Lene Therese Teigen: – Kjærligheten må oppleves. Vi skal jo allikevel dø

Gjendiktningen av Euripides’ greske klassiker Medealand fra 431 f.Kr. viser oss hvordan alt kan gå til helvete. Fortjener stykket pris for årets scenekunst i Bergen?

b
a

Les begrunnelsen for nominasjonen og stem på din favoritt til Årets Scenekunst her.

Hvorfor er Medealand nominert til Årets Scenekunst i Bergen?

– I Medealand var det en gjeng med fantastiske skuespillere med Ida Cecilie Klem som Medea og Ane Skumsvoll som gudinne-psykiater i spissen. Men det var hele ensemblet som i fellesskap gjorde forestillingen verdig en nominasjon. De samarbeidet veldig bra og gjorde forestillingen ny hver kveld – det merket nok publikum! Så hadde vi et magisk scenerom skapt av Åse Hegrenes og en veldig kul tekst der den klassiske Medeamyten møtte samtiden med psykiatri og solbriller. Og mye bra musikk.

Hvem andre BURDE vært nominert til Årets Scenekunst?

– Carte Blanche med A collection of Short Stories.

Medea satser alt på kjærligheten i Medealand. Er moralen i historien at man aldri bør satse på kjærlighet?

– Finnes ingen moral. Alt går til helvete.

Hva er det beste dere har sett/hørt i år?

– «Vader» med det belgiske kompaniet Peeping Tom.

Og det verste?

– «Et Drømspill» på Nationaltheatret, regi Calixto Bieito

Er Jason som forlater Medea i forestillingen er real kølle?

– Jason er en mann som har behov for makt og berømmelse og som derfor tar noen ganske egoistiske valg. Medea, kona hans, er fra et annet land og har ikke stort nettverk der de bor. Derfor blir hun ekstra sårbar når han velger å forlate henne. Jason klarer ikke å sette seg inn i hennes galskap og blir dermed til en drittsekk. Han orker ikke det komplekse og vil ha det enkle. Litt kølle, men ikke ond.

Hva skal dere gjøre med prisen om dere vinner?

– Rope ut fra alle fjell rundt hvor glade vi er for prisen. Og lage nye scenekunstprosjekter med all goodwill som oppstår.

Det er mye mørke i Medealand. Skal dere sette opp noe lystigere i 2015?

– I 2015 er det premiere på Nattdagbok, et stykke jeg skriver og regisserer for teaterskolen på HiNT, der tretten talentfulle avgangsstudenter får boltre seg i spesialskrevne roller. Der blir det litt mer humor enn i Medealand. På DNS blir det for øvrig både lystig og mørkt i 2015 … Jeg gleder meg til Othello i regi av Stein Winge.

Et lite gresk dilemma på tampen: Aldri oppleve kjærlighet eller bli knust av den på det mest nådeløse vis?

– Kjærligheten må oppleves. Vi skal jo allikevel dø.

Hvem mener du bør få Bergenprisen for beste scenekunst? Stem på dine favoritter her. Se også de nominerte til Osloprisen, Trondheimprisen og Stavangerprisen.

bergenprisen_FB2