Offerlam à la Åkesson eller Sandbergs vellagrede tristesse? Her er oppskrift på påskens beste offerlam!

Bon appétit!

b
a

Det er påske. Det er påskeegg. Det er Jesu’ korsfestelse. Og det er smekre lam på tallerkenen. Påskelammet er tuftet på en eldgammel offertradisjon som stammer fra da jødene ofret og spiste et lam dagen før påskefesten. Men selv om tradisjonen opphørte under tempelets fall i 70. e.Kr, kan det synes at noen nye offerlam igjen er oss født. NATT&DAGs gastronomiske fløy har saumfart nettet for påskens aller beste offerlamoppskrifter.

Hakuna stigmata! Ta en pause fra å fossblø fra ankler og håndflater, og heng fingrene i disse påskeoppskriftene.

OFFERLAM À LA JIMMIE ÅKESSON

Du trenger: Ett stort og mørt offerlam, rikelig med brun saus.

Tilberedning: Her er råvaren alfa omega, men ikke vær redd for å velge et tilsynelatende råttent eksemplar. Jimmie Åkesson mørnes i eget fett i ti minutter, grilles deretter på høy temperatur de ti neste. Spe på med kraft utskilt av Åkesson selv, som har ligget og godgjort under lokk i en trykkoker (viktig at dette er helt tett!) et par år i en kjølig offentlighet. La offerlammet hvile noen dager for ekstra bitterhet. Det er i det hele tatt lite som slår svensk offerlam. For feinschmeckere kan det være verdt å investere i avansert utstyr som egen «åsiktskorridor».

Foto: SVT.se

Foto: SVT.se

PER SANDBERGS OFFERLAM PÅ EN SENG AV VELLAGRET TRISTESSE

Du trenger: Lemenkjøtt kokt i svak regjering, overmoden bitterhet.

Tilberedning: Begynn med å velge råvarer. Vi valgte oss et fett stykke av kjøttvekta i en Skavlan-episode fra 2013, der diskusjonen dreide seg rundt den samksforsterkende verdidebatten. La så kjøttet mørnes i en marinade bestående av en deciliter innestengt sinne, femti spiseskjeer forsinkede reaksjoner og tre liter salte tårer. Når lammet har marinert tilstrekkelig, setter man det inn i ovnen på varmluft og 900 grader celsius, og lar det steke i to år. Spe på med rikelig valgflesk for ekstra god smak de siste ti minuttene av steketiden. Ta lammet ut når «Skavlans kroppsspråk, arroganse, (og) hans tydelige fordommer» igjen er aktuelle, men ikke la det hvile under folie – det er viktig at det glovarme lammet imploderer i offentligheten idet kjøttet reagerer på temperaturforskjellene.

Skjermbilde 2015-03-30 kl. 18.28.28

VOILA! Dette kan du fint servere til både svigers og venner. Skjermdump: VG.no

EKSTRA MILD PÅSKEKYLLING PÅ AMERIKANSK VIS

Du trenger: Hvite og magre kyllinglår, bittelitt eksotisk krydder og en raus dose selvrettferdighet.

Tilberedning: Denne milde retten er eksepsjonell skånsom mot ganen, men her gjelder det å være forsiktig: Den krever ekstremt skånsom behandling! Tilberedning er i seg selv meget enkel – dette kan hvem som helst få det til! – men det er likevel viktig å følge oppskriften nøye. Det går nemlig veldig raskt helt galt om man ikke gjør NØYAKTIG som det står. Dette er ikke retten for deg som liker å prøve nye ting eller å tenke utenfor boksen.

Skjermbilde 2015-03-30 kl. 18.31.52

Skjermdump: Twitter.com

SAUTERT OFFERLAM GLASERT I TYBRING-GJEDDES HEMMELIGE SAUS

Du trenger: Råvarer med masse allergener – her er det om å gjøre å bli syk av alt du fortærer.

Tilberedning: Denne offerlamoppskriften regnes for å være en delikatesse, og retten vil gjøre deg til festens midtpunkt! Unn både deg og dine venner dette lekre festmåltidet, og senk skuldrene: dette lammet lager seg selv! Ikke vær redd for at retten kan være sykdomfremkallende, det sauterte offerlammet er som fugufisk, og nytes best ved at man skjærer kjøttet nærmest mulig giften. For å gjøre kjøtte ekstra mørt, er det viktig å legge det ut i den Norske offentligheten. Der kan det langtidstrakasseres og mørbankes av venstresiden. Dette gir deg dessuten tid og rom til å hamre ut Facebook-innlegg i mellomtiden. Multitasking! Strø så Marie Simonsens spesialsalt i kjøttet, før du setter den inn i ovnen på nederste rille seksti minutter. Forsøk dog å presentere retten på enklest mulig måte, du vil nødig bli oppfattet som en vulgær elitist.

Skjermdump: Facebook.com

Skjermdump: Facebook.com

FREIAS MELKESJOKOLADE MED BRUKERGENERERT PALMEOLJEFYLL

Du trenger: En sleiv naivitet, gode intensjoner og lite innsikt i sosiale medier.

Tilbredning: Invitér Saksynt-blogger Gunnar Tjomlid og rosablogger Sophie Elise på middag. Det fine med denne desserten er at alle kan bidra, og at du selv kan sette deg tilbake og vente til det bobler over. Først da kan du fortelle gjestene at «det egentlig skulle være koselig og hyggelig» men at noen ødela og at  joda, noe lukter svidd, men at det er fint om de gidder å instagramme #Detnære når de går hjem for kvelden.

Skjermdump Kampanje.no

Skjermdump: Kampanje.no