Ukas High Five: Martin Beyer Olsen og humorfestivalen Crap Åppå Park

Martin Beyer Olsen håper på aids og slapstick under årets utgave av humorfestivalen Crap Åppå Park.

b
a

Hver uke high fiver NATT&DAG noen som fortjener det – og spør om det du ikke visste du lurte på.

Martin Beyer Olsen er kjent fra flere P3-programmer, TV-programmet «Beyer og Berrum» sammen med Lars Berrum og som medarrangør for humorfestivalen Crap Åppå Park, som startet tirsdag med den amerikanske komistjernen Reggie Watts som førstemann ut.

Gratulerer med trekkplaster Reggie Watts! Han presenteres av dere som impro-artist, komisk beatboxer, og loop-pedal-arbeider. En slags herlig blanding av Jan-Paul Brekke, Stian Blipp og Jarle Bernhoft?

– Ja, bare at han har knuste briller, sleevetattoos og akademisk utdannelse. Og: tusen takk! Som trekkplaster gjorde han jobben i går, tirsdag, og trakk fullt hus.

LOOP-o-lemma: Bo i kollektiv med Stian Blipp eller alltid måtte reise med Bernhoft-trikken når du reiser kollektivt?  

– Ah, gleden av å våkne til human wobbly bass hver dag eller soule seg gjennom byen? Må bli soul, som kanskje gjør det mer moralsk riktig å snike etter en stund.

(Artikkelen fortsetter under bildet av Bernhoft-trikken)

TRIKKESOULFØR: Jarle Bernhoft lanserte like så godt albumet sitt på en trikk. Foto: SKJERMDUMP, AFTENPOSTEN-TV

TRIKKESOULFØR: Jarle Bernhoft lanserte like så godt albumet sitt på en trikk. Foto: SKJERMDUMP, AFTENPOSTEN-TV

Mange velkjente og gode norske komikere på plakaten, men også noen mer ukjente utlendinger de neste dagene. Hvem er best?

– Andy Zaltzman på lørdag er en premissleverandør av smart og lystbetont satire. Han kommer med showet «Satirist for hire» hvor folk kan sende han ønsker på temaer han skal snakke om. Podcastkompis med John Oliver, som jo også gjør det tålelig greit på Late Night himmelen i USA om dagen. … og Bob Slayer kommer fredag. En mann som er blitt bannet fra Latter for alltid. Verdens snilleste fyr. Sjekk det ut. Late Night showet på Crap, fredag.

Festivalen varer helt til lørdag, og du kan se hele programmet på Craps egne sider.

I fjor avslørte Morten Ramm private detaljer om bryllupet sitt, i tillegg til å «levere flere godbiter til ellevill latter blant publikum», ifølge SE&HØR. Hvordan skal dere toppe den tabloide godbiten i år?

– Crap er jo det opplagte innhøstingsstedet for godt kjendisstoff for kulørt presse. Er spent på årets avsløringer selv. Personlig håper jeg på aids og slapstick. Ellevilt blir det uansett.

Hva synes du om Latter Live, egentlig? Er det den buldrende latteren etter «Brune Rudberg»-vitsen til Jonna Strømme som er lyden av norsk humor 2015?

– Det er i alle fall lyden av norsk publikum. Der og da. Kan oppleves noe dissonant til tider. Live standup handler om øyeblikket og atmosfæren i rommet der og da. Men lyd er det. Massevis. Det er dessverre lite lårklasking i det brede lag på snirklevitser og meta om dagen. Men vi kommer dit. Prøver i alle fall. Jeg har tro på at den gode standupen kommer gjennom uansett publikum og medium. Live standup via TV er uansett en vanskelig nøtt å knekke. Mitt tips er Stewart Lees Alternative Comedy Experience. Aller helst, gå og se live!

Hva er lyden av norsk humor 2015? Eller: Hvem er ikke med i år, en kommer til å være med neste år?

– Jeg synes det er mye gøy som skjer på scenene. Som på Loco Dienstag på Teaterkjeller’n, Laugh på Sawol, Josefines og Prøverøret på Dattera i tillegg til Crap åppå Park. Vil jo oppfordre folk til å gå og se Amir Asgharnejad, Odin Eiriksson, Vegar Tryggeseid, Jørgen EP, Henrik Fladseth, Daniel Simonsen, Hans Magne Skard for å nevne noen som kanskje ikke alle vet hvem er. De utøver humor med sjel, hjerte og viktigst: humor.

LES OGSÅ: Latter Live – NRKs halvhjertede satsing på humor