Her er dokumentarene du MÅ få med deg under CPH:DOX

Årets utgave av Københavns dokumentarfestival er godt i gang, og spekket med godbiter.

b
a

Du vet når du blar gjennom en festivalkatalog og innser at du har satt kryss ved alle arrangementene? Frustrasjonen over å ville få med seg alt, og samtidig vissheten om at du kun rekker en brøkdel? Det er et årlig tilbakevendende problem når man leser festivalkatalogen til københavnske CPH:DOX, som i år disker opp med 190 dokumentarfilmer fra 6. til 16. november. Vi guider deg til noen av filmene du bør sette aller størst kryss ved:

The look of silence

For to år siden åpnet CPH:DOX med fantastiske, fantastiske The Act of Killing. En bisarr, morsom og vond film om massedrap i Indonesia på midten av 60-tallet, hvor morderne rekonstruerte drapene de begikk. Filmen skrev seg ikke bare inn i filmhistorien, men tvang også Indonesia til å ta et oppgjør med sin egen historie, som de ellers hadde lykkelig glorifisert. Nå er regissør Joshua Oppenheimer tilbake med oppfølgeren The Look of Silence, som forteller den andre siden av historien: En mann bestemmer seg for å konfrontere sin brors mordere ansikt til ansikt. Er The Look of Silence bare halvparten så god som forgjengeren, er dette en film du se. (Ekkos anmeldelse lover særdeles godt.)

Citizenfour

Laura Poitras hadde jobbet i to år med en dokumentar om overvåkning da hun begynte å motta krypterte e-poster fra en som kalte seg Citizenfour, som fortalte at han satt inne med informasjon som ville endre verden. Denne Citizenfour viste seg å hete Edward Snowden, og Poitras tok med seg videokameraet da hun møtte ham. Dokumentaren Citizenfour er altså et unikt innblikk i historien mens den ble skrevet, eller en «100% real-life thriller unfolding minute by minute before our eyes,» som produsenten kaller den.

Lägenhet+bil+allt jag har och äger

Har du ikke hørt om Vapen och Dramatik før, bør du merke deg navnet nå: Mariken Halle, Clara Bodén og Ronja Svenning Berge utgjør Nordens mest spennende filmtrio. Omtrent samtidig som Mariken Halles andrefilm har premiere i Oslo (vår anmeldelse her), viser CPH:DOX Clara Bodéns poetiske, antropologiske filmessay Lägenhet+bil+allt jag har och äger. Den setter spørsmålstegn ved tanken om urban overlegenhet, som de unge i hennes hjemtrakter i Jämtland virker å ta for gitt. «Som alla vet, börjar normförändringar i urbana miljöer och sprider sig ut över landet,» sto det i en artikkel i DN i 2013. Til det spør Bodén: «Befinner enkelte seg da på et sted hvor det ikke kan skje normforandringer? Der man må akseptere den normen som endres annensteds fra? Hvilke mennesker assosieres med denne plassen hvor ’det ikke skjer noen forandringer’?». Vi gleder oss til å se denne – og til å se hva mer som kommer fra Vapen och Dramatik fremover.

Finding Fela

Dokumentarmaskinen Alex Gibney har to filmer i årets DOX-program – selvfølgelig har han det. (Den andre er for øvrig co-produsert av Mick Jagger og handler om James Brown.) Gibney har ingen ambisjoner om å revolusjonere dokumentarfilmen som medium, men han produserer solide, klassiske dokumentarer på samlebånd – så det er bare å lene seg tilbake og glede seg til to timer med fascinerende, fabelaktige Fela Kuti.

Palestine Marathon


I Palestina har ikke kvinner lov til å løpe offentlig. Men ifølge FN har alle mennesker en grunnleggende rett til å bevege seg, og med det i bakhodet drister de to danskene Signe Fischer Smidt og Lærke Hein seg til å arrangere et maraton i Palestina. Menn og kvinner, barn og voksne, løper side om side igjennom Betlehem, forbi ”muren” og gjennom flyktningleirer. Nå har de startet organisasjonen Right to Movement, og tidligere i år arrangerte de sitt andre maraton. Palestinernes bevegelsesmuligheter er begrenset av mange faktorer, men i maratonen (som løpes på en halvmaraton-løype – det var ikke plass nok i Palestina til et helt maraton) utøver de sin rett til å bevege seg fritt. «Nothing happens until something starts moving. We want to move,» skriver Right to Movement på side hjemmesider.

Frister ikke disse forslagene, finnes det også mye annet å velge mellom. Du kan for eksempel se filmer om roboter, politikk, William S. Burroughs, porno, pirater, sukker, skatteunndragelse, internettavhengighet, Alice Cooper, Michel Houellebecq, The New York Review of Books, udødelighet, ekteskap, klimaforandringer, Lego, sexhoteller, 90-tallets high school-filmer, Dior, foodies og kjellere. Blant annet.

Se flere dokumentarer, folkens.

CPH:DOX finner sted i København fra 6. til 16. november. Les mer på www.cphdox.dk