10 offentlige kunstverk som aldri burde vært laget

Her er endelig NATT&DAGs store kåring av Oslos ti styggeste, offentlige kunstverk!

b
a

Jernet1

Stålet utenfor Thon Hotel Opera

Møt Stålet. En mer selvsentrert og selvgod drittsekk skal du lete lenge etter. Han har akkurat ankommet Thon Hotel Opera etter en reise på øvre middelklasse-billett med SAS, før han bredbent tok opp to seter på Flytoget mens han ladet mobilen. Da han spankulerte nedover Dronning Eufemias gate på vei mot Thon Hotel Opera hadde han tenkt «nå skal det knulles», og idet han setter koffertene ned foran Thon Hotel Opera og lener seg tilbake i den lave kveldsolen, tenker han: «Nå skal det faen meg knulles». Stålet er ikke bare alt som er galt med offentlig kunst, han er også ganske jævla nærme å være alt som er galt med alt, også.

 

Sexleketøy1

Sexleketøyet ved Jernbanetorget

#jegharopplevd å bli overfalt av analkuler utenfor Oslo S.

Nydalen2

Oppnedbjørnen ved Nydalen skole
HVORFOR står en bjørn på hendene og bæsjer utenfor Nydalen skole? Ikke en gang bjørner på sirkus klarer å bæsje mens de står på hendene. Det gir antageligvis barn og ungdom i Nydalen-området et skrudd bilde av virkeligheten. Er det derfor vi har fått Torsdag kveld fra Nydalen? Eller er det TKFN som står bak den bæsjende bjørnen? Hva kom først: Den bæsjende bjørnen eller dritthumoren til gjøglertruppen i TV2? Der har vi noe som er mer interessant å snakke om enn oppnedbjørnen ved Nydalen skole, i hvert fall.

MERK: Her har vi i vår forbløffelse over kunsten utenfor Nydalen skole tatt bilde av en elefant som balanserer på snabelen, og ikke bjørnen som bæsjer. Det beklager vi. Legger likevel med bildet av den snabelbalanserende elefanten, av åpenbare grunner.

 

KingKong2

 

Bruderovet på Løren

Forsøkene på å gjøre Løren til Oslos nye it-bydel fortsetter neste år med Lørenbanen, men enn så lenge er stedet fortsatt mest preget av å være forstaden til Coop Obs! Hypermarked. I sentrum av Løren finner vi den malplasserte Peer Gynt-parken og i den én gigantisk sak som skal forestille bruderovet-scenen fra Ibsens drama, men det er umulig å tenke på noe annet enn King Kong og/eller rohypnol når du ser skulpturens mektige åsyn titte frem bak Peppes Pizza.

bilde-(1)

Slegga som knuser et hakekors

For kort tid siden ble det satt opp en skulptur av en slegge som knuser et hakekors utenfor Østbanehallen. Her er noen mer aktuelle og nærliggende forslag til andre ting Ø-hammeren heller kunne knust: Hele Østbanehallen; trynet til Christian Ringnes, som frykter at den nye statuen vil overskygge «Tigeren» han har donert; «Tigeren» til Christian Ringnes»; Østbanehallen en gang til; masse kronikker – bare generelt masse kronikker … Det beste hadde vært om slegga kunne ha slått ned den statuen av hånden med rose i, som skyter opp av bakken borte på Grønlandsleiret.

Treningsparken1

Treningsparken på hjørnet av Drammensveien og Verkstedveien

En duggfersk sak som ved første øyekast kan se ut som et knippe uskyldige stålformer, men siden de står på Skøyen er det naturligvis treningsapparater skjult som kunst vi snakker om. Drømmen om å ta pull-ups mens du skuer utover en middels trafikkert vei kan nå endelig bli virkelighet. Parken er strategisk plassert rett ved verkstedet til Tesla, så du kan være sikker på at både kroppen og bilen alltid er fullada.

