Ukas High Five: – Markedskreftene profitterer på kids med dårlig selvtillit

Hva er et bullshitfilter og hvorfor trenger man det?

– I min bok er et bullshitfilter evnen til å se ting i media og populærkulturen rundt deg som er kunstig og konstruert, og hvorfor der er sånn, slik at du lettere kan gi faen.

Hvordan skaffer man seg et slikt filter? Ikke lov å si «kjøp boka!»

– Det gjør man ved bevisstgjøring! Boka mi er jo rettet mot ungdom ned i ungdomsskolealder. Jeg tror det er veldig viktig å lære kidsa at markedskrefter profitterer på at de har dårlig selvtillit.

Du har skrevet om «hva unge jenter trenger for å bli bevisst og bli fornøyd». Hva med gutter som har dårlig selvbilde, da, kan de få noe ut av bullshitfilteret?

– Det kan de absolutt! At min bok er skrevet til jenter handler kun om at jeg er jente selv og at det dermed lå nærere og lettere for meg å skrive til nettopp dem. Men sexisme, stereotyper og døve kjønnsidealer rammer både unge gutter og jenter hardt.


Hvem har egentlig ansvaret for sexismen i norske medier? Journalistene og redaktørene som prøver å få avisa til gå rundt? Forbrukere som lar seg friste av puppebilder? Mannens natur? Kapitalismen?

– Det er et voldsomt sammensatt bilde, da. Men den enorme tilgangen til forholdsvis ekstreme skildringer på internett er en bit. En annen er nevnte markedskrefter, som tjener penger på å dyrke smalere kjønnsidealer, da det blir lettere for dem å treffe med reklame osv. Kapitalismen, definitivt, som blant annet gjør seg svært så synlig i norske mediers satsning på sexistisk klikk-journalistikk. Men mannens natur tror jeg på ingen måte at er naturgitt sexistisk. Å være hypp på sex er noe annet enn å være sexist. Det gjelder for både kvinns og menn.


Er det verre nå enn før, da? Du som er historiker, har ikke å være ung alltid vært ganske forjævlig?

– Jo, det har det selvsagt. Grunnen til at jeg ville skrive denne boka nå, og tenkte at den var viktig, er ikke fordi alt nødvendigvis er verre nå. Men ungdomspresset i dag er ganske annerledes enn hvordan det har vært før. Det kommer fra nye og flere kanaler. Den tilgangen barn og unge har til «voksenmedia», slik som mildt sagt lite kvalitetssikret journalistikk på Side2, fitspo, blogger, vektklubb og TMZ, gjør jo åpenbart noe med hva de forventer av seg selv, fra veldig ung alder. Og det er det de trenger et bullshitfilter mot. Det er ikke snakk om å sensurere noe her. Bare lære ungdom om hvorfor media og populærkulturen ser ut som den gjør. Mekanismene bak det hele.

Du argumenterte i Dagsavisen for at Norge kunne hatt godt av et feministisk parti a la Feministisk Iniativ. Om du fikk velge hvem du vil, hvem skulle ledet det?

– Kamerat Myrbråten (Charlotte Myrbråten, red. anm.). Seff.

Du går til angrep på seksualisering, rosablogging og stereotype kjønnsroller – aka ALT som er gøy! På vegne av mange: Hvorfor skal feminister alltid ødelegge moroa, a?

– Fordi vi er noen surmaga grinefitter, vel! Eeeeeeeller bare fordi det tjener det kollektive hele på sikt at noen faktisk tar på seg drittjobben og sier: «Hei, dette er ikke ok».

Det snakkes mye om at redigerte bilder av kropper ødelegger selvbildet til ungdom, og burde merkes. Men, du, kritisk, avslørende spørsmål: Kan ikke boken din, som er redigert av proffe redaktører, skape dårlig selvbilde for unge skribenter?

– Jo, hadde sykt flink illustratør også. Sorry.

X