Well Played: Nerdene$ hevn

Mens nordmenn flest i disse dager sitter med nisselua på og ser på VM i et spill som var hipt tre tusen år før Jesus, beskuer resten av verden åtte nørds som konkurrerer om 250.000 dollar i VM i Hearthstone, et datakortspill. Til tross for at stjernene ikke har Carew-sleeve og Bernhoftsveis, er de like store idoler.

b
a

I spalten Well Played! skriver Vidya Kvalshaug hver måned om Hearthstone og andre e-sport-relaterte temaer. 

Året er 1993. Richard Garfield blåser liv i en idé, et samlingspunkt for unge menn som er like dårlige i fotball som de er til å ligge med jenter. Det handler om kortspill, men ikke på den tradisjonelle måten. Dette småsvette fantasykonseptet skal vise seg å definere en hel generasjon med nørds: Magic: The Gathering, blir et faktum.

Ca 250 Javaoppdateringer senere er vi i 2014 og et steinkast unna Silicon Valley, i solfylte California. Her sitter to voksne menn i en koselig konstruert varmestue på Anaheim Convention Center og spiller kort – på data. Mot hverandre. Med flere tusen i salen, og hundretusener benket foran egne skjermer. Snart skal Metallica en liten tur på scenen og spille betraktelig dårligere enn de gjorde i årene før internett. «Dette må sikkert være et sånt dataparty som journalister skriver nedlatende om i Dagbladet for å tøffe seg» tenker du kanskje. Nei, ass. Dette er Blizzcon, en årlig kongress holdt av Blizzard Entertainment for å feire sine store franchiser Warcraft, StarCraft, og Diablo – tre giganter som lenge har dominert spillverdenen. Selve moderskipet Blizzard har på lik linje med Fjordland millioner av brukere hver eneste dag, men det er ikke Starcraft eller Warcraft millionene spiller nå. Nå spiller de Hearthstone.

Hva er egentlig Hearthstone, bestefar? Og hvorfor drikker du så sykt mye tran? Som du kanskje husker fra tidligere i artikkelen, nevnte vi såvidt Magic: The Gathering. Hearthstone baserer seg på det samme konseptet: Spillere lager seg en «kortstokk» eller et «deck» bestående av 30 kort. Hvert eneste kort har en unik funksjon som skal hjelpe spilleren til å overvinne motstanderen med ulike strategier. I tillegg til å ha 30 kort, velger du deg også en helt (nei, ikke Jonas Gahr Støre, men en ekte helt med sverd og hjelm på) til å representere deg, og disse finnes det ni ulike typer av. Hver helt har ulike egenskaper; en Priest kan for eksempel helbrede skade, mens en Mage kan angripe med ildkuler.

Hovedsakelig kan vi dele inn kortene i Hearthstone i tre typer. Minions, som er soldater på slagmarken, Spells, som er magi du kan bruke til å føkke opp for motstanderen med og Weapons, som er (hold deg fast) våpen du gir til helten din for å angripe med. I Hearthstone dreier alt seg om effektivitet. Planlegging, timing og tilrettelegging er svært essensielt om du skal bli en skikkelig god strateg. Det er med andre ord liten tvil om at Egon Olsen (RIP) hadde vært helt syk i Hearthstone. Spillet er turbasert. Hver spiller kan altså kun utføre handlinger på sin egen tur, for så å si seg ferdig. For å vinne må man, ved hjelp av minions, spells, secrets, og litt flaks(kommer helt an på om du taper eller vinner, høhø), få motstanderens liv redusert til 0. Dette kan skje på alt fra én til 40 runder, alt etter hvordan spillet utvikler seg.

Det hele er relativt komplekst, så vi skyver musa over til Norges tørsteste 16-åring:

Spillet er gratis, men lokker deg naturligvis til å investere i nye «card packs» for å få flere figurer du kan kose deg med, både i og utenfor kamp. De er svært søte, noen av dem. Søte små gnomer. Søte små samiske Senterpartignomer. Neida.

«Fortell meg mer bestefar, fortell meg mer om dataspillet.» Påsan, stram setebeltet på den ikke fullt så unike Teslaen din (når i fåkk tok du lappen egentlig, du er syv år), for nå spyr vi nemlig ut litt imponerende facts:

– 20 millioner mennesker (like mange som Stalin ikledde tredressen) har spilt Hearthstone

– Verdensmesterskapet som avholdes denne helgen har $250,000 i pengepremier

– Et Google-søk på «Hearthstone» gir 4 millioner resultater

Trump, den mest kjente spilleren, har 500.000 abonnenter på Youtube-kanalen hvor han legger ut videoer fra spillet

-Landslagsjakkene til Kina ser helt ville ut. Her er det utviklet en slags kombijakke hvor kapitalisme og kommunisme, jocks og nørds alle går opp i en høyere enhet. Vi snakker rød baseballjakke med det kinesiske flagget. Fuck Normcore, CHINA E-JOCK CORE straka vägen.

– 132.000 mennesker fulgte streamen direkte fra kvartfinalene i VM denne uken

– Kolento, en 23-årig Ukrainer, er favoritten til å vinne hele turneringen. Fun fact: På fritiden liker Kolento å la være å gå til frisøren.

StrifeCro og RunandGun

Kald Krig: StrifeCro (USA) slo ut RunandGun (Kina) av Hearthstone-VM etter en nervepirrende kvartfinale

Til tross for at Hearthstone kun har eksistert i ett år, har det vokst til å bli et spill folk lever av. Og det er i langt fra å være det eneste spillet du kan livnære deg på å spille. På verdensbasis er det omtrent 500 millioner mennesker som spiller dataspill hver eneste dag. Spillindustrien har passert filmbransjen i omsetning for lenge siden. Kidsa vil ikke bli pop- eller tradisjonelle idrettsstjerner lenger. De vil bli proffe gamere, såkalte e-sport-utøvere. Heltene (!!!) deres er på Youtube, og drømmearbeidsplassen er hjemme – foran skjermen.

Mine damer og herrer, vi er i ferd med å oppleve «Nerdenes Hevn» – IRL.

Det er en stund siden vi innså at lettere autisme og pottesveis (nei, alt handler faktisk ikke om deg, hele Norges sjakk-Magnus) er en sikker vinner når det kommer til å få flickorna at gilla dig, men hvem skulle trodd at å spille data på fulltid også skulle bli en sikker vinner? Flere og flere jenter dedikerer fritiden sin til å spille, samtidig som det stadig blir vanskeligere å umyndiggjøre gamingkulturen, selv med uavbrutte forsøk fra illsinte mediatryner som heier på Leeds og drikker importøl. Det er blitt en deilig liten trygghet i det hele. Du trenger nemlig ikke lenger å være nørd for å være nørd. Selv ligger vi i redaksjonen med minst to jenter årlig og vi er bare halvgode i Hearthstone. Det er en ny verden å omfavne der ute, folkens, og uansett hvor hardt C.S Lewis prøver å overbevise oss, så finnes den faktisk ikke på innsiden av et lugubert klesskap i England.

Så dudes og dudettes, last ned Hearthstone. Kjøp dere noen packs. Spill mot oss. Vinneren får lov til å henge med puppene til Sandra Lyng Haugen og EDM-kjæresten, og se på at de steiker dragepizza og drikker Pepsi max.

Finalen i Hearthstone-VM spilles klokken 22 i kveld norsk tid og kan sees i sin helhet her: http://www.twitch.tv/playhearthstone