Premiere: Jenny Hval «That Battle Is Over»

Feminismen og sosialismen er en saga blott, synger Jenny Hval.

b
a

– «That Battle Is Over» kom ut av et ønske om å lage musikk ved å synge karaoke. Det ble en slags stygg Fiona Apple-karaoke-session, eller en langstrakt utgave av George Michael’s «Freedom ‘90», sier Hval om den første singelen fra det kommende albumet Apocalypse Girl.

At George Michael og karaoke er to sentrale ingredienser i Hvals formidable bakverk av eksplosiv detaljrikdom, underfundige lyrikk og tidvis uutgrunnelige libretto kommer kanskje som en overraskelse på noen, men det er nettopp denne miksturen av det høytravende og banale som er selve essensen av Hvals virke. Med innlemmelse av både bøker, lydinstallasjoner og samarbeid med poeter og billedkunstnere i popmusikken, er Hval kanskje Norges fremste på utstrakt virksomhet.

Likevel: det lar seg vanskelig gjøre å spore snev av karaokens ubarmhjertige natur eller George Michaels flamboyante åttitallsdestilat i «That Battle Is Over», som snarere er en vellykket pastisj på Cocteau Twins, og forsøksvise diagnoser på vår begredelige samtid: «feminism is over, socialism is over, say I can consume what I want now?», spør Hval.

– Utover det vil jeg ikke si så mye om bakgrunnen for låta. Mange av mine låter er flate, det jeg sier i selve teksten er nok. For jeg tenker at det å tenke at det ligger noe bakenfor blir kunstig. Det gir både låta og lytteren mindre verdi.

Jenny Hval turnerer for tiden med St.Vincent og snart Perfume Genius.

Apocalypse Girl slippes 8. juni i Norge, på den blodferske labelen Su Tissue Records.