Tårer for Tronsmo: Vi spurte kultureliten

Tronsmo flytter. Hovedstaden bader i de pårørtes tårer. Vi tok en prat med noen av de som sliter mest.

b
a

Ou, folkens! Hold godt fast på tobakkseskene! Turbokapitlistene i Entra Eiendom har nemlig bestemt seg for å ikke fornye leiekontrakten til den sagnomsuste BOKSJAPPA Tronsmo på Tullinløkka. Buhu, de må finne nye lokaler og greier. Reaksjonene lot ikke vente på seg – en rekke kulturugler på ca 100 år bombet feeden vår med tl;dr-kommentarer, sannsynligvis om hvor trist dette var, og at vennene deres i Berlin og Ny York ler av oss her på Anderledesbjerget til Anderledes Anundsen (ifølge ryktene diskuterer eksilregjeringen i Berlin nå å ty til våpen, men en anstøtesten mellom Cornelius «Sjakalen» Jakhelln og Audun «Bror nr 1» Lindholm pga deres ulike syn på Tronsmos beat-litteratur-utvalg forsinker krigsprosessen).

Men hva synes egentlig vennene VÅRE? Og er det noen som i blodtåka har fått med seg at Tronsmo faktisk ikke legges ned, men bare flytter fra et lokale til et annet, noe som må sies å være relativt normalt? Vi tok en spasertur på facebookchat for å finne ut!

Birger Emanuelsen
Prisvinnende forfatter og tidligere forlagsredaktør på Cappelen Damm

Hva betyr Tronsmo for deg?
– Tronsmo er en sjeldenhet, nemlig et fenomen som lever opp til myten om seg selv. Litt som Grand Canyon og Per Valebrokk. Samtidig er det noe mer enn et fenomen, nemlig noe håndfast og helt konkret: en nesten perfekt bokhandel. Jeg har funnet flere bøker her enn noe annet sted.

Hvorfor er folk på sosiale medier så sinte nå?
– Folk er sinte hele tiden, og Tronsmo er perfekt. Engasjement for nothing and likes for free. Men det er klart, Tronsmo betyr veldig mye for mange skriveføre folk. Det er dessuten rent objektivt sant at butikken holder skyhøy kvalitet. Den blir symbolet på en samfunnsutvikling som skremmer mange, nemlig et samfunn hvor det mediokre og slappe vinner terreng under en «frihet til å være like jævla kjedelige»-fane.

Hvem kan ta over arven etter Tronsmo?
– Arven etter Tronsmo. Før vi kommer dit må vi ta en omvei: situasjonen er en glimrende anledning for å teste det private kulturengasjementet, som regjeringen og folk som Knut Olav Åmås snakker om. Dette er kanarifuglen i gruva-testen. Om ikke sivilsamfunnet klarer å ta vare på Tronsmo i en eller annen form, er det rett som Thatcher (aldri) sa: There is no such thing as society.

vingerAudun Vinger
Musikkjournalist i Dagens Næringsliv, DJ, tidligere redaktør for Vinduet

Hvorfor dette voldsomme hylekoret?
– Det kan virke voldsomt, men blir en stor symbolsak for mange. Det er et sted jeg forbinder med Oslo, rett og slett. På grunn av førti års kamp blir man liksom en del av historien av å gå inn der, det er dessuten et sted å være stolt av og noe å vise til besøkende («wow, we don’t have shops like that in New York anymore».) Sentrumsbeliggenheten er også veldig viktig, vil jeg si. Det er meget få bokhandler med nye bøker det ikke er ubehagelig å gå inn i nå. Bislett Bok er vel den eneste.

Hvem er det typiske Tronsmo-klientellet?
– Akademikere som er nede på sin tredje kone, kvinnelige NATT&DAG-lesere og småstoffskribenter. I det hele tatt ungt klientell, vil jeg si. Det fungerer som et gateuniversitet, og på grunn av rockebøkene og tegneseriene og graffitibøkene tror jeg også det virker som en inngangsport til en litteratur kundene ikke ville blitt eksponert for ellers. Føler at det venstresidebokhandel-imaget er noe oversolgt, men en viss antikapitalistisk front er det jo fortsatt — de ønsker å selge en viss type bøker, nærmest av overbevisningsgrunner, ikke først og fremst politiske men litterære, på bekostning av andre bøker som jo sikkert kunne gitt mer klingende mynt i kassa. Men de er flinke til å sende kunder ned på Norli noen hundre meter unna for de mer vanlige bøkene.

Hvor skal man gå for å bli «skjelt ut av Pushwagner nå»?
– Tronsmo har (dessverre) vært med på å breake Pushwagner på nytt, men føler ikke det er deres største legacy. Altså, det er fullt mulig å få tak i bøker på Amazon og andre måter, men Tronsmo er noe mer enn bare et sted å handle bøker. Det er urban kultur manifestert i en butikk. Det er ikke først og fremst av nostalgiske hensyn, det er fordi stedet har vist evne til fornyelse og fordi det har vist seg relevant for nye generasjoner osloboere. Oslo vil bli døvere uten, rett og slett.

