Kindness har sett det forløsende potensialet ved Twitter. Femti år etter alle andre

Plateaktuelle Kindness vil at plata hans skal oppfattes litt som hans nye favorittmedium: en individuell stemme i direkte kommunikasjon med lytteren.

b
a

– I speak quite softly, sier Kindness, og kveiler de lange fingrene rundt opptakeren for å dra den over til hans side av bordet.

Dersom det er mulig å personifisere den erkebritiske klisjéen, er Kindness, eller Adam Bainbridge, som skapt for rollen. Iført en marineblå fedora med omkrets på en halv meter, plisserte chinos og en turtleneck møysommelig dyttet ned i buksene, er den høye figuren – for øyeblikket på Acoustic Bar, loungen i andre etasje av Grand Central Hotel i Stockholm – nesten som en velment parodi. Han er mild og veltalende, og leverer hver eneste formulering med avmålt entusiasme. En vaskeekte brite, skulle man mene.

Det er to år siden Kindness slapp sin debut- og gjennombruddsplate, World, You Need A Change Of Mind. Den house-, disco- og R&B-infuserte pop-platen ga umiddelbart resonans hos et publikum som kunne sympatisere med referansearkivet – som blant annet inneholdt en cover av vignettlåten til den evig pågående såpeserien East Enders. Som en uanstrengt syntese av blant annet Arthur Russel, Todd Rundgren, leftfield og Larry Levan, har World, You Need A Change Of Mind nok emneknagger til at Kindness – hvis han er i det metaforiske hjørnet – kan henge fra seg så mange fedoraer han bare vil. Men for all dens musikkhistoriske skjønnmaling, er ikke platen så bakoverlent at den ikke høres klin moderne ut.

Nå foreligger andrealbumet Otherness, en langt mer dempet affære, men som fortsatt er forankret i den retro-romantiske leflingen som har blitt Kindness’ shtick. Å diskutere Otherness på detaljnivå rekker vi imidlertid aldri.

Les også: NATT&DAGs anmeldelse av Otherness

Et påtagelig trekk ved den plateaktuelle mannen blir tydelig i løpet av intervjuets gang: Han er langt mer opptatt av å diskutere aspekter ved samtiden som mange vil karakterisere som oppleste og vedtatte, enn han er interessert i å snakke om sitt nye album. Kindness har nemlig akkurat sett det forløsende potensialet ved Twitter. Femti år etter alle andre.

– De siste ukene i Amerika har det vært kaos som følge av hendelsene i Ferguson. Hadde ingen omtalt det på Twitter, er jeg ikke sikker på om noen i Europa hadde fått det med seg.

– En fyr spurte meg i morges om overgangen min fra å være ekstremt tilbakeholden med å bruke sosiale medier til å nå være veldig aktiv. Men det han ikke gikk i dybden på er at nå som jeg har en Twitter-konto, innser jeg at det faktisk finnes en sunn og intelligent plattform for diskurs som baserer seg på en direkte link fra personen som tenker tanken, til personen som mottar den.

«Nå som jeg har en Twitter-konto, innser jeg at det faktisk finnes en sunn og intelligent plattform for diskurs som baserer seg på en direkte link fra personen som tenker tanken, til personen som mottar den»

Har den nye Twitter-interessen påvirket Otherness?
– Ja, det er på en måte slik jeg vil at platen skal oppfattes. Det er en individuell stemme, og en direkte kommunikasjon med lytteren.

– Jeg er mye mer interessert i individuelle stemmer, enn denne journalistiske greia i «the news», sier han, og blafrer litt med hendene som for å poengtere at nyhetene er en billig jippo han har gjennomskuet.

– Jeg har lest nyhetene i en årrekke nå, og jeg finner det totalt utilfredsstillende. Nå finnes det et potensial i det å påvirke hverandre via individuelle stemmer.

I Norge er forfattere så navlebeskuende at de faktisk gir ut tweetsene sine i bokform.
– Skjer det?

Ja. Kunne du…
– Nei!

For Kindness er det å fysisk oppholde seg i studio et viktig aspekt når han lager musikk. Han er opptatt av det manuelle ved produksjonen, noe som har blitt noe av en dekadent sjeldenhet, mener han. Nå som man kan unnfange alt ved hjelp av bare en datamaskin verdsetter Kindness å jamme i studio med musikere.

– Jeg trenger spenningen samarbeid skaper. Det å høre folk sammen. Jeg har forsøkt å lage ting utelukkende på datamaskin. Det ville vært en mye billigere prosess, men jeg er bare ikke der.

«Ta «Happy» av Pharrell, for eksempel. Det finnes ikke rom for feil i den låten, den er konstruert som en effektiv drapsmaskin.»

Du oppsøker menneskelige feil i musikkproduksjonen?
– Ja. Har du mangler, kan du like gjerne vise det, og håpe at publikum setter pris på at du er ærlig. Det finnes et aspekt av popmusikken som høres veldig perfekt ut, nemlig radiopop. Hva det fundamentalt mangler er feil. Ta «Happy» av Pharrell, for eksempel. Det finnes ikke rom for feil i den låten, den er konstruert som en effektiv drapsmaskin.

– Hadde han laget den låten med mer soul, som var mer ham, som om han faktisk mente det og det ikke hadde vært fuckings autotune… Da, da kunne det ha vært en virkelig god låt. Nå høres den bare ut som plastikk, og det takler jeg ikke. Jeg respekterer Pharrell, men hvorfor er det sangen som gjør ham til en stor artist i dag?

Otherness har Kindess blitt gjestet av Kelela, Devonté Hynes (Blood Orange) og Robyn. Sistnevnte har ifølge Kindness, rent bortsett fra å tilføre platen den skandinaviske schwungen, bidratt til en noe destruktiv livsførsel.

– Samarbeidet vårt har utviklet seg i en bekymringsverdig retning. Vi drakk for mye første gang vi traff hverandre. Vi drikker egentlig for mye hver eneste gang vi treffer hverandre. Men makkerskapet har akselerert til et vennskap, og til tross for at vi bare har kjent hverandre i ett år, føler jeg meg veldig komfortabel med å jobbe med Robyn.

Kindness lener seg tilbake i den beige, polstrede ørelappstolen. Han er ikke ferdig med å filosofere over vår digitale samtid. I løpet av de ti siste årene har kulturuttrykk regelrett morfet ut av kontroll, mener han.
– Det har oppstått en slags gullfeberlignende spenning, og fokuset på kvalitet, som man var mer opptatt av før, forsvinner. Men jeg antar at det dannes gode ting i denne frisonen av newness.

– Det er som Instagram. Det pleide å være grusomt, og folk brukte filtre på alt. Og så senket det seg en ro over massene, og de innså at de ikke behøvde gjøre alle bildene sine…brune. Man forstod at man kunne bruke Instagram for å utelukkende dokumentere livet man eksisterte i, og den nøkkelhensikten fikk alle til å chill the fuck out.

Kindness er aktuell med albumet Otherness, som slippes i dag, 13. oktober.