Hvordan bli husket for Oscar-takketalen? 10 tips til Morten Tyldum og Torill Kove

Søndag er det duket for Oscar-utdeling, og to norske regissører sitter i salen med tale på innerlomma. Hva skal Torill Kove og Morten Tyldum gjøre for å skille seg ut i mengden av intetsigende taler? Vi har fasiten.

b
a

Når Torill Kove og Morten Tyldum setter seg i setene sine i Dolby Theatre natt til mandag norsk tid, er det med vissheten om at de allerede har vunnet goodiebags med vibrator og fransk middelhavssalt til 11 000 kroner – blant annet – men begge håper nok også på å få tre opp på scenen og raske med seg en statuett. Forhåpentligvis har begge begynt å forberede takketaler, og hvis Kove og Tyldum ønsker å skille seg ut blant til sammen 24 taler, burde de lære av gjengen under. Her er 10 taler som har gått inn i historiebøkene, med 10 tips og triks for å bli husket:

10. Være verdens lykkeligste
Da Roberto Benigni mottok en høyst velfortjent statuett for sin innsats i Livet er herlig fra 1997, ble det nesten for mye for mannen. Det ble klatring på seter, skryt av oppvekst i fattigdom, gråtende Sophia Loren og genuin, euforisk glede – alt på nokså stotrende engelsk med italiensk aksent.

9. Bli sippete (men ikke overdriv)
Halle Berry var den første afroamerikaneren til å vinne prisen for beste kvinnelige hovedrolle da hun mottok prisen for Monster´s Ball fra 2001. Berry virket å være i sjokktilstand da navnet hennes ble lest opp av utdeler Russell Crowe, og tok som seg hør og bør til tårene. Men etter hvert som minuttene tikket avgårde, virket den konstante hulkingen mer og mer påtatt, og Berry begynte å fremstå som hun hadde gått igjennom samtlige utfordringer i verden for å havne på scenen i Dolby Theatre. Alt med måte, Berry!

8. Kline med utdeleren
I 2003, året etter Berry mottok sin Oscar, var det hun som skulle dele ut prisen for beste mannlige hovedrolle, og sannelig havnet hun ikke i oppmerksomhetens vugge igjen. Da Adrien Brody kom på scenen for å hylles for sin rolle i Roman Polanskis Pianisten tok han like godt tak i utdeleren for litt skikkelig klinings.

7. Være selvgod
Under utdelingen i 1985 var kampen om beste kvinnelige hovedrolle usedvanlig hard, med storheter som Sissy Spacek, Vanessa Redgrave og Jessica Lange blant de nominerte. Det kom nok som et sjokk for mange at det var  Sally Fields navn som stod skrevet på lappen i utdeler Robert Duvalls forgylte konvolutt. For de ovennevnte stjernene må det ha føltes ekstra bittert å tape prisen da Field lirte av seg frasen: «I cant deny the fact that you like me, right now, you really like me». 

6. Implisere incestuøse forhold (NB! For viderekomne)
Problemet når du begynner å takke mange ved navn er at du lett kan finne på å glemme noen viktige personer. Angelina Jolie takket ikke sin daværende ektemann Billy Bob Thornton da hun vant beste kvinnelige birolle for sin rolle i Girl, Interupted, ved utdelingen i 2000. Den hun derimot takket var sin bror, som hun fortalte et paralysert publikum at hun var svært forelsket i for øyeblikket. Ryktene om et usunt søskenforhold ble ytterligere forsterket av noen solide kyss etter selve utdelingen var ferdig.

5. Sende en  indianer for å motta prisen
Da Marlon Brando vant sin andre Oscar for rollen som Vito Corleone i den første Gudfaren-filmen møtte han ikke opp, og sendte i sitt sted Sacheen Littlefeather for å ikke ta i mot prisen og heller tale indianernes sak. Det ble ikke særlig godt mottatt hos et til dels svært konservativt publikum, og uttalte republikanere som John Wayne ble virkelig rasende. I ettertid ble det sådd tvil rundt hvorvidt Littlefeather i det hele tatt var indianer, og hun stilte opp naken i Playboy i tumultene i etterkant for å… tja, svare på anklagene? Oscar-statuetten som Brando ikke tok imot endte visstnok opp hjemme hos Roger Moore, som var satt til å dele ut prisen sammen med Liv Ullmann.

4. Slå politisk mynt
Dokumentarfilmskaper Michael Moore er ikke den eneste som har brukt Dolby Theatre for å fremme et politisk budskap. Både ovennevnte Marlon Brando og Vanessa Redgrave har gjort det, med mer eller mindre hell. Da Moore gikk hardt ut mot daværende president George W. Bush fra scenen, ble han i hvert fall møtt med høylytt buing fra salen.

3. Tro du har vunnet når du ikke har vunnet
Ved utdelingen i 1934 trodde regissør Frank Capra han hadde vunnet prisen for beste regi da utdeler Will Rogers ropte «Come and get it, Frank!» fra scenen, og Capra reiste seg henrykt fra setet sitt. Problemet oppstod da det viste seg at det var Frank Lloyd som hadde vunnet prisen. Dette problemet oppstår nok heldigvis ikke for verken Morten eller Torill.

caprafrank1

2. Være gammel og ta push-ups
Den noe glemte Jack Palance var en slugger av den gamle skolen. Da han overraskende vant en statuett ved den 64. utdelingen i en alder av 71 startet han talen sin med frasen «Billy Crystal? I crap bigger than him» om Oscar-verten Billy Crystal. Deretter la han seg ned for å ta push-ups med en hånd.

1. Vær død når utdelingen avholdes
Hele 14 personer har vunnet Oscar-priser posthumt, inkludert Peter Finch for beste mannlige hovedrolle for Network og Heath Ledger for beste mannlige birolle i The Dark Knight. Det anbefales absolutt ikke, men et dødsfall setter utvilsomt en ekstra spiss på talen.

 

Alfred Hitchcock viser for øvrig her hvordan enhver pris burde tas i mot.