En sober guide til å feste

Det er en allmenn oppfatning om at man være full for å ha det gøy på fest. Det er feil. Det er ikke alkoholen i seg selv som gjør en fest god. Det er tingene du gjør.

SPONSET INNHOLD
b
a

Denne teksten er støttet av Helsedirektoratet, og ble først publisert i NATT&DAGs studentguide, ute nå.

Tenkt deg UT? Men har du også tenkte deg opp i ålreit tid dagen etter, uten så mye styr og ståk og kjas og mas? Disse fest-tingene kan du helt fint gjøre selv om du er edru, og så slipper du alle ulempene med å tylle i deg alkohol.

​Kommuniser skriftlig

Er man full bør kommunikasjon over internett og sms være sporadisk og vanskelig for personen du kommuniserer med å forholde seg til. Begynn gjerne kvelden med å bruke lang tid på å skrive morsomme, sammenhengende og sjarmerende ting til en jente eller gutt du liker. Jo senere det blir på kvelden, jo kortere setninger bør du skrive, helt til du etter tolv kun skriver «ut i dag» til jenter eller  gutter du egentlig ikke liker, men som du nå kontakter fordi alle de andre planene dine gikk dårlig. Etter tolv bør du også slutte helt å svare vennene dine, uansett hvor  bekymret de er, eller hvor mange avtaler dere har. Du kan til nøds svare dem klokka 5 på morgenen eller dagen etterpå. Skriv da gjerne «shit, jeg ble full i går, ass!» eller lignende.

Vær unødvendig aggressiv

shutterstock_88130503 kopiEn viktig del av sosialisering når man er full er den unødvendige aggressiviteten. Når man er edru kan det virke uforståelig å være aggressiv og lage en sak av selv den minste ting, men slik er det å være beruset. Er du gutt og en annen gutt kommer borti deg eller søler alkohol på klærne dine, noe som er fullstendig forståelig når man begynner å bli beruset, bør du, istedenfor å bare smile og le det vekk, dytte borti han og rope for eksempel «Øy!» eller «hva faen!». Baksnakk gjerne personen og send han stygge blikk resten av kvelden, og la det fullstendig ødelegge resten av festen, selv om han sier unnskyld. Om du virkelig vil dra på, kan du la den dårlige stemningen som oppstår på festen utvikle seg til et livslangt hatforhold.

En annen mulighet er å gå til fysisk angrep. Knytt nevene dine i en hard steinaktig formasjon, og sleng armen mot vedkommendes fjes eller mageregion. Rett eventuelt ut beinet så den blir strak som en pinne, og stikk den mellom beina til personen du vil skade så vedkommende ramler.

Du kan også rette ut hånda mot toppen av hodet til personen og gjøre en slags gripebevegelse når du treffer håret. Dra så den lukkede neven mot deg, mens du fremdeles holder håret fast. Det siste punktet er viktig. Om du slipper håret før du trekker det tilbake vil du ikke «lugge», men «stryke håret», noe som er svært utpassende til dette formål.

Gjør ting du angrer på

En stor del av det å være på fest mens man drikker er å gjøre ting man senere angrer på. Gå bort til en pen jente eller en kjekk gutt, aller helst en du har kontakt med nesten hver dag, for eksempel en kollega, en klassekamerat, eller en av de du har sett på nærbutikken i det siste. Si så rett ut at du finner vedkommende seksuelt attraktiv og at du ønsker å utføre samleie med hen, gjerne mens du snakker i ufullstendige setninger.

Fjern all glede ved dans

shutterstock_217524331 kopiDanser man edru er det viktigste å kose seg med musikken og ha det gøy. Når man er full er det ikke like rett fram.

Om man vil nærme deg dansegulvet, kan man late som om man egentlig skal noe annet, men så tulledanse litt når man er i nærheten av dansegulvet, bare for å sjekke responsen. Om de på gulvet da danser med og smiler til deg, betyr det at du – etter å ha gjort det du later som om du skulle – kan gå på dansegulvet igjen etter å ha (latet som om du har) blitt fullere.

Uansett om du danser på et utested eller på fest er det et must å ha med deg alkohol når du danser. Beveg hendene med alkoholen i takt med musikken så mye som mulig så du søler på de andre på dansegulvet. For deg som bare later som er dette perfekt, da all alkoholen vil havne på gulvet istedenfor i blodet ditt! Lukk gjerne øynene, beveg føttene til musikken, bit deg i leppa, og dytt borti så mange som mulig mens du prøver å få øyekontakt med noen du finner seksuelt attraktiv nok.​

Syng «Idyll» eller «Tore Tang»

Jo senere kvelden blir, jo lavere standarder for musikk.

Dette vil ofte kulminere i at noen setter på enten Postgirobyggets «Idyll» eller den gamle salmen «Tore Tang». Settes disse sangene på for tidlig, bør de andre på festen spørre om vi kanskje kan høre på noe annet, eller be deg respektere køen på Spotify. Om «Tore Tang› eller «Idyll» derimot settes på etter klokken ti eller elleve, bør du, uansett hva du gjør, reise deg og peke på de andre vennene dine mens du brøler.

Gå så bort til noen andre, legg armen rundt skuldrene deres så dere kan vaie frem og tilbake og skrik med. Husk! En vanlig feil mange som later som om de er fulle gjør, er å synge med på versene. Det er feil. Du skal bare synge med på refrenget. Når det er vers skal du le og smile til de andre mens du vugger med og synger vilkårlige brøkdeler av ord du later som du så vidt fanger opp.

Ta slipset på hodet

shutterstock_218025721 kopiJa, du leste riktig. Å ta slipset på hodet (det skal egentlig sitte rundt halsen) er så ellevilt at folk skjønner med engang at okei, dette er en person som ikke akkurat er edru, for å si det sånn!

Dette brukes ofte av mer erfarne festdeltakere, som folk på julebord eller folk fullstendig blottet for fantasi. Ofte vil et slips møysommelig plassert på hodet få de andre på festen, spesielt jenter, til å tenke ting som: «Jasså ja, Trygve er faktisk ganske morsom han, det visste jeg ikke!» Hvis du heter Trygve, selvsagt.

Husk en vag og uinteressant hendelse som du senere forteller til andre

Om man drikker nok vil man ofte ikke huske hva som har skjedd. Ironisk nok er noe av det viktigste med å være full at man kan fortelle en historie om det senere. Derfor bør du, mens du fester, prøve å huske en hendelse som skjer mens du fester som du kan fortelle videre ved senere anledninger. Kanskje dagen etter? Historien må for all del ikke være god, og den må inneholde få detaljer.

Kast opp!

Skal man være full på fest er sjansen også stor for at man «kaster opp». Dette gjøres ved å åpne munnen, enten over noen man snakker med, på klærne dine eller over et toalett. Hold så munnen åpen til magemusklene presser innholdet i magen din gjennom halsen og ut av munnen og nesa di. Når folk spør hvor du har vært bør du ikke si rett ut at du har kastet opp, men heller lire av deg en halvmorsom metafor som for eksempel at du var en tur på badet for å «anerkjenne Øst-Ukrainias rett til økt selvstyre».​