Fire filmhøydepunkter for februar

Bjørn Floberg spiller mot Colin Firth i gladvoldfilm, kritikerroste Birdman er endelig premiereklar på norsk kino, og entusiaster må ta et vanskelig festivalvalg: Chateau Neuf eller Berlin?

b
a

Januar var en måned spekket av interessante kinopremierer. Den norske kinofaunaen er noe magrere i februar, men noen lysglimt er det. Her er fire filmatiske høydepunkter i februar:

Kingsman: The Secret Service
Kingsman er en smakfull sjangerblanding av den klassiske spionfilmen og den ultrastilistiske gladvolden som regissør Matthew Vaughn fikk stor suksess med i Kick-Ass i 2010. Den har dessuten maktet å gjøre Colin Firth til en topptrent gentlemanspion. Filmen tar for seg den småkriminelle ungutten Eggsys (Taron Egerton) vei til å gå i sin avdøde fars fotspor og bli topphemmelig spion med Savile Row-dress og Roger Moore-sjarm. På veien blir han lært opp av den aldrende spionen Harry Hart/Galahad (Firth), samt gadgetmannen Merlin (Mark Strong) og lederen for det hele Arthur (Michael Caine). Sammen må de stoppe en dødsrik dataekspert (Samuel L. Jackson) fra å utslette store deler av menneskeheten. Se  opp for Mark Hamill (!) og Bjørn Floberg (!!) i mindre roller. Premiere 27. februar.

Birdman
Birdman blir etter alle solemerker nok en suksess for mexicanske Alejandro Gonzales Iñárritu (Elskede Kjøtere, Babel, Biutiful)og et ordentlig comeback for den noe glemte Michael Keaton. Han spiller rollen som den fallerte skuespilleren Riggan, en skuespiller som for alltid vil være kjent som actionhelten Birdman (slik Keaton er forbundet med Batman-rollen), men som selv ønsker å rette opp ryktet sitt med en vilt ambisiøst prosjekt på Broadway. Med på laget er folk som Emma Roberts, Edvard Norton og Naomi Watts, og filmen har blitt nominert til hele ni Oscar-statuetter. Premiere 6. februar på norske kinoer.

16mm-festivalen
Oslo-studentenes filmklubb Cinema Neuf gjør mye bra, uten at det alltid kommer til overflaten. 16mm-festivalen er et ekstra bra arrangement som flere enn de faste filmklubbgjengangerne fortjener å få med seg. Minifestivalen går av stabelen 6. og 7. februar, og tilbyr i alt seks filmer i 16mm-formatet. Fredagen kickstarter med Francois Truffauts beste film På vei mot livet klokken 18.00. Videre fortsetter det med Jean Gabin i storslag i Tåkekaien fra 1938, før Carl Theodor Dreyers Jeanne D´Arc blir akkompagnert av bandet Antler på slutten av kvelden.

Programmet fortsetter lørdag med John Hustons Skatten i Sierra Madre, gamlefar Vennerøds Støv på hjernen og avsluttes med stumfilmkonsert med bandet Karokh til bildene fra Walter Ruttmans BerlinLes mer her!

10557778_10152546464326423_4018415611120312174_o

Berlinalen 2015
Tradisjonen tro avholdes en av «de fire store» filmfestivalene i Tysklands hovedstad i februar måned. I år er det 64 år siden den første utgaven av festivalen gikk av stabelen i et nokså utbombet Berlin. Årets festival har et uhyre sterkt hovedprogram. Veteraner som Peter Greenaway, Werner Herzog og Terrence Malick er alle med i konkurransen om den høythengende Gullbjørnen, med henholdsvis Eisenstein in Guanajuato, Queen of the Desert og Knight of Cups. I årets jury sitter skikkelser som Bong Joon-ho, Audrey Tautou og Matthew Weiner. Festivalen foregår i perioden 5. til 15. februar.

Eisenstein

Fra Peter Greenaways Berlin-aktuelle «Eisenstein in Guanajuato»