Kommentar: NRKs halvhjertede satsing på humor

Problemet med NRKs nye humorsatsing Latter Live er ikke at komikerne er umorsomme, men at Latter Live er NRKs nye humorsatsing.

b
a

I går startet «NRKs nye humorsatsing» Latter Live, hvor seeren «får være med Norges morsomste standupkomikere både på og bak scenen på Latter på Aker Brygge».

Første episode viste oss dette: Stian Blipp fortsatt kan gjøre utrolige ting med munnen – bortsett fra å være morsom; Cecilie Steinmann Nees er fortsatt en blanding av Linn Skåber og Hege Schøyen; og tidligere verdensrekordholder i stand up Hans Morten Hansen (38 timer og 16 minutter) viser at det fortsatt ikke er lengden det går ut på, men hvordan man bruker den …

Haha! Antydninger til litt rølpete Latter Live-humor må man få by på. Problemet oppstår når det blir for mye. Gårsdagens Latter Live var den første av åtte episoder, og hele 48 komikere skal bidra utover vinteren. Betyr det nye fjes og frisk ny humor? Nei, med noen få unntak betyr det at det snart er Jon Niklas Rønnings tur. Så Øyvind Loven. Jonas Rønning. Marit Voldsæter. Jonas Kinge Bergland. Lisa Tønne. Jon Schau. Nils Ole Oftebro.

Tommy Steine. Helt seriøst: Tommy Steine.

Seertallene kommer sikkert til å være ok. Humor er jo som baken: Den baserer seg ofte på gjennkjennelige ordspråk og buskis-referanser. Det at flesteparten av komikerne på Latter Live ikke er spesielt morsomme eller relevante er heller ikke det største ankepunktet mot programmet. Dét er at Latter Live er NRKs nye humorsatsing, og at denne satsingen ikke skiller seg nevneverdig fra andre halvhjertede humorsatsinger fra NRK den siste tiden. Som trofast lisensbetaler forventer man at NRK i det minste skal bruke 1 av 4 kanaler (nett-tv medregnet) til å sende noe interessant humor som både er morsom og (relativt) ny. (Og ikke våg å nevne Adventslekene.)

NRK er Norges desidert mektigste mediegigant, men velger å satse på det trygge, og kommer nok til å angre på det i lengden. Morten Ramms nye humornettsted Humornieu har som mål (og klarer) å trekke frem nye talenter, VGTV gir Amir & Odin relativt fritt spillerom (noen år etter at de var med i Vaniljepels hos N&D), TV2 lar for eksempel Kollektivet gjøre sin greie. Det florerer av unge humortalenter i Norge, men NRK tar sats og viser Johan Golden levere denne vitsen om at nordmenn klager på å være utbrent:

«Utbrent!»

*svak latter*

«Jobber du i en peis da, eller?»

*svak latter*

«Som VED?»

*Latter Live*