NTB tar ingen selvkritikk etter Erdogans UTROLIGE bragd

Tyrkias president Erdogan, kjent for propaganda og svekking av pressefriheten, ser ut som en helt i norsk presse.

b
a

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan skal ha reddet en (navngitt og tydelig avbildet) mann fra å ta selvmord, da bilkortesjen hans var på vei over den ikoniske Bosporos-broen i Istanbul i går, ifølge NTB og en rekke andre nyhetskilder.

Det høres nesten for godt ut til å være sant, men skal vi tro TV 2s opprinnelige gjengivelse av NTB-saken, er Erdogans talegaver så gode at mannen ikke bare ble overtalt til å oppgi sin umiddelbare selvmordsplan, men forlot stedet i så god stand at det nå var uproblematisk å identifisere ham med fullt navn og bilde.

Skjermbilde 2015-12-26 kl

Slik så TV 2s deling på Facebook ut (NATT&DAGs sladding). Skjermdump: Facebook

Mannen var tydelig gjenkjennelig på flere bilder som illustrerte saken, og han var navngitt med fornavn og etternavn i bildeteksten.

erdo

Mannen var tydelig identifiserbar, både ved navn og bilde (NATT&DAGs sladding). Skjermdump: tv2.no

VG omtalte saken fredag kveld, med henvisning til det franske nyhetsbyrået AFP, og brukte også et tydelig bilde av mannen.

10449666_10153786379125030_676816115_n

PS! Etter at NATT&DAG tok kontakt med TV 2, har de gjort omfattende endringer i saken, inkludert å fjerne bildene og navnet. Se svar fra TV 2 nederst i saken. 

President Erdogan har i løpet av sine 13 år som statsminister og president tatt stadig mer autoritære grep, mange av dem rettet mot landets presse, noe som ifølge en rekke internasjonale organisasjoner har ført til kraftig redusering av pressefriheten i landet. Reportere uten grenser plasserer Tyrkia på 149. plass av 180 land på den årlige pressefrihetsindeksen.

For å forsikre oss om at Norges soleklart største nyhetsbyrå ikke driver propaganda for den tyrkiske presidenten, tok vi en telefon til Ole Kristian Bjellaanes, nyhetsredaktør i NTB:

Synes du historien høres sannsynlig ut? 

– Jeg kan ikke bekrefte historien personlig, for jeg har ikke sett det eller hørt det eller noen ting. Men så lenge vi kan se, er det ingen som har trukket den i tvil.

Men du er jo sikkert klar over forholdene for tyrkisk pressefrihet… 

– Jeg er selvfølgelig klar over det. Jeg sitter i det internasjonale styret i IPI (International Press Institute), og har selv vært med å finansiere en studietur til Tyrkia. Pressefriheten i Tyrkia er under press, og det er bekymringsfullt, det kan jeg si både for NTB og IPI. Jeg skjønner hvor du vil hen, at dette kan være et PR-stunt fra Erdogans side. Og det er lett å tro på, men vi har sjekket opp dette, og det er faktisk mulig at det kan ha skjedd.

Synes du dere har tatt nok forbehold i saken?

– Jeg synes forsåvidt det. Man kan alltid si at man skulle brukt flere «hevder» og så videre. Men jeg synes vi har tatt nok forbehold, vi henviser jo til kilder.

Ingressen lyder: «Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan brukte sine retoriske evner til å redde liv første juledag, da han klarte å snakke en mann bort fra å hoppe fra Bosporos-broen i Istanbul.» Ikke så mange forbehold der?

– Nei, akkurat der er det ikke så mange forbehold, men det går gjennom teksten. Kan godt tenkes at vi i starten av saken skulle hatt «ifølge» eller «hevder», og det er noe vi alltid innprenter i de som skriver disse sakene. Men til syvende og sist så må det handle om hvorvidt vi tror på historien.

Og det gjør dere?

– Ja, vi tror på historien. To nyhetsbyråer fra Tyrkia har meldt den, pluss mange andre som støtter opp under og gjengir den. BBC har blant annet gjengitt den og trekker den ikke i tvil.

Er det andre enn de to tyrkiske byråene som uavhengig har «støttet opp om» historien?

– Nei nei, men det er en kjede av reaksjoner. Hvis andre videreformidler, så betyr ikke det nødvendigvis at det er sant, men det betyr i hvert fall at det er flere som har tatt vurderingen.

Hvor mye ansvar ligger hos NTB når dere gjengir andre nyhetsbyråers saker?

– Vi har selvstendig ansvar for at alt det vi bringer ut er det vi som står for, vi kan ikke gjemme oss bak noen andre. Men i løpet av et år baserer vi, og alle andre, oss på et utall kilder som vi ikke kan dobbeltsjekke, det ligger i sakens natur. Hvis dette er feil og vi har gjort en feil, så må vi stå til ansvar for det. Men så langt er det ikke noe som tyder på at det er feil.

TV 2 svarer: 

Takk for at du gjorde oss oppmerksom på denne saken. Undertegnende var ikke på jobb i det aktuelle tidsrom da saken ble publisert. Det er følgelig ikke mulig å besvare spørsmål vedrørende hvilke konkrete vurderinger som ble foretatt.

Mer generelt kan en likevel si at det er særlig grunn til å utvise aktsomhet ved omtale av selvmord. TV 2 har et selvstendig ansvar også for NTB-materiale som publiseres på våre plattformer. TV 2 skal alltid gjøre en selvstendig redaksjonell vurdering. I dette tilfellet ser vi at det er rimelig å stille spørsmål ved hvorvidt saken burde vært publisert. Vi vil synliggjøre nye vurderinger i saken.

Alexander Klanderud
Vikarierende utgavesjef, TV2.no