Foto: Christian Belgaux

Sløseguiden: Hvordan få studielånet til å vare kortest mulig?

Studentmedia er spekket med sparetips om hvordan du får studielånet til å vare lengst mulig: “Sett opp budsjett”, “planlegg måltidene”, “dra på loppemarked”, “smør deg en dritkjip matpakke hver jævla dag” og så videre… Sikkert fornuftig, men umulig å etterleve når du først er klar over to essensielle sannheter: (1) Vi skal alle dø og (2) det kan skje allerede i morgen. Og det siste du vil er å dø med statsfinansierte penger til gode på konto.

Grunnleggende tips

Standardtipset er å fordele studielånet jevnt utover måneden, for å “slippe å spise nudler to uker i strekk”. Newsflash! Det er fullt mulig å bruke penger man ikke har! Ditt Master Card Student er forhåndsklarert for 5.000,- i kreditt, men du kan enkelt endre dette til 25.000,- (maks) i nettbanken din. I tillegg finnes det flust av andre kredittkortselskaper som gjerne vil ha deg som kunde, noe du helt impulsivt bør takke ja til.

Deltidsjobb ved siden av studiene er en uting. Butikkjobb etter fylte 17 er for utlendinger, dessuten går det ut over studiene. Foreldrene dine er genetisk disponert til å bite på sistnevnte argumentet, hvilket også vil medføre at de gir deg litt ekstra å rutte med i måneden. Med årets første foreldresubsidierte lønning vel inne på konto kan semesteret bare begynne. Overgangen fra ferie til skolestart markeres som kjent ved at 18.000 statsfinansierte kroner dundrer inn på konto. Selv om du nettopp er tilbake i byen etter en tre måneders lang sommerferie, er det uklokt å ikke benytte anledningen til å dra på ferie. Det skjer uansett ikke noe på skolen de første månedene. Vel hjemme igjen fra to uker med “shopping og champagne” i New York/London/Paris kan hverdagen omsider begynne.

Mat

Ha en ubegrunnet og aggressiv ovenfra og ned-holdning til First Price-produkter. Bor du nærme en Deli de Luca eller bensinstasjon er det ingenting i veien for å gjøre alle innkjøp der. Kjøp inn masse varer til ambisiøst planlagte middager hver dag, slik at disse kan råtne i kjøleskapet fordi du alltid spiser ute eller bestiller takeaway.

Bolig

Hold deg langt unna studentboliger, med mindre du blir tilbudt leilighet i Siloen. Bo romslig og sentralt. Skal du bo utenfor Ring 2 kunne du likesågodt ha blitt værende i den lille drittbygda du kommer fra. Avfei IKEA som harry; Wegner-møbler er mer deg. Argumentet for hvorfor du ikke kan ha deltidsjobb gjelder også for hvorfor du kan ha vaskehjelp, som igjen betyr høy sannsynlighet for å få den unge hviterusserens ukentlige besøk sponset av foresatte.

Uteliv

Man er bare ung student én gang! Dra derfor ut hver dag. Alt trenger dessuten ikke være hardfylla, mye av tiden bør gå med til å dyrke din nyvunne interesse for mikrobrygget øl og dyr vin. Prioriter én Ægir IPA til fremfor å rekke siste buss hjem – siden det uansett blir taxi har du nå en gyllen mulighet til å introdusere vennene dine for Bulmers Cider ved å rive i en runde på hele gjengen. Ha et grunnleggende whatever-forhold til bestilling av shots. Betal med jevne mellomrom 900 kroner for å se eldgamle band i Spektrum, fordi “det er kanskje siste mulighet til å se [et band foreldrene dine digger] live!” Bli avhengig av narkotika, i første omgang kokain. Ha ubeskyttet sex på fylla, bli far/mor.

Fritid

Du kan ikke bare sitte på lesesalen, det er viktig å ha noe å drive med utenom studiene også! En anbefalt måte å koble av på er å samle på dyre, eksklusive ting, som for eksempel klokker og kunst. Spill på hest. La spillegalskapen gå over stokk og stein, for så å investere i en veltrent andalusier du kan ri på når gambling-abstinensene blir for store. Hengi deg til filantropien; stå for finansieringen av et vannreservat i Sudans nubiske ørken, samt en rekke andre drikkevannsprosjekter i den tredje verden. Vær en person som simpelthen elsker å reise: Nå målet om å besøke alle land i verden før fylte tjuefem. Tegn årsabonnementer med treningssentre og kosttilskuddsleverandører, la en personlig trener overtale deg til å la ham trene deg personlig. Forkast treningplanene etter én uke til fordel for et impulsivt ønske om å lære å spille fiolin.

Tips & triks

Det er masse annet du kan gjøre for å gi studielånet bein å gå på: Ei en bil, gjerne en eldre modell du aldri får brukt fordi den alltid er på service. Ha en åpen og naiv innstilling til epost fra Nigeria. ALDRI avslutt et påbegynt abonnement. Dropp deksel på iPhonen slik at den knuser ofte. Overtal deg selv til å trenge iPad, iPhone 6 og Apple Watch. Kjøp pensum nytt og kjøp absolutt alt som står på pensumlista. Ikke bær studentbeviset på deg. På den måten vil du bli nektet studentrabatt på blant annet kollektivtransport, flybilletter, aviser, trening, bank- og helsetjenester og teater. Og du skal MYE på teater.

X