NRK: – Vi loller på ingen måte bort valget!

Veldig lite LOL, og helt uten ironisk hinne. Prosjektleder Linn Skarstein mener NRK må fornye seg – selv om det smerter.

b
a

Linn S. Skarstein er prosjektleder for NRKs valgsendinger

Debattredaktør i Natt & Dag, Vilde Sagstad Imeland, kom til en erkjennelse da hun fulgte NRKs valgsendinger: Hun tror ikke NRK vil at hun som seer skal ta demokratiet seriøst.

Dette bygger hun på en personlig oppfatning av at vi med bruken av Niklas Baarli og Mathias Nylenna fra radioprogrammet Verdens rikeste land , la en «ironisk hinne» over NRKs valgturné.

Debattredaktøren leker seg med følgende tenkte scene fra vår valgplanlegging: «Folkens! Ingen gidder å se på kjedelig politikk lenger. Hvordan kan vi sprite opp demokratiet? Hvordan kan vi få kommune-Norge til å lolle?»

Debattredaktøren bommer dessverre i sin analyse.

Vi skal gi Sagstad Imeland rett i en ting: Vi spør oss til stadighet hvordan vi kan fornye oss for å treffe et kravstort og flyktig publikum. Og hvordan vi kan få yngre seere til å følge med på våre debattsendinger. Men det er slett ikke fordi politikk er kjedelig. Tvert imot! Det er fordi politikk er spennende og viktig og angår oss alle. Og det er vår plikt som allmennkringkaster å formidle nettopp det, på en måte som kan engasjere framfor å fremmedgjøre.

Les også:«Kjendiskveld med Magnus Devold» har et lovende premiss, men mangler brodd og dybde

Vi ville ikke tatt dette oppdraget på alvor dersom vi først og fremst var interessert i «å få kommune-Norge til å lolle». Og vi ville i hvert fall ikke tatt de unge på alvor.

Verdens rikeste land er ikke ironiske. De tar både oppdraget sitt og demokratiet dønn seriøst.

Debattredaktøren bommer dessverre i sin analyse. Verdens rikeste land er en del av samfunnsredaksjonen til P3, en redaksjon som vet mye om hva ungdom er opptatt av. Verdens rikeste land er ikke ironiske. De tar både oppdraget sitt og demokratiet dønn seriøst. Men de serverer substans i en form som NRK1s vanligvis godt voksne publikum antakelig ikke er så vant til.

Når Niklas Baarli spør hvorfor han skal spise økologisk mat, er han ikke ironisk. Han spør fordi han, i likhet med og på vegne av mange av de som ser på, lurer på om det smaker bedre. For hva er vel vitsen hvis det ikke gjør det?

Vi kan ikke ta oss råd til å tenke elitistisk om innholdet i vår valgdekning. Skal vi nå de unge, må vi være i øyenhøyde med dem.

I NRK, som i andre mediehus, jobber vi kontinuerlig med nyskaping, utvikling og form. Fordi vi også må fornye oss. Selv om det kanskje smerter deler av vårt publikum, smått overraskende åpenbart også NATT&DAG.

Hvis vi ikke når frem til unge med samfunnsdebatt, er det ikke bare et problem for NRK – men i siste instans også for demokratiet.

Vår ambisjon i NRK har vært å gjøre dette valget ungt og lokalt. Det har vi beviselig klart. Årets valgdekning har gitt NRK en økning på 50 prosent i markedsandeler i aldersgruppen 20-29 år sammenlignet med 2011. Valgnatta nådde vi 2,1 millioner seere, og økte vår markedsandel blant unge med hele 75 prosent.

For første gang har vi tatt valgdekningen vår helt ut, fra hele landet til hele landet- slik NRK er i en unik posisjon til å gjøre.

Alle er vel enige i at NRK må ha en ambisjon om å nå de unge.

Vi dro på en valgturné som brakte lokale stemmer inn i rikssendingene våre, der lokale politikere fikk bryne seg på rikspolitikere i beste sendetid. Vi har gjennomført mer enn 100 lokale folkemøter og debatter landet rundt.

Sist helg sendte vi 24 timer direktesendt debattstafett med unge stemmer fra hele landet. Vi loller på ingen måte bort valget på NRK!

Alle er vel enige i at NRK må ha en ambisjon om å nå de unge. Og vi skal naturligvis tåle et kritisk blikk på hvordan vi gjør det. Hvis vi ikke når frem til unge med samfunnsdebatt, er det ikke bare et problem for NRK – men i siste instans også for demokratiet.

Det er vår oppgave å bygge og vedlikeholde en felles offentlighet. Vi skal gjøre den relevant for flest mulig. Det er veldig lite LOL, og er helt uten ironisk hinne. Det er allmennkringkasting på ramme alvor.