 

StOlavs

Aluminiumsfolien på St. Olavs plass

Vi kunne ønske denne skulpturen hadde forblitt en sammenkrøllet bit aluminiumsfolie på bunnen av papirkurven til byråkraten i Oslo kommune. Det verste med hele dette kunstneriske havariet er egentlig at dette er noe som hadde muligheten til å nå papirkurven: Det er en tanke og en mening bak dette. Titalls kunstner-timer har gått med til å planlegge at dette skal finnes. Etter det har det gått hundretalls byråkrat-timer med til å avgjøre om dette skal bygges. Så har det gått et par bygningsarbeider-timer til å sette opp skiten. Dette er tid ingen av oss får tilbake.

 

DamatilOdda2

Dama til Odda-kunsten på Dælelenga

Om 2000 år, når Oslo ligger i ruiner, kommer arkeologer til å grave frem bildet av dama til Odda, og tenke «siden de har malt henne så stor MÅ hun ha vært en viktig person». Sjelden har vi sett forelskelse fucke et menneske så totalt opp som Odd-Magnus Williamson. Det er ekstra trist at greia er utført som en faksimile av sjablongstil, selv om det ikke er malt med sjablong, på en beliggenhet som på nittitallet huset en del av den feteste graffitien som har blitt malt i Oslo.

 

IsskulpturpaBislett
Isskulpturene i Theresesgate

Da man fjernet parkeringsplassene i Theresesgate ble mange sure. Plasteret på såret: Sceneskift. Det kommunen beskrev som et «pilotprosjekt som utforsker nye rammer for en helhetlig byutvikling» viste seg i realiteten å være et absurdteater av et byutviklingprosjekt så irriterende at alle umiddelbart glemte frustrasjonen over de manglende parkeringsplassene (og var vel sånn sett vellykket). Overdimensjonerte blomsterpotter med lyng plassert midt i veien, fortauene malt i fullstendig unødvendige farger, bord og benker satt ut på steder ingen har lyst til å sitte og ikke minst: tre grelle isskulpturer. En formet som en «ubåt», en annen som et «hjerte» rundt et tre og den siste som en slags fantasifull vorte. Det eneste positive med affæren var at skulpturene smeltet vekk innen uken var omme, og representerer sånn sett de 400.000 mest velanvendte skattekronene på denne lista.

 

Fjellet2

Isfjellet utenfor Operaen

Mer is! Det nye Regjeringskvartalet skal ligne «fjell», operaen er inspirert av en «isbre» og denne flytende skulpturen skal forestille et «isfjell». Når skal vi innse at det å hente inspirasjon til kunst og arkitektur fra det simple faktum at vi holder til på den nordlige halvkule er bittelitt … cheesy? En anelse Provinsielt? De bygger ikke palmeformede offentlige bygg nede på kontinentet bare fordi det er varmt i været, gjør de vel? En skulptur med dårligere selvtillit skal du forresten lete lenge etter. Hun ligger der og overkompenserer og skriker etter oppmerksomhet med sine altfor skarpe vinkler og glitrende flater, for alltid dømt til et liv i skyggen av operaen. Vi håper Color Line snart kan dra en Titanic og shredde over makkverket.

 

Torshovdalen

Hodet i Torshovdalen

Sommeren 2014 ble et sju meter høyt dukkehode i bronse avduket i Torshovdalen av en halvengasjert Fabian Stang foran drøye 50 mennesker som ikke helt forsto hvorfor det var nødvendig med et sju meter høyt dukkehode i Torshovdalen som skremmer livet av folk som må tisse på vei hjem fra byen, særlig med tanke på at det sto en kul dinosaur der før. Det beste/verste med hele sagaen er det lille amfiet som er plassert så tett inntil hodet at du stirrer rett inn i bakhodet til offentlige kunstkroner. Vi lar NRK Østlandssendingen avslutte med en presis analyse: «Skulpturen er tom inni, og har plass til store tanker. Hva enn man tenker om hodet, kommer det fra ens eget hode».

 

Har du sett et offentlig kunstverk som er ENDA jævligere enn de ti heldige bevilgningene på denne lista? For vi er alltid åpne for dårlige forslag!