OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fleinvettreglene: Åtte tips til soppturen

I år måtte Norges sopp- og nyttevekstforbund legge ned sine tradisjonsrike soppkontroller, og årets soppsesong vil derfor være mer risikabel enn før. I fjor ble det funnet giftig sopp i 284 av rundt 6000 kontrollerte kurver. Vi går en ukontrollert sopphøst i møte, men en gjeng med plukkere som er vant med å klare seg uten statlig hjelp, er fleinplukkerne. Det vokser få farlige arter på gressletter, så faren for å forveksle fleinsopp med farlig giftsopp er heldigvis liten. Likevel er det viktig å dele gode tips, også for den psykedeliske delen av soppfolket.

1. Ikke fortell noen om ditt plukkested
Universell regel. Nordmenn bor i en fauna med få ressurser, og snyltere lurer bak hver stein. Gode soppsteder er derfor godt bevarte hemmeligheter som går i arv. Alle soppfolk verner tett om sine områder, og fleinfolk er inget unntak. Blås i kompiser som trygler om å bli med, en god fleinåker er en enorm ressurs.

LES OGSÅ: Tripadvisor – vi ble med på sopptur til et hemmelig flein-Mekka

2. Vær forberedt
Ta med noe å plukke i, og plukk riktig sopp. Ekte fleinfolk har selvsagt hjemmestrikket soppkurv, men en papirpose fungerer også. Soppen må ha luft, så dropp plastposer som blir for tette, ellers kommer du hjem med en pose full av psykedelisk slim. Fleinsopp kan ha ulikt utseende, så studér bilder av dem i forkant. Ikke vær en av de mange som plukker feil, selv om de stort sett bare ender med vondt i magen og enorm skuffelse.

3. Gummistøvler og regnbukse

Fleinsopp lever og koser seg i fuktig gress, men det gjør ikke urbane sko. En slette med flein er ofte en gressdekket sølepytt. Ta på deg gummistøvler og en bukse som tåler mye vann så du kan plukke i timevis. Det finnes alltid noen eksemplarer som ikke har blitt funnet enda. Ta med en termos, nyt høstværet og bli en stund.

4. Strekk ut skulder og rygg
Timevis med fremoverlent plukking kan slite på kroppen. Krokete fleinrygg er en vanlig yrkesskade for plukkere. Husk derfor å tøye ut ofte og strekke ryggen ut skikkelig. Slitasjeskader står bare i veien for mer fleinplukking. Benytt anledningen til å komme med noen heftige brøl når du først er i naturen. Slik viser du fleinen hvem som er sjef.

«Flein er neppe magiske, de har ikke følelser eller meninger og vil nok ikke «vise deg veien» til flere sopp om du inntar dem midt i plukkingen.

5. Ta soppen med hjem og tørk den
Dosering er viktig, men vanskelig med sopp som ikke er tørket og veid. Fersk sopp har også mange små søte mark som bor i dem. Ekstra proteiner til tross, ta heller soppen med hjem til din tørre residens. La dem lufttørke på et bakepapir noen timer. Søk opp informasjon om dosering på Erowid. Mange inntar også fleinsopp som te, ved å la dem trekke i vann med en tepose.

6. Dropp soppboka, og lytt til erfarne fleinfolk
De fleste norske soppbøker har ikke bilde av psilocybe semilanceata(spiss fleinsopp), så der er det ikke mye hjelp å få. Bruk derfor bildesøk og ta gjerne med en kompis med erfaring. Lytt alltid til erfarne plukkere om du er usikker på hva du skal se etter, men vær obs på alle mytene som finnes om flein.

7. Drit i mytene
Flein er neppe magiske, de har ikke følelser eller meninger og vil nok ikke «vise deg veien» til flere sopp om du inntar dem midt i plukkingen. Men de inneholder rusmiddelet Psilocybin, som har en unik og interessant neurologisk effekt som også kan være medisinsk nyttig. Dette er mystisk nok uten svulmete mytologi.

8. Vær kompis med lokale folk
Forhold deg kul og verdensvant om du skulle møte på lokale bygdefolk som stiller spørsmål om plukkingen. Vis at du elsker naturen og ikke er gretten. Si at du ser etter sjeldne insekter, at du mistet nøklene på fylla eller at du representerer Fylkesmannen. Velg selv, for de lokale vet hva du driver med uansett. De vet.

X