Eirik Kydland: – Noen ganger er det dummeste kanskje det smarteste man kan gjøre

Les begrunnelsen for nominasjonen og stem på din favoritt til Årets Navn i Bergen her.

Hvorfor tror du vi har nominert deg? 

– Det må kanskje være fordi dere har lest den siste årgangen av ENO? Altså at det er derfra, i tillegg til alt arbeidet vi har lagt ned i magasinet gjennom fire og et halvt år, nominasjonen kommer. Akkurat det er jo noe 120 stykker har vært med på, så føles litt rart at jeg er nominert. Men leste at det også var noe med huden rundt øynene mine som var av betydning? Uansett: tusen takk for nominasjonen, det er veldig hyggelig!

Hvorfor fortjener du å vinne?

– Jeg vet egentlig ikke om jeg fortjener det. Altså, det er utrolig mange folk som helt direkte gjør en enorm innsats for det bergenske kultur- og uteliv: konsertarrangører, utesteder, festivaler, alle mulige småaktører, gallerier, kunstnere, forfattere og DJ-er. Så da jeg fikk den overraskende beskjeden om nominasjonen, satte jeg meg ned på puffen hjemme i stua, drakk Farris og tenkte litt over dette. Og joa, jeg kom etter hvert frem til at det er viktig for et rikt, variert og levende kulturliv med en rik, variert og levende kulturkritikk. At det er viktig at noen legger litt ekstra innsats ned i å forvalte «Den store samtalen om musikk», og jobber for at det skal finnes et ambisiøst miljø med skribenter, illustratører, fotografer og kreative surrehuer som tenker interessante tanker om musikk. Så om ENO har lykkes med dette, kan nok en nominasjon forsvares. Men det handler altså ikke om meg, men om tidsskriftet ENO. Skål!

 Hva skal du gjøre med prisen når du vinner?

– Jeg vet ikke hva gevinsten er, så vanskelig å svare på? Er det en blomst? Et headset? Penger?

Hvem har imponert deg mest i 2014?

– Rich Gang, plateselskapet Hubro, Damon Albarn, Harry Kane, Erlend O. Nødtvedt, Synne Øverland Knudsen og Fanfare, Nils Bech, Bien på Danmarksplass, Danmarksplass, Hilde Sofie Pettersen og Fett, Lasse Fløde, Kaffekjele og Beastie Joyce, Tyler Seguin, Oda Faremo Lindholm, Svein Strømmen, Josimar, Charlotte Myrbråtens innsats for Bergen Offentlige Bibliotek, alle verdens brannmenn og jordmødre, det stadige tilfanget av konsert- og klubbarrangører i Bergen, og Yngvil Husum.

Hvem bør skjerpe seg til neste år?

– Alle egoister.

Du har vært flink i 2014. Hva skal du gjøre i 2015?

– Jeg aner ikke. Gå mer på skøyter? Ja, alltid gå mer på skøyter.

 Hvem har vi glemt? Hvem BURDE vært nominert til årets navn og hvorfor?

– I Bergen? Nå har ikke jeg oversikt over hvem som har vunnet tidligere, men på utpust kommer jeg på en rekke folk som åpenbart har gjort Bergen til en bedre by i 2014: Henrik Svanevik, Christopher Haatuft, Joar Nicolaysen, Line Ira og Espen Overskeid, Petter Beyer, Karen Sofie Sørensen. Alwynne Pritchard, Admir Korjenic, Emilio Sanhueza og så videre, og så videre!

«Fremmedkriger» er nominert til årets ord, men hva mener du bør være årets ord?

– Et vakkert nyord er såkalt «notisros», en utrolig viktig, men likevel diffus valuta i tidsskriftbransjen.

Hva er det dummeste du har gjort i år?

– Noen vil nok hevde det var dumt å legge ned Årets tidsskrift, men noen ganger er det dummeste kanskje det smarteste man kan gjøre.

Til slutt, et lite ENO-lemma: Starte opp ENO igjen med Gunnar Greve som medredaktør eller gå med sko som knirker resten av livet?

– Skoene mine knirker allerede, så skjebnen har tydeligvis ledet meg i den retning. I retning av et liv i knirkende sko som knirker og knirker og knirker.

 

Hvem mener DU bør få Bergenprisen for Årets Navn? Stem på dine favoritter her.

Se også de nominerte til Osloprisen, Trondheimprisen og Stavangerprisen.

bergen-prisen_FB2

X