Ukas High Five: Emblafestivalen

Emblafestivalen mener de oppfyller guttedrømmen til Arild Rønsen ved å arrangere kvoteringsfestival på Pa(tria)rkteatret i helgen.

b
a

Hver uke high fiver vi noen som fortjener det – og spør om det du ikke visste du lurte på.

I dag: Emblafestivalen
Hvem: Kristine Karlsen (bilde, t.v.), Pernille Elverhøy Tårnes, Lisa Jakobsen (t.h.), Alice Marie Johansen og Vilde Charlotte Jacobsen.
Hvorfor? Arrangerer denne helgen festival på Parkteatret, med utelukkende kvinner på programmet.

Hvorfor er den norske musikkindustrien så tett befolket av menn? Spørsmålet tok opp store deler av Kronikksommeren 2014, med høylytt debatt om hvorvidt kvinner har like forutsetninger som menn i dagens musikkbransje. Knut Schreiner mente det ikke stod så ille til, vår egen musikkredaktør Malin Kulseth var SVÆRT KRITISK og Arild Rønsen var… Arild Rønsen.

Det ble etterlyst konkrete tiltak, og ut av kronikktåka steg Emblafestivalen, med det de mener er et bidrag i riktig retning: En festival arrangert av og med kvinner – for alle.

Se for dere at jeg er Arild Rønsen. Bruk deretter omvendt psykologi for å overbevise meg om hvorfor jeg skal dra på kvoteringsfestival på Parkteatret i helgen?

– Arild Rønsen sa en gang at han og magasinet han var redaktør i, satset hardt på å rekruttere skrivende jenter fordi han mente (mener?) at jentene klarer å lage en mer seksuell og interessant vri – fordi de har lyst på intervjuobjektene. Dette har vi tatt til oss. Vise gutten som Arild er, prøver han vel å si noe her. Det vi har tolket til å være hans underliggende budskap, er at han vil se kvinnene på scena også! Da kommer han på konsert! Gutt som han er tenner han vel på kvinner, og da må jo kvoteringsfestival på Parkteatret elleve år etter hans fantastiske utsagn bety at han har fått guttedrømmen sin oppfylt! Værsågod, Arild! Vi liker deg også.

Hvem er denne Embla?

– Embla er vårt alter ego – en jævlig bra dame som gjør jævli bra greier for å vise at andre bra damer finnes og at man ikke trenger å lete så hardt som Rønsen og Schreiner skal ha det til. De finnes, de øver og de lykkes! Det eneste de trenger er en scene og Emblafestivalen er en slik scene. Embla er rett og slett et alterego for alle bra damer som liker eller driver med musikk, teknikk, litteratur eller kunst på, bak eller foran scena!

Hva er dere mest fornøyd med på programmet?

– Damene vel – artistene bak Sea Change, Fay Wildhagen, Blomst og Awesomnia, forfatterne Marta Breen og Eline Lund Fjæren, kunstnerne Norske Hemmeligheter og Johanne Ekhaugen og bokbaderne Cathrine Strøm og Synne Øverland Knudsen! Og vaflene vi selger i kafeen på dagtid. Bra damer, bra lukt og bra stemning. Ingenting slår vel feil når det lukter vafler i lokalet! Tenk, Parkteatret som i utgangspunktet er koselig og fint, kommer til å lukte vafler!

Hvis dere skiftet kjønn og arrangerte Askfestivalen «av og med menn – for alle» – hva hadde stått på programmet?

– Arild Rønsen og Knut Schreiner i søt harmoni, med damene som utgjorde store deler av showet til Outkast under Øya i sommer i bakgrunnen. Muligens litt Sondre Lerche også, men bare fordi han er pen å se på. Må jo ha noe damene kan se opp til.

Hva hadde skjedd på Pa(tria)rkteatret på lørdag dersom ikke dere hadde tatt grep?

– Gutteklubben Grei hadde hatt årsmøtet sitt og vedtatt at kvinner syter for mye og må kvoteres ut av bransjen.

Hva er det verste som kan skje?

– At vi faktisk setter fyr på Parkteatret. (Som metafor kan det likevel funke jævlig bra!)

Hva er det beste som ikke kan skje?

– At dronningen dukker opp. Det sies jo at hun er veldig folkelig, men det hadde blitt for mye sikkerhetsoppstyr og vi vet ikke helt om vi vil i Se & Hør.

Hva var henholdsvis høydepunktet og bunnoteringen under sommerens kjønnsdebatt?

– Guro Kleveland og Rikskonsertenes sykt bra kjønnsbalansemål og det at de har nådd dem i år! Bunnoteringen var teite uttalelser om at kvinner ikke gambler.

I presseskrivet står det: «… og kvinnelige teknikere ser man heller ikke mye til». Kommer vi ENDELIG til å få et glimt av kvinnelige teknikere på Emblafestivalen?

– Jævla kapitalistiske verden. Vi skulle kunnet betalt med hester og kuer. Dette betyr at nei, det blir dessverre ikke kvinnelig tekniker på selve Emblafestivalen. Parkteatret har bare mannlige teknikere, så for å slippe å betale dobbelt har vi bare mannlige teknikere DENNE gangen! På releasefesten vår i juni hadde vi kvinnelig tekniker, og på arrangementet vi skal ha i slutten av november skal vi ha kvinnelig tekniker. Men som et slags plaster på såret er daglig leder på Parkteatret Scene ingen ringere enn Limita Lunde! Og hun er jo dame og skikkelig bra!