Årabrots Kjetil Nernes – Nå skal alt ut, you bunch of idiots

Etter strupekreft og påfølgende behandling døde egentlig Årabrots Kjetil Nernes. Men så ble han en fugl føniks. Nå er bandet tilbake med ep-en You Bunch of Idiots og nytt album i løpet av året. Vi tok en prat med Nernes da bandet nylig spilte på festivalen «Only connect: the deep» i Oslo.

Dere har nettopp vært på England-turné med forfatteren John Doran. Hvordan kom dette til?

– John skrev en tekst til EP-en Murder As Art for noen år siden, og teksten han skrev var verdt hele EP-en alene. Etter det spurte John om jeg ville lage musikk til denne turnéen, som skulle være en slags lansering av boka hans, Jolly Lad. Jeg har laget atmosfærer som fungerer som bakteppe til hans lesning, i samarbeid med forskjellige musikere på de forskjellige stedene. Denne konserten i Oslo er avslutningen på dette prosjektet.

Hva tenker du om dynamikken som oppstår mellom opplesningen og musikken din?

– Alt jeg lager er sonisk veldig mørkt. Og tekstene til John er også veldig mørke, men han er samtidig festlig, det er mye morsomt i tekstene hans, så selv om de to delene i utgangspunktet utgjør en supermørk masse, blir det samtidig noe lett over det. Folk ler mye. Her på Only Connect blir det derimot noe annet – her er det jo «the deep» som er tema, så her er det rett til bunns, rett ned i mørket. Vi har fått jobben med å blåse bort hele festivalen, så det er det vi skal forsøke å gjøre. På turnéen skrev John en sånn spell, en trylleformel, som gikk ut på å mane fram et sort hull som vi alle skulle bli slukt opp av på slutten av forestillingen. Så forhåpentligvis skjer det her i «the deep» også.

Er denne typen samarbeid noe du kunne tenke deg å gjøre mer av?

– Årabrot har jo egentlig alltid hatt disse to sidene, både kunstmusikksiden, med filmmusikk til stumfilmer blant annet – og rockeband. Denne tilbøyeligheten til kunsten har alltid ligget latent, så det føles veldig riktig å gjøre det, og jeg tror alltid de to sidene kommer til å være der. På sikt tror jeg også vi vil prøve å føre det mer sammen. Men det er nok et mer langvarig prosjekt.

Forrige utgivelse, EP-en I Modi, var inspirert av et erotisk renessanseverk. Den nye EP-en har du kalt You Bunch of Idiots. Er dette en melding til haterne?

– Nei, «you bunch of idiots» har faktisk et helt annet opphav. Jeg har lenge vært opptatt av Dada og surrealismen. Selv om ikke all den surrealistiske kunsten er like god, er den idémessig veldig interessant. I denne forbindelse har jeg lest mye av den tidlige dadaisten Francis Picabia, og det er der «you bunch of idiots» kommer fra. Ellers er jo denne EP-en den tredje i en slags serie med litt forskjellige temaer; første var Murder is art, der tittelen vel sier det meste om temaet; så var det I Modi, der det kjønnslige og seksuelle er i fokus, mens med denne siste er det punktum finale, her er det ut med gønnerne, trigger happy, kjapt og kontant.

Har sykdommen og behandlingen du var gjennom i fjor preget dette, tror du?

– Ja, tror jeg definitivt. Jeg døde jo der. Sank til havets bunn. Men så kom jeg tilbake igjen, av en eller annen merkverdig grunn. Og jeg vil ikke si at jeg har kommet tilbake med nytt perspektiv, men jeg er nok blitt mer rett på sak. Der det før kanskje var noe jeg holdt igjen, og lot være å gjøre eller si, tenker jeg nå at det bare er å gi jernet, nå skal alt ut, you bunch of idiots.

Det er også et nytt album på vei, fortell litt om det.

På den nye fullengderen har jeg samarbeidet med et stjernelag av musikere: Ted Parsons fra blant andre Swans og Godflesh har spilt trommer, Stephen O’Malley fra Sunn O))) er med, Tuba-Kristoffer Lo fra Highasakite, Erlend Hjelvik fra Kvelertak, i tillegg til Emil Nicolaisen som alltid er med, og Karin Park. Plata blir veldig bra. Jeg tror Årabrot som rockeband gjennom ti år virkelig har kulminert i denne plata her.

Og stemmen holder?

– Ja, merkelig nok er det nesten som den er blitt bedre etter en runde med stråling. Det er rart med det.

Ja, det er jo strålende, bokstavelig talt!
– Bokstavelig talt, ja!

EP-en You Bunch Of Idiots slippes 23. juni på Fysisk Format.

 

X