Tronsmo står for en øvre middelkultur som kan virke livsstilsorientert, men som fyller en meget viktig funksjon i dannelsen og i dagliglivet.f

smilegiftOnklP
Rapper og litteratur-connouiseur

Hva var det beste med tronsmo?
– Utvalget seff, og personalet! De kan berike livet ditt kjapt, bare du gir dem et navn eller et stikkord. Kom dit pga Bukowski og har aldri gått tomhendt ut av sjappa

Hvilken bok kjøpte du der sist?
Noe av Don Winslow og noe random fra krim-hylla som virket fett. Krim-avdelingen er bad ass!

Før kunne vi bla i blader på tronsmo kjøpe cans på blackout og drikke øl på Barongsai, hvor skal graffkidsa henge i 2015?
Kanskje de skal henge i tog-yardene og drikke der? Neida. Hva med Møllers? Møtte mye writere der før. Ikke spør meg, jeg skriver navnet mitt som en 7-åring.

Erle Marie Sørheim
Kulturjournalist bosatt i Berlin og forfatter av Berlin: 100 unike opplevelser

Hvor ille er det EGENTLIG at tronsmo legges ned, det virker som de fleste medlemmene av hylekoret er langt over middagshøyden relevansmessig, er ikke kidsa mer opptatt av andre ting som feks internett?

– Nå er det jo ikke sikkert at Tronsmo legges ned, men skulle de gjøre det er det selvfølgelig ille for Oslo. Da jeg jobbet på Tronsmo var gjennomsnittsalderen overhodet ikke veldig høy på kundene. Det var veldig mange unge som åpenbart la inn Tronsmo som en del av en førstedate så jeg tror disse kidsa vil slite nå. Foran musikkhylla til Tronsmo er det for eksempel fort gjort å skjønne om daten er noe å spare på eller ei.

Har du en god nachspiel historie fra etter stengetid?
– Ja, det har jeg i grunn, men jeg er litt usikker på hva jeg skal dele her… når man får irettesetelse av sjefen i ettertid er det kanskje også innforstått at man ikke skal plapre om det. Men en gang vi hadde julebord falt en tidligere ansatt over begge kortstativene, det ble en litt kjedelig opplukkingsjobb på oss andre, vedkommende var selvfølgelig for full til å hjelpe til.

Steffen Kverneland lurer på HVOR man skal gå for å bli skjelt ut av Pushwagner nå som Tronsmo legges ned. Har du noen forslag?
– Kunstnernes Hus må vel fortsatt kunne la Push skjelle ut folk der? Men det er jo synd at han ikke skal få lov til å holde tirader på Tronsmo lenger.

2015-03-13_04-51-03

Foto: Svein Strømmen

CELT ALL CREW
legendarisk Oslo-writer

Har du fått med deg at Tronsmo nå legges ned?
– Ja, trist. Sist jeg var der kjøpte jeg Gutta-boka til Jokke. May Irene Aasen og Valentinerne signerte der. God stemning. Trist at samfunnet nå snart kun består av kjeder.

Øyvind Faro
Forlagsredaktør i Aschehoug

Hvor ille er det EGENTLIG at tronsmo legges ned, det virker som de fleste medlemmene av hylekoret er langt over middagshøyden relevansmessig, er ikke kidsa mer opptatt av andre ting som feks internett?

– Jeg tror hylekoret omfatter langt flere enn de som er middagshøyden. Hvis du er innom Tronsmo jevnlig vil du se at det kryr av wannabe-voksne, unge forfatterspirer og hipstere, og småunger en masse når det er tegneseriesigneringer. De kommer på banen etter hvert.

Har du en god nachspiel historie fra etter stengetid?
Har en bra fra lansering av min forfatter Lars Ove Seljestad som leste dikt med akkompagnement av Karl Seglem på bukkehorn. Det var folksomt og mye ledninger mellom reolene og jeg greid å rive ned forsterkeren til Seglem. Det ble mye styr.

Kverneland lurer på HVOR man skal gå for å bli skjelt ut av Pushwagner nå som Tronsmo legges ned. Har du noen forslag?
– Sist jeg så Pushwagner var utenfor Coop mellom Hoffsveien og Silkestrå.

Gaute Drevdal
Daglig leder i SMUG AS

Bryr KIDSA seg egentlig om Tronsmo?
Hva er det for et dustespørsmål? Kidsa er en størrelse som forandrer seg hele tiden. Enten gjør man noe man synes er bra og riktig og som man har troa på, eller så lar man være. Hvis alt her i verden skal være en popularitetskonkurranse for å tekkes kidsa, og unge folk ikke får noe å strekke seg etter, så vil ungdomskulturen visne hen, og sånne som deg og meg sitte igjen med definisjonsmakten. Grøss. Men ja, en god del kids i Oslo bryr seg om Tronsmo.

Hvordan ville du oppsummert klientellet på Tronsmo i 1-2 setninger?
– Litt lavere enn gjennomsnittet, litt penere enn gjennomsnittet og oftere med et litt større ordforråd enn gjennomsnittet.

Audun Vinger antyder at det er et slags dannelses-observatorium for unge mennesker, MON vi kan få litt konflikt mellom dere her?
– Siden bokhyllene er så hardt (og så bra) kuratert er det vel større sjanse for at man tilegner seg en slags Tronsmo-dannelse enn det er for at man tilegner seg en ARK-dannelse. Går du inn på ARK kan egentlig hva som helst skje. På Tronsmo vet du at det kommer til å ende helt ålreit, selv om midlertidig skulle forville deg inn i en Noam Chomsky-pamflett.

11043013_10152762620951342_6446476500497477847_n