utsagn årets stemme verdig!

 

Stem på Bjørnar Moxnes til Årets stemme her! Eller noen av de andre – Warsan Ismail og Luca Dalen Espseth.